-
Αρχική > Ελλάδα > Ο Aζορικός Αντικυκλώνας φέρνει βροχοπτώσεις στην Ελλάδα

Ο Aζορικός Αντικυκλώνας φέρνει βροχοπτώσεις στην Ελλάδα

Ένας πραγματικός Φθινοπωρινός – βροχερός μήνας τείνει να εξελιχθεί ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τους προγνώστες καιρού του Meteoclub. Tα προγνωστικά μοντέλα φαίνεται να επαληθεύουν σε καθημερινή βάση την πολύ έντονη

βροχερή περίοδο που θα ακολουθήσει από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής – κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αλλεπάλληλες διελεύσεις βαρομετρικών χαμηλών από τον Ατλαντικό ωκεανό προς τη δυτική ηπειρωτική Ευρώπη και έπειτα στη Μεσόγειο θάλασσα – με τη βοήθεια φυσικά του Αζορικού Αντικυκλώνα – , θα προκαλέσουν και την αύξηση των βροχοπτώσεων στα Βαλκάνια , κατ’επέκταση και στη χώρα μας για το επόμενο δεκαήμερο.

Συνοπτικά λοιπόν, η κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων αυτό το διάστημα θα δώσει αρκετές κακοκαιρίες στην Ελλάδα, πολλές βροχές διαρκείας στον δυτικό τομέα της χώρας μας αλλά και αρκετές βροχοπτώσεις έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Αζορικός Αντικυκλώνας θα προκαλέσει αύξηση των βροχοπτώσεων στα Βαλκάνια , κατ’επέκταση και στη χώρα μας για το επόμενο δεκαήμερο
Οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας

Το πιο δύσκολο (καιρικά) διάστημα , φαίνεται πως θα είναι το τριήμερο 11-12-13 Νοεμβρίου με την διέλευση ενός πολύ οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από την Ιταλία – Σικελία, το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί με πολλά ποσά υγρασίας και να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις διαρκείας, ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα. Ορισμένα τμήματα αυτών των βροχοπτώσεων θα επηρεάσουν και τα ανατολικά στις 12 και 13 Νοεμβρίου με τη συνοδεία ισχυρών νοτιάδων.

 

Μία παύση των διαδοχικών διελεύσεων των βαρομετρικών χαμηλών φαίνεται πως θα έχουμε μετά τις 15 Νοεμβρίου και για λίγες ημέρες με την εμφάνιση υψηλών πιέσεων στην ανατολική Ευρώπη και τον περιορισμό των βαρομετρικών χαμηλών μόνο στην κεντροδυτική Ευρώπη.

 

Παρ’όλα αυτά αυτό δεν φαίνεται με τα σημερινά στοιχεία να διατηρείται για πολλές ημέρες καθώς η τάση της κυκλοφορίας δείχνει να επαναφέρει ξανά τη βροχερή εικόνα του καιρού στη χώρα μας στο τέλος του 2ου δεκαημέρου και στις αρχές του 3ου, εκ νέου  με νοτιάδες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως στο διάστημα των επόμενων 15 ημερών, δεν διαφαίνεται κάποια ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι συνεχόμενοι νοτιάδες, θα διατηρήσουν το θερμόμετρο σε ήπια επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες για τις επόμενες ημέρες 

Την Πέμπτη (7/11) αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και μετά το μεσημέρι στις υπόλοιπες δυτικές περιοχές προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Κρήτη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα θα υπάρχει τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προγνωστικός χάρτης βροχής για την Πέμπτη (7/11) από τoυς προγνώστες καιρού του Hellenicweather

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους προβλέπονται:

  • Από τα μεσάνυχτα της σημερινής ημέρας (Τετάρτη 06-11-2019) στα βορειότερα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Κέρκυρας).
  • Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019) στην Ήπειρο (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και πιθανώς στη Δυτική Στερεά.
  • Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019)

Εν τω μεταξύ, η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Την Παρασκευή (8/11) προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα, που θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, ενώ από το βράδυ βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε πτώση στα δυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές.

Oι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή (βροχοπτώσεις)

Το Σάββατο (9/11) στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και πιθανώς τις πρωινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή (βροχοπτώσεις)
Οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή (βροχοπτώσεις)

Την Κυριακή (10/11) προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και από το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και μετά το μεσημέρι στα ανατολικά και τα βόρεια. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγές πληροφοριών και χάρτες: Μeteoclub,Hellenicweather, weather, windy

Top
Enable Notifications OK No thanks