-
Αρχική > Διεθνή > Έτσι έπεσε το Δυρράχιο

Έτσι έπεσε το Δυρράχιο

Δύο σεισμικές δονήσεις με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, η πρώτη με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο και ισχύ 6,4R και η δεύτερη με επίκεντρο την ενδοχώρα, ήταν αρκετές για να ρίξουν σαν τραπουλόχαρτα

πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός της 26ης Νοεμβρίου. Κάποτε οι περιοχές αυτές, όπου υψώθηκαν στα γρήγορα ψηλά κτήρια, μεγάλες κατοικίες και πολυκατοικίες, ήταν στρατιωτικές και βρέχονταν από τη θάλασσα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και των επιγόνων του και κυρίως μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, τα πράγματα άλλαξαν. Χιλιάδες στρέμματα που βρέχονταν από τη θάλασσα μετατράπηκαν σε σαθρό υπέδαφος, στο οποίο οι διάφοροι καταφερτζήδες της νέας πια Αλβανίας άρχισαν να χτίζουν όπως και όπου μπορούσαν.

Τα παλιά χρόνια σε αυτές τις περιοχές όπου γκρεμίστηκαν τα σπίτια πηγαινοέρχονταν φαντάροι. Στα σημεία αυτά πραγματοποιούνταν τα στρατιωτικά γυμνάσιά τους. Σήμερα η εικόνα των εν λόγω περιοχών δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν παλιά.

Επειδή δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας στις επιχωματωμένες περιοχές τα «σαΐνια» της αλβανικής ενδοχώρας και κυρίως οι πλούσιοι και ισχυρότεροι Κοσοβάροι κατέφτασαν και μοίρασαν τη γη μεταξύ τους, ή τέλος πάντων αυτό που νόμιζαν ότι είναι γη. Εκεί άνοιξαν τρύπες και έριξαν τα πρώτα θεμέλια. Επί της ουσίας έχτιζαν πάνω στο νερό. Οι προδιαγραφές ήταν ανύπαρκτες. Αντισεισμική θωράκιση καμία.

Το real estate των περιοχών αυτών θύμιζε τα παιχνίδια με κύβους που παίζουν τα μικρά παιδιά.

Η πόλη του Δυρραχίου, το παλιό λιμάνι των Βυζαντινών και Βενετσιάνων με το κάστρο να το προστατεύει, το λιμάνι απ’ όπου άρχιζε η περίφημη Εγνατία οδός των Ρωμαίων, δεν άντεξε στο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Στην περιοχή Θουμάν δίπλα στο μεγάλο λιμάνι βρίσκονται οι δύο πολυκατοικίες οι οποίες κατέρρευσαν. Ισοπεδώθηκαν οι γειτονιές νούμερο 6, 16 και 17.

Ήδη αποκαλύφθηκε πως οι δύο πολυκατοικίες αυτές, χτισμένες τη δεκαετία του ’90, δεν είχαν θεμέλια. Κατασκευάστηκαν πάνω στην άμμο και στο νερό. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η Καβαλισέντζα. Παλιά στην εποχή του Ενβέρ Χότζα, πήγαιναν εκεί οι ανώτεροι αξιωματικοί με τις οικογένειές τους για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές

Κανείς άλλος δεν πλησίαζε αυτήν την περιοχή. Από το 1980 και μετά σιγά σιγά άρχιζαν να καταφθάνουν οι διάφοροι «μνηστήρες» της γης. Μετά την πτώση του καθεστώτος, η Καβαλισέντζα έγινε το νέο θέρετρο για τους κατοίκους των Τιράνων και τους γηγενείς της παλιάς πόλης του Δυρραχίου. Ο σεισμός χτύπησε αμείλικτα και αυτήν την περιοχή.

Άκης Τσελέντης: Οι πολεοδομικοί κανονισμοί στην Αλβανία είναι προβληματικοί

Κατηγορηματικός είναι ο Έλληνας καθηγητής Άκης Τσελέντης ως προς τις αντισεισμικές προδιαγραφές των οικοδομών στην Αλβανία.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός, όσον αφορά στο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι και το αν πρέπει να ανησυχεί η χώρα μας, στον απόηχο του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου στη γειτονική Αλβανία.

«Θα πρέπει να αναμένουμε πολλούς ακόμα ισχυρούς μετασεισμούς, πάνω από 5 Ρίχτερ, όμως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας. Τα κτήρια στην Αλβανία δεν έχουν τις ίδιες στατικές προδιαγραφές που έχουν στην Ελλάδα, διότι οι πολεοδομικοί κανονισμοί είναι προβληματικοί. Το ξενοδοχείο το οποίο κατέρρευσε είχε υποστεί μάλιστα παρεμβάσεις, είχαν αφαιρεθεί κάποιοι τοίχοι. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική γίνεται και στη χώρα μας σε ορισμένες περιπτώσεις» δηλώνει στο zougla.gr.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

https://www.zougla.gr/

 

 

Το χρονικό του σεισμού

Ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) στην Αλβανία, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς και περισσότερους από 600 τραυματίες, ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τους 350. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν, οπότε δυστυχώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί.

Τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και στα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα περίπου 150 χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει από τα σπίτια τους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, το οποίο επλήγη περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, 13:20

Top
Enable Notifications OK No thanks