-
Αρχική > Συνταγές > Το τέλειο κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Το τέλειο κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Αν πιστεύεις ότι φτιάχνεις το τέλειο κοτόπουλο, think again!

Πόση σημασία έχει αν είναι Κυριακή ή καθημερινή, αν τρως με την οικογένεια ή με φίλους, αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, όταν στον φούρνο σου ψήνεται ένα ολόκληρο κοτόπουλο με τέλειες πατατούλες να μελώνουν γύρω του; Καμία στο εγγυώμαι. Αυτό το πιάτο είναι καταγεγραμμένο στο DNA μας, θα αποτελεί πάντα το φαγητό της θαλπωρής μας και η ζεστή μυρωδιά του θα σηματοδοτεί πάντα την αρχή ενός υπέροχου γεύματος. Το μόνο που  χρειάζεσαι επιπλέον είναι ένα χοντρό κομμάτι φέτα και μια φέτα ψωμιού με προζύμι, για να βουτάς στη λεμονάτη σαλτσούλα κατευθείαν στο ταψί.

Έχοντας φάει αυτό το πιάτο εκατοντάδες φορές σε διαφορετικά σπίτια, μαγειρεία και εστιατόρια μπορώ να πω με σιγουριά ότι λίγες φορές ήταν ακριβώς όπως πρέπει, δηλαδή με τραγανή πέτσα και ζουμερή σάρκα. Δεν είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις αρκεί να ακολουθήσεις 2-3 μυστικά τόσο στην προετοιμασία όσο και στο ψήσιμο. Δες το video εδώ, διόρθωσε τις κακές συνήθειες που ακολουθούσες μέχρι τώρα και στείλε μας τις φωτογραφίες με το τέλειο κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, που έφτιαξες για τους αγαπημένους σου.

Το τέλειο pairing για το πιάτο σας: μία παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss με την φρουτώδη και αρωματική γεύση της που αναδεικνύει υπέροχα τα Μεσογειακά αρώματα του σκόρδου, του λεμονιού και του φρέσκου θυμαριού.

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1 – 1,5 ώρα (μέχρι και 2 ώρες, αναλόγως το μέγεθος του κοτόπουλου)
  • Χρόνος αναμονής: 10-15 λεπτά

Υλικά για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες baby, πλυμμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • θυμάρι ξερό
  • ρίγανη ξερή
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Υλικά για το κοτόπουλο

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ½ – 1 λεμόνι, κομμένο σε τέταρτα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1) Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 – 1 ½ ώρα.

2) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210oC, στις αντιστάσεις.

3) Ετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα (αναλόγως το μέγεθός τους) και τις βάζουμε σε ταψί.

4) Τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, να πάνε παντού τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε στην άκρη.

5) Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Το στεγνώνουμε πολύ καλά γύρω-γύρω. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το εσωτερικό του και το γεμίζουμε με τα κλωναράκια θυμάρι, το λεμόνι και τα σκόρδα.

7) Δένουμε με σπάγγο μαγειρικής τα μπουτάκια σφιχτά το ένα με το άλλο.

6) Αλείφουμε με ελαιόλαδο γύρω-γύρω το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

8) Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες, με το στήθος προς τα επάνω.

Δες τη συνταγή βήμα-βήμα και ακόμα περισσότερα μυστικά για το τέλειο κοτόπουλο, εδώ.

9) Ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210οC για περίπου 1 ώρα και 30-50 λεπτά (μέχρι και 2 ώρες, αναλόγως το μέγεθός του), μέχρι να χρυσοψηθεί.

10) Βγάζουμε το κοτόπουλο απ’ το φούρνο. Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, για να ελέγξουμε ότι έχει ψηθεί σωστά, τρυπάμε με πιρούνι το σημείο ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος, φροντίζοντας το ζουμί να μην είναι κόκκινο.Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, για 10-15 λεπτά.

11) Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις ψημένες πατάτες, περιχύνοντας με λίγο ζουμί απ’ το ταψί.

#LoveOnly,

https://www.madameginger.com

Top
Enable Notifications OK No thanks