-
Αρχική > Απόψεις > Σε καθεστώς πτώχευσης οι  επιχειρήσεις στην Καστοριά(Δώρα Κωτσοπούλου)

Σε καθεστώς πτώχευσης οι  επιχειρήσεις στην Καστοριά(Δώρα Κωτσοπούλου)

Σε μια εποχή που οι περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν ρευστό με τα… κυάλια και ενώ την ίδια ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παρόν και το μέλλον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι απογοητευτικά!

Αποτέλεσμα, για πολλούς πλέον η μόνη λύση να είναι το «λουκέτο», αφού είναι πρακτικά αδύνατον οι επαγγελματίες να παρατείνουν μια τελειωμένη κατάσταση και να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.
Τα νούμερα που βλέπουν το φως την δημοσιότητας, αν και δεν αποτυπώνουν στο μέγεθός της την πραγματική κατάσταση, δείχνουν όμως την τάση που επικρατεί στην χώρα μας και η οποία κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι.

                                                                                      Έκρηξη λουκέτων!

Με αυτή την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, δεν προκαλεί έκπληξη η ύφεση στην οποία έχει πέσει η αγορά.
Τα στοιχεία που επικαλείται η «Καθημερινή» σοκαριστικά, αφού το α’ τρίμηνο του 2019 καταγράφηκε έκρηξη λουκέτων  σε ποσοστό 78,08%! Ας σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ έκαναν λόγο για 21.000 λουκέτα το α’ εξάμηνο του 2019!
Παρόμοια η εικόνα και στην  Καστοριά  η οποία παραμένει από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Καστοριάς.«Η Καστοριά έχει και τη γούνα στην οποία αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές ανενεργές επιχειρήσεις. Δεν έχουμε το πρόβλημα των πολλών κλειστών αλλά το πρόβλημα των πολλών ανενεργών επιχειρήσεων», επισήμανε ο κ. Καραταγλίδης.

 

Μπορεί και περισσότερα!

Μάλιστα, τα πραγματικά λουκέτα δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά», χωρίς να το δηλώσουν, καθώς χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες. «Οι  21.000 επιχειρήσεις, νομίζω ότι  είναι ένας μικρός αριθμός. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση γιατί αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι ενεργές περίπου 800.000 επιχειρήσεις το  21.000, είναι ένα πολύ μικρό νούμερο.

Με μελέτες που έχει κάνει η  ΓΣΕΒΕΕ αυτή τη στιγμή  το 1/5 των επιχειρήσεων  βρίσκεται  στα πρόθυρα του κλεισίματος. Μιλάμε  δηλαδή για έναν αριθμό  άνω των  100.000.Οι ΜΜΕ  λειτουργούν υπό καθεστώς μη βιωσιμότητας», σημείωσε ο Πρόεδρος του  Επιμελητήριου.

Είναι ενδεικτικό, ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης πανελλαδικά οι διαγραφές επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που κλείνουν) είναι περισσότερες κατά 4.000 από αυτές που ανοίγουν, καθώς κάποιες δραστηριότητες σταματούν οριστικά, κάποιες άλλες μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες και άλλες εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2019 έως 22 Μαρτίου διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Απο την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks