-
Αρχική > Απόψεις > Αξιοποίηση της λίμνης ναι, αλλά τι είδους?

Αξιοποίηση της λίμνης ναι, αλλά τι είδους?

• Η νέα δημοτική πολιτική θα είναι σαφώς πιο εξωστρεφής και, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, θα προβλέπει και μια πιο ανοικτή αξιοποίηση της λίμνης μας. Ωστόσο, αυτή την στιγμή, μέσα στης Ορεστιάδας τα νερά διεξάγεται μια μανιασμένη ναυμαχία ιδεών

. • Από την μία πλευρά βρίσκονται ναυλοχημένοι οι θιασώτες της με κάθε τρόπο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της λίμνης με δραστηριότητες και υδάτινα σπορ κάθε είδους αδιάφορα από την συχνότητα, τον φόρτο, τον τρόπο και τις επιπτώσεις τους.

• Από την άλλη πλευρά βρίσκονται ταμπουρωμένα τα οικολογικά σωματεία αλλά και οι επιστήμονες περιβάλλοντος, οι οποίοι συμβουλεύουν και προτρέπουν προς την κατεύθυνση μιας πιο συγκρατημένης κι επιφυλακτικής χρήσης.

• Και φυσικά υπάρχει και το νέο –υπό διαμόρφωση ακόμα- νομικό πλαίσιο το οποίο θα συγκεκριμενοποιήσει το τι ακριβώς επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται να λαμβάνει χώρα μέσα και πάνω από την επιφάνεια της.

• Όλα αυτά, θα πρέπει σε κάποια στιγμή η νέα δημοτική αρχή να βρει τον χρόνο και τον τρόπο να τα θέσει σε μια δημόσια διαβούλευση με την ελπίδα και να συναντηθούν όλα τα ρεύματα σκέψης σε έναν κοινό τόπο. Γιατί η Ορεστιάδα μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις , εφόσον βέβαια αυτές δεν οδηγούν και δεν κατευθύνονται σε υπερβολές.

• Η λίμνη δεν είναι ανθρώπινη ιδιοκτησία και μόνον. Είναι και ιδιοκτησία της χλωρίδας και της πανίδας της. Τα πουλιά, τα ψάρια και τα ζώα που την κατοικούν, έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα επάνω της με εμάς τους ανθρώπους. Και δική μας δουλειά, ακριβώς επειδή τυχαίνει να είμαστε το επικυρίαρχο είδος, είναι να διασφαλίσουμε τον στόχο πως η λίμνη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα μας και στην διάθεση ολονών μας (ανθρώπων και ζώων) σε μια καλή φυσική κατάσταση για τα επόμενα χρόνια και τους επόμενους αιώνες!

• Στην νότια Ελλάδα, μερικές μέρες νωρίτερα, ένα πλήθος λουομένων παρατήρησε έναν μεγάλο θηλυκό ξιφία που πλησίασε σε μια ακτή της Χαλκίδας για να αφήσει τα αυγά του. Οι άνθρωποι εκεί αντέδρασαν με την ωμότητα ενός πλήθους βαρβάρων. Με μηδενική ενσυναίσθηση, αντι να επιτρέψουν στο ψάρι να κάνει την δουλειά του ή αντί, με προσοχή, να το ξαναστρέψουν και να το οδηγήσουν με ασφάλεια πίσω στην ανοικτή θάλασσα, του επιτέθηκαν, του άρπαζαν τα πτερύγια και το λιθοβολούσαν, έως ότου τελικά το φόνευσαν. Αυτό δεν ήταν κάτι που έκαναν από φόβο. Δεν αποτελούσε είδος επικίνδυνο αυτό το ψάρι για τον άνθρωπο. Δεν το έκαναν επίσης από κάποιον επαγγελματισμό, προκειμένου να το ανασύρουν και να το πουλήσουν σε μια ψαραγορά. Το έκαναν από καθαρή ψυχαγωγία.

• Κι αυτό είναι το χειρότερο!

• Συμπεριφέρθηκαν σαν αφιονισμένοι θεατές ενός ρωμαϊκού κολοσσαίου που ζητούσαν πως και πώς να χυθεί αίμα στην αρένα…

• Αυτό δεν είναι κάτι που τιμά το είδος ή το έθνος μας. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε με τέτοια αιμοβορία και κακεντρεχή διάθεση απέναντι στα είδη μαζί με τα οποία κατοικούμε αυτόν τον πλανήτη. Το ότι είμαστε πιο έξυπνοι από αυτά μας καθιστά υπεύθυνους για αυτά και μας στερεί -δεν μας χαρίζει- το δικαίωμα μιας επιβολής ή μιας αδιαφορίας

• Γι αυτό στην λίμνη της Καστοριάς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας τα πάντα. Δεν μπορούμε να πράττουμε σαν τους λουόμενους της ιστορίας, ικανοποιώντας τις δικές μας επιθυμίες εις βάρος των υπόλοιπων ειδών. Οφείλουμε και να την αξιοποιήσουμε τουριστικά, κερδίζοντας από αυτήν ψυχαγωγία και χρήματα, αλλά και να μεριμνήσουμε για την απαραίτητη χρήση του οικοσυστήματος της από τους λοιπούς κατοίκους της.

• Δράσεις και σπορ που μπορούν να οδηγήσουν σε διατάραξη αυτού του οικοσυστήματος θα πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά ως προς το αν επιτραπεί τελικά η διενέργεια τους. Σπορ από την άλλη πλευρά, τα οποία μπορούν να διενεργούνται με ήπιες χρήσεις και των οποίων οι επιπτώσεις θα κριθούν ανεκτές, μπορούν να αφεθούν να πολλαπλασιαστούν και να ακμάσουν.

• Εως τώρα, εμείς οι καστοριανοί έχουμε επιδείξει μια μοναδική αγάπη και ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα πουλιά, τα ψάρια και τα ζώα της Ορεστιάδας. Αυτό το ενδιαφέρον μας ήταν τόσο μεγάλο, που καταφέραμε μια μοναδική στα χρονικά οικολογική ανατροπή:

• Η λίμνη μας είναι η μοναδική λίμνη σε ολόκληρο τον κόσμο όπου τα άγρια της είδη πλησιάζουν τόσο κοντά σε κατοικημένες από τον άνθρωπο ακτές . Πουθενά αλλού σε αστικές λίμνες του υπόλοιπου πλανήτη δεν έχει παρατηρηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο. Και αυτό είναι κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους βιολόγους. Ήδη από το ΑΠΘ ετοιμάζονται ειδικές μελετητικές ομάδες που θα έρθουν να το πιστοποιήσουν και να το καταγράψουν.

• Δεν υπάρχει λόγος να χαλάσουμε αυτήν μας την πρακτική. Μπορούμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερα με το να είμαστε καλοί παρά με το να γίνουμε κακοί απέναντι στους συγκατοίκους μας.

 

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

φωτογραφία ΧΡΉΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks