-
Αρχική > Ελλάδα > Τι λέει η NASA για την Ελένη Αντωνιάδου

Τι λέει η NASA για την Ελένη Αντωνιάδου

Η γυναίκα που αποτέλεσε την έμπνευση για να δημιουργηθεί η πρώτη Ελληνίδα κούκλα Barbie κατηγορείται για ψευδείς ισχυρισμούς ότι είναι κορυφαία επιστήμονας που έχει κερδίσει βραβεία για το έργο της στη NASA.

Η 31χρονη Ελένη Αντωνιάδου φέρεται να χρησιμοποιούσε τον τίτλο της ειδικού στους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής, της βιοτεχνολογίας τεχνητών οργάνων και της διαστημικής ιατρικής, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση αστροναυτών στη NASA και ως Διευθύνων Σύμβουλος των Μεταμοσχεύσεων Χωρίς Δωρητές, η οποία δημιουργεί τεχνητά όργανα για μεταμοσχεύσεις.

Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ υπάλληλος του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα να είχε εργαστεί κάποια στιγμή σε κάποιο πρότζεκτ ως εξωτερικός συνεργάτης.

Σε δημοσιεύματα η Ελένη Αντωνιάδου είχε αναφερθεί ως «Ελληνίδα επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας» έχοντας συμπεριληφθεί μέχρι και στη λίστα του Forbes «30 Under 30» (σ.σ. για τους πιο επιτυχημένους 30αρηδες παγκοσμίως) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Κάτι, τέτοιο, κατά τη βρετανική εφημερίδα, δεν ισχύει.

telegraph

Πριν από δύο εβδομάδες, όταν κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει με αισιοδοξία».

Παρόλα αυτά η καριέρα της έχει γίνει μεγάλο ζήτημα τις τελευταίες μέρες τόσο στα social media όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σε δημοσίευμα στο Facebook, ο καθηγητής κ. Μπουγιούκος, είπε χαρακτηριστικά πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν μπορεί καν να θεωρηθεί επιστήμονας για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η εταιρεία Mattel που σχεδίασε την κούκλα δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα που δέχτηκε για να σχολιάσει το επίμαχο θέμα.

Επίσης, και η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου δεν δέχτηκε να κάνει σχόλιο στην Telegraph.

Αλλαγές στο βιογραφικό της στην Wikipedia

Παράλληλα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε η Wikipedia προχώρησε σε αλλαγές στο βιογραφικό της.

Συγκεκριμένα πλέον στο σχετικό λήμμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή».

Η Wikipedia αναφέρει ακόμα:

«Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου στα 1α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», το οποίο επιδόθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί δριμεία κριτική στο πρόσωπό της κυρίως επειδή σε πολλαπλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις υπήρχαν ισχυρισμοί που έπειτα αποδείχθηκε πως απείχαν από την αλήθεια.

Ο ισχυρισμός πως είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» είναι ανακριβής καθώς υπεύθυνοι για την (σημ. αποτυχημένη) αυτή επέμβαση ήταν οι Πάολο Μακιαρίνι και Αλεξάντερ Σεϊφαλιάν, ενώ το όνομά της απουσιάζει από την επιστημονική δημοσίευση. Η Αντωνιάδου εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις, μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή που υποβλήθηκε στην επέμβαση να αναφέρει λανθασμένα πως επέζησε.

Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA («NASA – ESA Outstanding Researcher Award») το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA Σταμάτη Κριμιζή η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012.

Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αυτό δεν ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc). Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παραταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ’αυτη 

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks