-
Αρχική > Απόψεις >  Από τον “μπάρμπα” στον “κουμπάρο” ! 

 Από τον “μπάρμπα” στον “κουμπάρο” ! 

Οι εποχές αλλάζουν και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης περνάει πλέον σε άλλη φάση στην χώρα μας, με τρανταχτά παραδείγματα φυσικά και τοπικά, εδώ στην Καστοριά μας!

Από την εποχή λοιπόν του “μπάρμπα (στην Κορώνη)” φαίνεται πως έχουμε εξελιχτεί στην εποχή του “κουμπάρου” του καλού! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της μετεξέλιξης αυτής αποτελεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΝΔ για τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις παίρνουν πλέον το μέγεθος χιονοστιβάδας, ακόμα και από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Χωρίς κανείς να θέλει να προσβάλλει ή/και να υποτιμήσει τον νέο Διοικητή, ο οποίος άλλωστε θα κριθεί σε βάθος χρόνου, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή του αποτελεί σίγουρα αγκάθι για τον ίδιο και την παράταξη του, καθώς και πισογύρισμα για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα.

Η Νέα Δημοκρατία περιέχει στους κανόνες και αξίες της, τουλάχιστον προεκλογικά, κριτήρια όπως ικανότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα, που από ότι φαίνεται όμως πήγαν όλα περίπατο για χάρη του “κουμπάρου” του καλού!

Την στιγμή λοιπόν που όλοι οι πολιτικοί μας ρίχνουν “κροκοδείλια δάκρια” για την φυγή των καλύτερων παιδιών και επιστημόνων από το τόπο μας, την στιγμή που όλοι συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να βάλουμε μπροστάρηδες τους ικανότερους και αποτελεσματικότερους, έρχεται η ανώμαλη προσγείωσης της κουμπαριάς της καλής! Για ποιο λόγο λοιπόν κάποιος να σπουδάζει, να εργάζεται και να μοχθεί στην ζωή; Υπάρχει πολύ πιο άνετος και έξυπνος τρόπος για καριέρα: εγγραφή σε ένα πολιτικό κόμμα και σωστές και καλές κουμπαριές! Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως αποτελεί ίσως σύμπτωση η κουμπαριά του κ. Χάτσιου με τον βουλευτή κ. Τζακαλάγια, και πως γενικότερα δεν είναι αμάρτημα, αλλά ούτε και ασυμβίβαστο να έχεις κουμπάρο Βουλευτή όταν αξιώνεις μια θέση, αρκεί φυσικά αυτή η συγγένεια να μην αποτελεί τον μοναδικό λόγο που επιλέγεσαι.

Και στην περίπτωση του κ. Χάτσιου δυστυχώς, η προβολή αυτής της κουμπαριάς, αλλά και οι κυνικές αποδοχές, που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής ειρωνείας, εξαγριώνουν περισσότερο τον κόσμο.Από την μια πλευρά υπάρχει το ατόπημα του νέου Διοικητή με τις ευχαριστίες προς τον βουλευτή (δίπλα από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Υγείας) και κουμπάρο του για το ρουσφέτι, και από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι δηλώσεις του ίδιου του βουλευτή ότι φυσικά και πίεσα για να μπει ο κουμπάρος μου, που πραγματικά κάνουν πολύ κόσμο να αναρωτιέται για την ελπίδα αυτού του τόπου.

Κάποιοι άλλοι στιγμάτισαν την διαδικασία επιλογής κομματικών στελεχών από κάθε κυβέρνηση, αναφερόμενοι και στην επιλογή του προηγούμενου Διοικητή μέσα από την κομματική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.Πράγματι ισχύει η κομματική ταυτότητα και του πρώην και του νυν Διοικητή, και δεν είναι αμάρτημα στα σίγουρα, αρκεί να μην αποτελεί το ένα και μοναδικό κριτήριο επιλογής. Ταυτόχρονα όμως, τίθεται το ερώτημα για πιο λόγο προβαίνει η κυβέρνηση σε διαδικασία – πρόσκληση αξιολόγησης υποψηφίων και οι ενδιαφερόμενοι ανταποκρίνονται καταθέτοντας τα βιογραφικά τους; Προς τι αυτή η κοροϊδία που ακολουθείται από κεντρική διοίκηση και ΟΤΑ για διοικητές, προέδρους, συμβούλους κοκ;

Ο κ. Χάτσιος, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της επιλογής του, προχώρησε στην έκδοση του πρώτου Δελτίου Τύπου όπου αναφέρεται αποκλειστικά στο βιογραφικό του. Δεν νομίζουμε να έμεινε κάποιος άφωνος από τις ικανότητες και τα επιτεύγματα του. Αρκετά βιογραφικά, πολύ πιο δυνατά και αξιόλογα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ειδικά στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο εδώ στην Καστοριά .

Για να μην τον αδικούμε όμως, καλούμε τον κ. Χάτσιο, τον κ. Τζηκαλάγια, τον κ. Αδάμ και τον κ. Κικίλια να δώσει στο φως τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων, καθώς και έναν πίνακα (του ΑΣΕΠ ή έστω τύπου ΑΣΕΠ) αξιολόγησης τους στην βάση των όποιων κριτηρίων έχουν αυτοί αποφασίσει για να πειστούμε και εμείς για την ορθότητα και τιμιότητα της επιλογής του νέου Διοικητή.

Πολύ φοβούμαστε όμως ότι δεν θα το πράξει κανένας τους, όπως κανείς δεν πράττει το αντίστοιχο αυτονόητο όταν επιλέγουν άτομα για ειδικούς συνεργάτες, προέδρους, διευθυντές, συμπαραστάτες του δημότη, κοκ.

Μακάρι ο νέος διοικητής να τα πάει εξίσου καλά, όπως κατά γενική ομολογία τα κατάφερε ο απερχόμενος διοικητής, και ακόμα καλύτερα για το καλό όλων μας

Αν η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός, κάτι δε ξεκίνησε καλά και ευελπιστούμε να μην βγει αληθινή η ευχή “περαστικά σας” !

Ο παρατηρητής

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks