-
Αρχική > Ελλάδα > Τραχηλίτιδα, η συχνή νόσος των γυναικών – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Τραχηλίτιδα, η συχνή νόσος των γυναικών – Πώς να την αντιμετωπίσετε

Η τραχηλίτιδα, η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, είναι μια συνηθισμένη γυναικολογική πάθηση, καθώς την αντιμετωπίζουν οι μισές γυναίκες σε κάποια περίοδο της ενήλικης ζωής. Οι φλεγμονές αυτές μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, ασυμπτωματικές ή συμπτωματικές.

Συνήθως εντοπίζεται από το test Παπανικολάου, το οποίο λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού γυναικολογικού ελέγχου. Άλλες πάλι φορές η διάγνωση της τραχηλίτιδος γίνεται από το γυναικολόγο, αφού η γυναίκα αναζητήσει ιατρική συμβουλή, διότι παρατηρεί αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Οι κολπικές αυτές εκκρίσεις μπορεί να έχουν χρώμα υποκίτρινο (κίτρινο ανοιχτό), υπόλευκο (γκρι), καφέ ή πράσινο και δυσάρεστη οσμή.

Σε μερικές περιπτώσεις η τραχηλίτιδα συνδέεται και με κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου, η οποία μπορεί να είναι αυτόματη ή να εμφανίζεται μετά από σεξουαλική επαφή. Η ποσότητα αίματος συνήθως δεν είναι σημαντική και συχνά πρόκειται απλά για μερικές σταγόνες αίμα, που εντοπίζονται στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα.

Η τραχηλίτιδα μπορεί να είναι και το αίτιο επώδυνης σεξουαλικής επαφής. Η σχετιζόμενη με τραχηλίτιδα επώδυνη σεξουαλική επαφή γίνεται συνήθως αντιληπτή ως τσούξιμο στον κόλπο κατά τη διείσδυση του πέους.

Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδος συχνά συγχέονται και με αυτά της ουρολοίμωξης, καθότι δεν είναι σπάνιο, η φλεγμονή στον τράχηλο να συνδυαστεί και με εμφάνιση συχνουρίας, τσούξιμο κατά την ούρηση, και κοιλιακό άλγος.

Η πιο συνήθης αιτία τραχηλίτιδος είναι οι λοιμώξεις, που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Οι συνηθέστερες μικροβιακές λοιμώξεις, που εμπλέκονται στην εμφάνιση τραχηλίτιδος είναι η Γονόρροια, η Χλαμύδια και η Τριχομονίαση (ή Τριχομονάδωση).

Σε περίπτωση, που η μικροβιακή λοίμωξη στον τράχηλο μεταδοθεί στην ενδομητρική κοιλότητα και τις σάλπιγγες, φαινόμενο όχι πολύ συχνό, μπορεί να προκληθεί αυτό, που ονομάζουμε, γενικευμένη φλεγμονή της πυέλου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ή να συνδυαστεί με την εμφάνιση κοιλιακού άλγους. Τέτοιου είδους φλεγμονές φαίνεται πως μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ ενδέχεται να αυξήσουν και τις πιθανότητες εξωμητρίου κύησης.

Στα αίτια εμφάνισης τραχηλίτιδος συμπεριλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις στο υλικό (latex) του προφυλακτικού, στα σπερματοκτόνα ή σε λιπαντικές γέλες.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της τραχηλίτιδας εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη βαρύτητα της φλεγμονής, από τη συνύπαρξη άλλης φλεγμονής και από την επιθυμία της για τεκνοποίηση.

Σε περίπτωση οξείας τραχηλίτιδας η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού.

Σε περίπτωση χρόνιας τραχηλίτιδας η θεραπεία της μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική. Η χρόνια τραχηλίτιδα θα πρέπει να θεραπεύεται ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.mothersblog.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks