-
Αρχική > Τοπικά νέα > Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση για την “εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες(θεόδωρος Γκαλίτσας εφημερίδα Ν.Κ)

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση για την “εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες(θεόδωρος Γκαλίτσας εφημερίδα Ν.Κ)

Εξάρτηση από τις Νέες Τεχνολογίες Συνδέστε το παιδί σας με εσάς και όχι με την οθόνη ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που   διοργάνωσε   το Φουρφούρι Κέντρο Λογοθεραπείας,

υπό την αιγίδα του Δήμου Καστοριάς και έλαβε χώρα το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς.

Ομιλήτριες της επιτυχημένης ενημερωτικής ημερίδας  ήταν η κ.  Στέλλα Ζαντίδου , λογοθεραπεύτρια και η Νεκταρία- Ιωάννα Τσάμη, κοινωνιολόγος,και το  θεραπευτικό προσωπικό ΚΕΘΕΑ Ηπείρου.

Πολλά παιδιά σήμερα παρουσιάζουν καθυστέρηση στη γλωσσική τους ανάπτυξη

Στην τοποθέτηση της η κ.  Στέλλα Ζαντίδου, λογοθεραπεύτρια Υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας «Φουρφούρι  λογοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στα βιώματα της  δουλεύοντας με τα παιδιά και με τους γονείς τους.

«  Παρατηρώ ολοένα και περισσότερα παιδιά με γλωσσικές δυσλειτουργίες. Πέραν των διαταραχών που μπορεί οφείλονται σε οργανικούς παράγοντες και σε περιπτώσεις συννοσηρότητας, πολλά παιδιά σήμερα παρουσιάζουν καθυστέρηση στη γλωσσική τους ανάπτυξη και στις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, λόγω της υπερβολικής χρήσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας».

Σύμφωνα πάντως με την ίδια ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει ένα παιδί μέσα από τις Νέες τεχνολογίες έχει βασικές διαφορές απ’ την εξέλιξη που θα είχε στην ανάπτυξη του αν υπήρχε η ουσιαστική ανθρώπινη αλληλεπίδρασης και η προβλέψιμη σειρά εξέλιξης του παιχνιδιού που κάνουν τα παιδιά (λειτουργικό και συμβολικό παιχνίδι).

Η συχνή χρήση της οθόνης, όπως επισήμανε η κ Ζαντίδου,  από τα παιδιά έχει επιπτώσεις στην κατανόηση του, στην ψυχική του εμπειρία, στη συναισθηματική του ανάπτυξη και την κοινωνικοποίησή του. Επίσης, επηρεάζει εκτελεστικές δεξιότητες, όπως είναι αυτή της διατήρησης της προσοχής και της ικανότητας της μίμησης (γονέας- παιδί). Παιδί και Τεχνολογία στις μέρες μας πηγαίνουν μαζί.

Οι Νέες Τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον

Βλέπουμε, τόνισε  γύρω μας παιδιά να είναι προσκολλημένος στην οθόνη προκειμένου να φάνε! Μπορούν και εκτελούν πολύπλοκες εργασίες σε ένα smart phone ή σε ένα tablet. Η τεχνολογία μας παρέχει τόνους θετικών ευκαιριών για επικοινωνία, μάθηση και ψυχαγωγία. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα σχήματα, τα χρώματα, τα φρούτα και τα λαχανικά, όμως το κακό είναι ότι δεν μένουν μόνο σ’ αυτά. Ή εμείς τους δίνουμε παραπάνω. Καθότι οι Νέες Τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε με τα παιδιά σας, όχι σαν ενισχυτή, όχι ως σωσίβιο για έναν. Να το χρησιμοποιείται με σκοπό τη μάθηση, την ανάγνωση ενός ebook, την παρακολούθηση μιας εκπαιδευτικής ταινίας. Αντί να απαγορεύετε στο παιδί σας τη χρήση της, ορίστε ένα πρόγραμμα καθημερινό, το οποίο θα τηρείτε από εσάς σε συνεργασία με το παιδί.

Καλό θα είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες επικοινωνίας στα παιδιά μας

Η ολιγόλεπτη ενασχόληση, με την τεχνολογία όπως  εξήγησε η κ Ζαντίδου μετά από μια κουραστική μέρα του παιδιού, μπορεί να του παρέχει την ίδια ικανοποίηση με αυτή που θα ένιωθε αν έπαιζε ώρες. Αφού κατανοήσει αυτό το πρόγραμμα, εξηγείστε του τι είναι η τεχνολογία, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της και πώς είναι καλό να τη χρησιμοποιούμε. Κάποιες δραστηριότητες «αποσύνδεσης» των παιδιών από την οθόνη είναι η ενθάρρυνση του παιχνιδιού, της εξερεύνησης. Καλό θα είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες επικοινωνίας στα παιδιά μας, να τα αφήνουμε να μας ζητούν πράγματα, τα παιχνίδια τους.

Εμείς διδάσκουμε τις μαθησιακές τους συνήθειες

Η  κ Ζαντίδου, δεν παρέλειψε να προτείνει  και κάποιες λύσεις  όπως την  Τοποθέτηση  πολύχρωματα κουτιών με παιχνίδια της αρεσκείας τους και στη συνέχεια να αφήνουμε το παιδί  να τα ζήτηση. Παράλληλα να  ενισχύουμε  το λεξιλόγιο του, μέσα από τα βιβλία και τα παιχνίδια επικοινωνίας.

«Τέλος αυτό που αξίζει να κρατήσουμε απ’ όλο αυτό είναι πως τα παιδιά αποκτούν τις συνήθειες που εμείς τους δίνουμε. Εμείς διδάσκουμε τις μαθησιακές τους συνήθειες», ήταν τα λόγια της .

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks