-
Αρχική > Ελλάδα > Οι 8 μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από τις αλλεργίες που αξίζει να γνωρίζεις!

Οι 8 μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από τις αλλεργίες που αξίζει να γνωρίζεις!

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες όχι μόνο την άνοιξη, αλλά κατά τη διάρκεια του χρόνου. 

Μάθε τις λανθασμένες απόψεις σχετικά με τις αλλεργίες του οργανισμού σου.Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του σώματος σε ορισμένες ουσίες. Οι αλλεργίες του δέρματος προκύπτουν, όταν το δέρμα αγγίζει κάτι που το ανοσοποιητικό θεωρεί επικίνδυνο. Μόλις το ανοσοποιητικό ενεργοποιηθεί από ένα αλλεργιογόνο, τα λευκά κύτταρα του αίματος στέλνουν ένα αντίσωμα, που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Ε, για να καταπολεμηθεί το αλλεργιογόνο. Το αντίσωμα στέλνει μεσολαβητές, δηλαδή ορμόνες και χημικές ουσίες, για να εξουδετερώσει την ανεπιθύμητη ουσία. Οι μεσολαβητές είναι υπεύθυνοι για τις αλλεργίες, αφού μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα και τους ιστούς.Υπάρχει όμως μια σειρά από λανθασμένες απόψεις και συμβουλές σχετικά με τις αλλεργίες:
 Οι αλλεργίες είναι ψυχοσωματικές. Είναι πράγματι δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή και οφείλονται στο περιβάλλον, την κληρονομικότητα και το συναισθηματικό στρες. Ωστόσο, το τελευταίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με χαλαρωτικές τεχνικές.
• Τα παιδιά ξεπερνούν τις αλλεργίες. Είναι 10 φορές πιο πιθανό ένα παιδί να εμφανίσει συμπτώματα τροφικής αλλεργίας από ότι ένας ενήλικας. Αν και σταδιακά ένα παιδί ξεπερνάει κάποιες αντιδράσεις σε τροφές, όπως το αγελαδινό γάλα, κάποιες άλλες μπορούν να αποτελέσουν δια βίου πρόβλημα.
• Οι αλλεργίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Σπανίως συμβαίνει, αλλά μπορούν να σκοτώσουν. Το λεγόμενο αναφυλακτικό σοκ προκαλείται από κάποιο φάρμακο ή φαγητό στο οποίο αντιδράει ο οργανισμός και άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους σύριγγα επινεφρίνης.
• Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα κατοικίδια, ενοχλούνται λόγω του τριχώματός τους. Στην πραγματικότητα όπως το αλλεργιογόνο κρύβεται στο δέρμα του ζώου ( σε μικρότερο βαθμό στο σάλιο και την ουρά του) και όχι στη γούνα του.
• Φορώντας γάντια προστατεύεσαι από το δηλητήριο του κισσού. Το στοιχείο που προκαλεί την αντίδραση είναι μια λιπαρή ουσία, που ονομάζεται urushiol. Θεωρείται διαβολική, διότι μπορεί να κρυφτεί στο τρίχωμα του ζώου, σε εργαλεία κηπουρικής και τα ρούχα. Αν έρθεις σε επαφή με μια μολυσμένη επιφάνεια ή με το ίδιο το αλλεργιογόνο, απολύμανε και τρίψε την περιοχή εντός 30 λεπτών.
• Άτομα, που αντιδρούν στα οστρακοειδή, είναι αλλεργικά στο ιώδιο.Μερικοί από αυτούς αποφεύγουν ιατρικές εξετάσεις με τη χρήση ιωδίου. Στην πραγματικότητα, η αλλεργία προκαλείται από την πρωτεΐνη των ψαριών και οστρακοειδών, όχι από το ιώδιο.
• Η αλλεργία των ενηλίκων στο γάλα. Αυτό λένε συνήθως, όταν μετά την κατανάλωσή του διαπιστώνουν κράμπες, αέρια ή διάρροια. Πρόκειται όμως απλά για δυσανεξία στη λακτόζη, λόγω της έλλειψης της λακτάσης (ενζύμου) στο σώμα και δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα.
 Τα οργανικά τρόφιμα είναι μη αλλεργιογόνα. Η στροφή στα βιολογικά τρόφιμα δεν εγγυάται αποφυγή των συμπτωμάτων. Επιπλέον, αυτά προκαλούνται όχι από τις χημικές ουσίες των τροφίμων, αλλά από τις πρωτεΐνες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks