-
Αρχική > Ελλάδα > Δικαστική δικαίωση σε Τυφλούς για περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Δικαστική δικαίωση σε Τυφλούς για περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Αναδρομικά ποσά για συντάξεις, δώρα και επιδόματα από 1.1.2013 ως 31.3.2015 δικαιούται η ευαίσθητη ομάδα των τυφλών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα με την απόφαση του καλεί τον ΕΦΚΑ να προσκομίσει, εντός 60 ημερών, πίνακα με ακριβή υπολογισμό, κατά μήνα και έτος, για καθέναν από τους 18 ενάγοντες, τις περικοπές που υπέστησαν σε συντάξεις, επιδόματα δώρων αλλά και στην ειδική παροχή του άρθρου 32-3896/2012.

Το δικηγορικό γραφείο του Λουκά Αποστολίδη, που δημοσιοποίησε την απόφαση επισημαίνει ότι ειδικά γι’ αυτήν την ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, με ολική απώλεια όρασης, που υπέστη μεγάλες περικοπές όχι μόνο σε συντάξεις και επιδόματα δώρων, αλλά και στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου.

Σημειώνοντας ότι η εν λόγω κοινωνική ομάδα των τυφλών – συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα έχουν υποστεί τις περικοπές από 1.1.2013 μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους τυφλούς του δημοσίου τομέα που εξαιρέθηκαν από τις περικοπές.

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει την αναδρομική επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν και καλεί τον ΕΦΚΑ να λογαριάσει επακριβώς και να επιστρέψει τα αναδρομικά στους ανθρώπους με σοβαρή αναπηρία που φτάνει το 80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ αρχικά η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων , όσων δηλαδή είχαν συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που έτασσε το άρθρο 1 παρ.1 του ν.602/77 « Περί συνταξιοδοτήσεως λόγω γήρατος των τυφλών των ασφαλισμένων εις ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών», είχαν εξαιρεθεί από τις σχετικές διατάξεις του ν.4093/2012 περί περικοπών των συντάξεων (βλ. αρχική έκδοση ν.4093/2012) στη συνέχεια και χωρίς να υφίσταται κάποιος δικαιολογητικός λόγος για τη ενέργεια αυτή με το άρθρο 34 παρ.4 του ν.4111/2013 εφαρμόστηκαν και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από 19.11.2012 και στην ανωτέρω κατηγορία των συνταξιούχων, οι περικοπές που εισήγαγε ο ν.4093/2012 στις συντάξεις.

Σημειωτέον επίσης ότι από τις περικοπές στη σύνταξη αλλά και τη κατάργηση των επιδομάτων των δώρων είχαν εξαιρεθεί ρητά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου , οι οποίοι είχαν κριθεί με απόφαση της ΑΣΥΕ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Όλοι οι δικαιούχοι άσκησαν αγωγές για την άνιση αυτή μεταχείριση του νομοθέτη.

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, με τις κρίσεις που σε αυτήν διαλαμβάνονται, δικαιώνει αυτή την ευπαθή ομάδα ατόμων, με προβλήματα όρασης, και ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για τη χρηματική τους αποκατάσταση.

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks