-
Αρχική > Απόψεις > Γιάννης Κορεντσίδης: Εντός, εκτός και επί τα αυτά για τον Δήμο Καστοριάς(Του Δώρα θέτη )

Γιάννης Κορεντσίδης: Εντός, εκτός και επί τα αυτά για τον Δήμο Καστοριάς(Του Δώρα θέτη )

 Αποκαλυπτικός για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Δήμου Καστοριάς ήταν στην πρόσφατη  συνέντευξη του ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιαννης Κορεντσίδης,με αφορμή τις 60 ημέρες στον δημαρχιακό θώκο.

Ο κ. Κορεντσίδης Καταρχήν, παρουσίασε πολύ συνοπτικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και των υπολοίπων δομών του που χαρακτηρίζεται εύκολα από την λέξη «έλλειμμα», το οποίο αγγίζει τα 15 εκατομμύρια € συνολικά.

Πρωταθλητής, όπως αναμενόταν, στα ελλείμματα είναι η ΔΕΥΑΚ με συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 8 εκ.€, και ακολουθούν τα χρέη στην ΔΙΑΔΥΜΑ που αγγίζουν τα 3,5 εκ.€, και από 370.000, 350.000 και 320.000€ έχουν οφειλές τα Νομικά Πρόσωπα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Κοινωφελής και η Μακεδνός αντίστοιχα, ενώ το συνολικό χρέος των σχολικών επιτροπών ξεπερνάει τις 700 χιλιάδες ΕΥΡΩ.

Το σημαντικότερο ίσως από τη παρουσίαση αυτή είναι η παραδοχή ότι το 80% των εσόδων αφορά την κάλυψη της μισθοδοσίας, με το υπόλοιπο 20% να μοιράζεται ανάμεσα σε λειτουργικά έξοδα και συγκεκριμένους τομείς ανά αντιδημαρχία, με μέσο όρο απορρόφησης κοντά στο 2,5% για τον καθένα από αυτούς. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο Δήμαρχος κ. Κορεντσίδης, υπογράμμισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο περιορισμός της σπατάλης και η προαγωγή της διαφάνειας, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.

Για αυτό τον λόγο, προανήγγειλε την είσοδο των ορκωτών λογιστών σε όλα τα νομικά πρόσωπα, με απώτερο σκοπό την αλλαγή σελίδας με σύμμαχο την διαφάνεια.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις και προτεραιότητες όπως η ωρίμανση και υλοποίηση κομματιών του ΕΣΣΒΑΑ μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ, καθώς και συγκεκριμένων άλλων έργων μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 και τα ανταποδοτικά του ΤΑΠ.

Τέλος, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των 60 ημερών της νέας διοίκησης, και εκτός από το γενικό συμμάζεμα υπογράμμισε της επαναφορές ρεύματος, την καθαριότητα της πόλης, την βελτίωση των επισκέψιμων σημείων , καθώς και την συντήρηση της οδικής οδοποιίας και των υδατόπυργων.

Προανήγγειλε επίσης την εμπλοκή και την βοήθεια κυβερνητικών παραγόντων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων αλλά και την εξασφάλιση επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων για διάφορα έργα. Λίγο πριν την λήξη της συνέντευξης του ο κ. Κορεντσίδης αποκάλυψε πως στην Καστοριά φέτος θα υπάρξει θεματικό πάρκο, χωρίς να δοθούν επιπλέον πληροφορίες.

Ελπίδα και προσδοκία όλων είναι να βελτιωθούν τα πράγματα για τον τόπο μας και αυτό αναμένουμε να γίνει από την νέα δημοτική αρχή.

Θεοδώρα Κωτσοπουλου

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks