-
Αρχική > Επιχειρηματικά Πορτραίτα > Επιμελητήριο: Επιχειρηματικά πορτραίτα(Φάρμα σαλιγκαριών Helixland, των αδελφών αφοι Γιαννηκότσιου Φωτογραφίες  )

Επιμελητήριο: Επιχειρηματικά πορτραίτα(Φάρμα σαλιγκαριών Helixland, των αδελφών αφοι Γιαννηκότσιου Φωτογραφίες  )

   Για την  (Helixland,Φαρμα σαλιγκαριών )που εδρεύει εδώ και 7 χρόνια στην περιοχή του Διαλέχτου, αλλά και την πρωτοπόρα και καινοτόμα επιχείρηση  που πρέπει να δουλέψεις οργανωμένα για να αποδώσει καρπούς αναφέρθηκαν στην στήλη  Επιχειρηματικά πορτραίτα οι επιχειρηματίες  Θωμάς και Νίκος Γιανικώτσιου.

 Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου 

Ποιο ήταν το έναυσμα που  σας οδήγησε να ξεκινήσετε την πρωτοπόρα και καινοτόμος αυτή επιχείρηση;

Αρχικά θα ήθελα να πω πως το όλο εγχείρημα το έκανα μαζί με τον δίδυμο αδερφό μου Νίκο. Είμαστε και οι δύο απόφοιτοι της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με συνέχεια των σπουδών μας στην Κτηνιατρική Σχολή. Ο Νίκος είναι κτηνίατρος κι εγώ τελείωσα το μεταπτυχιακό μου. Όταν τελειώσαμε την πρώτη μας σχολή, είχαμε στο μυαλό μας να επιστρέψουμε στον τόπο μας και να αξιοποιήσουμε το πτυχίο μας. Έχοντας ως σκέψη ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο πρωτογενής τομέας και σε συνάρτηση με την καινοτομία, πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με την εκτροφή των σαλιγκαριών, η οποία ήταν ενταγμένη στον κύκλο σπουδών της σχολής μας.

Πως ξεπερνάτε  τις αποτυχίες;

Τις αποτυχίες τις ξεπερνάς με επιτυχίες. Μία αποτυχία είναι μία πρόκληση για επιτυχία. Εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Η αποτυχία πρέπει να μας πεισμώνει, όχι να μας απογοητεύει, να αποτελεί εφαλτήριο για κάτι καινούργιο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;

 Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει είναι να πιστεύει ότι αυτό που κάνει θα πετύχει καθώς επίσης να έχει τη γνώση πως θα το κάνει ώστε να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα. Σίγουρα θα πρέπει να έχει και υπομονή. 

Από εδώ και πέρα πως σκοπεύετε να διατηρήσετε όλο αυτό και να συνεχίσετε;

 

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ότι έχουμε χτίσει έως τώρα γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση. Για το μέλλον στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγής μας και η δημιουργία νέων προϊόντων που θα τα αγαπήσουν περισσότεροι καταναλωτές.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στον κόσμο;

Αν και στις μέρες μας η οικονομική δυσπραγία έχει δυσκολέψει την καθημερινότητά πολλών από εμάς, θα ήθελα να πω στον κόσμο να μην σταματήσει να δημιουργεί, να έχει αισιοδοξία και θετική ψυχολογία, έτσι μπορούμε όλοι μας να καταφέρουμε πολλά.

Τα διατροφικά οφέλη των σαλιγκαριών

Χάρη στην πρωτεΐνη, το σίδηρο και τα ωμέγα-3 που περιέχουν, τα σαλιγκάρια θεωρούνται άλλη μια υπερ-τροφή. Σε τελευταία ανάλυση.

Ιδιαίτερα αγαπητά στη γαλλική κουζίνα αλλά και στην πατρίδα μας -ιδιαίτερα στην Κρήτη -και με ιστορία που φθάνει μέχρι τη Παλαιολιθική εποχή, τα σαλιγκάρια ή αλλιώς οι σάλιαγκες ή χοχλιοί, αποτελούν όχι μόνο μια εξαιρετική λιχουδιά αλλά και μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα γαστερόποδα αυτά μαλάκια έχουν μακρά ιστορία. Από το 400 π.χ. ο Ιπποκράτης επαινούσε τις καταπληκτικές ιδιότητες της αφρώδους βλέννας που έβγαζαν για αυτοάμυνα και προστασία των αβγών τους και θεωρούσε ότι, η επάλειψη του δέρματος με αυτή τη βλέννα, μπορεί να καταπολεμήσει την ξηρασία, να ανακουφίσει και να καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Σήμερα, η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την εγχώρια αγορά, κάνει το μέλλον της εκτροφής σαλιγκαριού πολλά υποσχόμενο. Με τα αυγά του σαλιγκαριού παρασκευάζεται το σπάνιο, ιδιαίτερο και άριστης ποιότητας λευκό χαβιάρι.Η διατροφική τους αξία έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τροφές όπως:

Χαμηλές θερμίδες

Η θερμιδική τους αξία είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16% του νωπού τους βάρους.

Μικρή περιεκτικότητα σε λίπη

Το μειωμένο λίπος περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρωση, τη παχυσαρκία και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία

Περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, που ανακατασκευάζουν κατεστραμμένους ιστούς του πεπτικού συστήματος, ευεργετικά λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της παχυσαρκίας και των παθήσεων του ήπατος και έχουν πολύ λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks