-
Αρχική > Πολιτισμός > Συγκίνηση και ανάταση στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Φύλακες της Λίμνης» (φωτογραφίες)

Συγκίνηση και ανάταση στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Φύλακες της Λίμνης» (φωτογραφίες)

Ο χώρος της εκδήλωσης μικρός, ένα καμαράκι 3 επί τρία, η αίθουσα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Οι βιβλιόφιλοι συμπολίτες μας  συνταξιδιώτες στο καράβι της φιλαναγνωσίας, αρκετοί για να τη γεμίσουν ασφυκτικά και να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα κατάνυξης και αδημονίας για να ξεκινήσει η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Βασιλικής Διαμαντή «Οι Φύλακες της Λίμνης».

Τον λόγο παίρνει η Ντίνα Αγράμπελη και με τον δικό της ευφάνταστο λόγο, μας εισάγει στη ζωή της συγγραφέα και την πλοκή του μυθιστορήματος: Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες , ο Τεντ και ο Θεόδωρος θα συναντηθούν στην Αμερική και ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους ενώνει. Η αναζήτηση ξεκινά, ο χρόνος γυρίζει πίσω, σε όσα συνέβησαν στην Ήπειρο από το 1939 και μετά, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, Κατοχή, ξεκλήρισμα Εβραίων, Εμφύλιος, μετανάστευση, χούντα… Ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, από το Καλπάκι και τα χωριά της Ηπείρου στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στη Χαβάη και πάλι πίσω.

Ο Μιχάλης Μπινιάκος συντονίζει τη συζήτηση και συνδέει τις σελίδες της ιστορίας της Ηπείρου που διαπερνούν το βιβλίο, με αυτές της πόλης της Καστοριάς και δίνει τον λόγο στην Ξένια Μπαλλή που μας συγκλονίζει  με τον λόγο της, καθώς αναφέρεται με ιστορικά στοιχεία στον διωγμό και το ξεκλήρισμα της Εβραϊκής Κοινότητας της  Καστοριάς. Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή , όταν οι νότες της «Εβραιοπούλας» δονούν την αίθουσα και τις καρδιές μας.

Η κ. Διαμαντή, συγκινημένη από τις αφηγήσεις της Ξένιας, εξομολογείται ότι στο  βιβλίο της εξιστορείται η πραγματική ζωή  του Τεντ, μετανάστη από το Καλπάκι των Ιωαννίνων, οι αφηγήσεις του οποίου την ταρακούνησαν και καταδύθηκε για δυόμιση χρόνια στην ψυχοσύνθεσή του, τους φόβους, τις αγωνίες, την πάλη του για την επιβίωση.  Χαρακτήρισε το βιβλίο της ως ένα ιστορικό, κοινωνικό μυθιστόρημα, όπου η μυθοπλασία συναντά τα πραγματικά γεγονότα της ιστορίας, πλημμυρισμένο  από έντονα συναισθήματα, που οδηγούν στην τελική λύτρωση των ηρώων και του αναγνώστη.

Την παρουσίαση πλαισίωσε  μουσικοχορευτικά το εργαστήρι λαογραφίας και παραδοσιακού χορού ΟΡΜΟΣ Καστοριάς.

Την εκδήλωση οργάνωσαν το Βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ Books, ο ΟΡΜΟΣ – Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού και οι Εκδόσεις Ωκεανός.

Top
Enable Notifications OK No thanks