-
Αρχική > Ελλάδα > Μητσοτάκης για πανώλη των χοίρων: Εντοπίσαμε κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού

Μητσοτάκης για πανώλη των χοίρων: Εντοπίσαμε κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού

Μήνυμα σε όσους επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα είτε για γάλα είτε για κρέας έστειλε ο πρωθυπουργός

Για παράνομη εισαγωγή εντός ελληνικών συνόρων από ποσότητες χοιρινού κρέατος που έχουν προσβληθεί από την πανώλη των χοίρων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η ΔΕΘ.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είτε μιλάμε για γάλα, είτε για χοιρινό κρέας. Ήδη με τις έρευνες που κάναμε για άλλο λόγο-για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων-έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσουμε και σε ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων γιατί με ενδιαφέρει πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα όπου οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να κάνουν την ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός».

Το τελευταίο κρούσμα  στη Βουλγαρία εντοπίστηκε στην περιοχή Γιάμπολ της Βουλγαρία μόλις 12 χλμ από τον Έβρο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στη Θράκη. «Από τη στιγμή που στα τελωνεία δεν γίνονται έλεγχοι για την εισαγωγή κρέατος από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιθανό να έχουν ταξιδέψει κρέατα με αφρικανική πανώλη στην ελληνική πλευρά. Αν και δεν έχουμε κάποιο επίσημο κρούσμα, εντούτοις εκτιμώ ότι η αφρικανική πανώλη έχει περάσει στα σύνορα μέσω των αγριόχοιρων που κινούνται ελεύθερα στα βουνά» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας, Βάκης Τσιομπανίδης.

Ήδη στον Έβρο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπυξης και Τροφίμων έχει εγκρίνει την τοποθέτηση 4 κτηνιάτρων οι οποίοι και θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες τους ελέγχους στα ζώα της περιοχής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο άνθρωπος δεν απειλείται από τη πανώλη των χοιρινών παρά μόνο τα ζώα.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία

Ορισμένοι μιλούν για απώλειες αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και 25 χιλιάδων θέσεων εργασίας για το επόμενο έτος. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει έλεγχο στη Βουλγαρία σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το κράτος για την καταπολέμηση της πανώλης των χοίρων, από τα οποία θα εξαρτηθεί η οικονομική υποστήριξη. Η Βουλγαρία θα απαιτήσει την εισαγωγή τροπολογίας που θα επιτρέπει την αποζημίωση των μικροκτηνοτρόφων, οι χοίροι των οποίων δεν έχουν καταχωρηθεί. Μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει υποσχεθεί μόνο 150 ευρώ για την απολύμανση των στάβλων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζώων που ζουν σ’ αυτούς.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks