-
Αρχική > Τοπικά νέα > Γιάννης Κορεντσίδης – Πρώτες Εξήντα Ημέρες Της Νέας Δημοτικής Αρχής και οι 15 εκ.πληγές (Θεοδώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ )

Γιάννης Κορεντσίδης – Πρώτες Εξήντα Ημέρες Της Νέας Δημοτικής Αρχής και οι 15 εκ.πληγές (Θεοδώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ )

 Συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης παραχώρησε ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, με αφορμή τις 60 μέρες που συμπληρώνει σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή.

                                               Βρήκαμε κυριολεκτικά μία τραγική κατάσταση

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κορεντσίδη ήταν τα εξής: ‘’Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε και το τι βρήκαμε για τα πρώτα σημαντικά βήματα που κάναμε για τους άμεσους στόχους και τις προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα Κι όλα αυτά μιλώντας πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας και της πραγματικότητας Βρήκαμε κυριολεκτικά μία τραγική κατάσταση. Διαπιστώσαμε παντού αδράνεια, στασιμότητα και αμέλεια. Από οργανωτικής και διοικητικής άποψης παραλάβαμε στην ουσία όχι έναν Δήμο αλλά ένα «Κεντρικό Λογιστήριο» που ήταν επικεφαλής και ελεγκτής των πάντων.’’

 

                                               Το έλλειμμα»,  συνολικά αγγίζει τα 15 εκατομμύρια €

Καταρχήν, παρουσίασε πολύ συνοπτικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και των υπολοίπων δομών του που χαρακτηρίζεται εύκολα από την λέξη «έλλειμμα», το οποίο αγγίζει τα 15 εκατομμύρια € συνολικά.

Πρωταθλητής, όπως αναμενόταν, στα ελλείμματα είναι η ΔΕΥΑΚ με συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 8 εκ.€, και ακολουθούν τα χρέη στην ΔΙΑΔΥΜΑ που αγγίζουν τα 3,5 εκ.€, και από 370.000, 350.000 και 320.000€ έχουν οφειλές τα Νομικά Πρόσωπα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Κοινωφελής και η Μακεδνός αντίστοιχα, ενώ το συνολικό χρέος των σχολικών επιτροπών ξεπερνάει τις 700 χιλιάδες ΕΥΡΩ.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ΜΑΚΕΔΝΟΣ, ‘’εταιρεία που θα μπορούσε να αποτελέσει «ναυαρχίδα» εσόδων για τον Δήμο Καστοριάς, κατέστη ζημιογόνος κι έχει διαπιστωθεί ένα ατέλειωτο «πλιάτσικο»’’ σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορεντσίδης.

                                    Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο περιορισμός της σπατάλης

 

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης ήταν η παραδοχή ότι το 80% των εσόδων αφορά την κάλυψη της μισθοδοσίας, με το υπόλοιπο 20% να μοιράζεται ανάμεσα σε λειτουργικά έξοδα και συγκεκριμένους τομείς ανά αντιδημαρχία, με μέσο όρο απορρόφησης κοντά στο 2,5% για τον καθένα από αυτούς.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο Δήμαρχος κ. Κορεντσίδης, υπογράμμισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο περιορισμός της σπατάλης και η προαγωγή της διαφάνειας, με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Για αυτό τον λόγο, προανήγγειλε την είσοδο των ορκωτών λογιστών σε όλα τα νομικά πρόσωπα, με απώτερο σκοπό την αλλαγή σελίδας με σύμμαχο την διαφάνεια, αφού όπως σχολίασε ‘’δίνουμε καθημερινά μάχη με τον χρόνο. Ο Δήμος Καστοριάς γυρίζει πλέον σελίδα. Με νοικοκύρεμα, σωστή διαχείριση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε τομέα. Δείχνουμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Μπαίνουν ορκωτοί Λογιστές στα Νομικά Πρόσωπα και στις Δομές.’

Στην συνέχεια έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες δράσεις και προτεραιότητες όπως η ωρίμανση και υλοποίηση κομματιών του ΕΣΣΒΑΑ μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ, καθώς και συγκεκριμένων άλλων έργων μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 και τα ανταποδοτικά του ΤΑΠ.

                                                  Στην Καστοριά φέτος θα υπάρξει θεματικό πάρκο

Τέλος, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των 60 ημερών της νέας διοίκησης, και εκτός από το γενικό συμμάζεμα υπογράμμισε της επαναφορές ρεύματος, την καθαριότητα της πόλης, την βελτίωση των επισκέψιμων σημείων , καθώς και την συντήρηση της οδικής οδοποιίας και των υδατόπυργων. Προανήγγειλε επίσης την εμπλοκή και την βοήθεια κυβερνητικών παραγόντων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων αλλά και την εξασφάλιση επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων για διάφορα έργα.

Λίγο πριν την λήξη της συνέντευξης του ο κ. Κορεντσίδης αποκάλυψε πως στην Καστοριά φέτος θα υπάρξει θεματικό πάρκο, χωρίς να δοθούν επιπλέον πληροφορίες και δεν έκρυψε την επιθυμία του να “επενδύσει” και στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μιας και διαπίστωσε πως υπάρχουν άνθρωπο με όρεξη και διάθεση, τους οποίους δεν είχε δώσει κανείς την σημασία που θα έπρεπε.

Ελπίδα και προσδοκία όλων είναι να βελτιωθούν τα πράγματα για τον τόπο μας και αυτό αναμένουμε να γίνει από την νέα δημοτική αρχή.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks