-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά : Ξεκινάει το εορταστικό πρόγραμμα(Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.)

Καστοριά : Ξεκινάει το εορταστικό πρόγραμμα(Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα Ν.Κ.)

Στην τελική ευθεία πριν τα Χριστούγεννα μπαίνει η αγορά της  Καστοριάς η οποία φορά τα γιορτινά της, σε μια περίοδο, που πάντως αναμένεται εντελώς διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη μέσα στην κρίση.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων με τους καταστηματάρχες να ποντάρουν στην κίνηση που, λόγω των ημερών, θα υπάρχει στην αγορά, για να αυξήσουν κάπως, τον τζίρο τους, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές, είτε δεν θα κάνουν καθόλου, είτε θα κάνουν ελάχιστα έξοδα φέτος τα Χριστούγεννα.

Ο τζίρος βέβαια παραμένει πολύ χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τα παιδιά, γι’ αυτό όσες οικογένειες κάνουν ψώνια, αυτά θα αφορούν κυρίως τα παιδιά. Θα κόψουν κάποια άλλα έξοδα, που συνήθως έκαναν αυτές τις ημέρες, για να ευχαριστήσουν κάπως τους μικρούς τους… ήρωες, πάντα όμως σε λογικά επίπεδα. Ουσιαστικά οι γονείς θα επιβάλλουν στον, ούτως ή άλλως, λιτό προϋπολογισμό τους, ισοδύναμα μέτρα (!), για να αντέξει η οικονομία του νοικοκυριού τα παραπάνω έξοδα για τα παιδιά.
Έτσι, ήδη σε καταστήματα παιχνιδιών, καθώς και στα εποχιακά η κίνηση στην Καστοριά είναι αυξημένη και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Ο τζίρος βέβαια παραμένει πολύ χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Μπορεί η ψυχολογία να μην είναι και στα καλύτερα επίπεδά της, όμως αυτές οι ημέρες είναι ιδιαίτερες και πάντα κάποιος βρίσκει έστω λίγο χρόνο για να χαλαρώσει, σημειώνουν  στη ΝΕΑ  ΚΑΣΤΟΡΙΑ οι καστοριανοί καταστηματάρχες. Και υποστηρίζουν, ότι «τα πράγματα ακόμη είναι κάπως σφιγμένα σε ό, τι αφορά τα άλλα είδη, όπως ένδυση, δώρα κτλ».
Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν και προσφορές, ακόμη και ως 20% σε πολλά είδη, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουν καταναλωτές, για να μπορέσουν ίσως να αυξήσουν το τζίρο τους, μπας και καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού για κέρδος, δεν γίνεται ούτε λόγος.

Η αγορά της Καστοριάς  εξακολουθεί και ελπίζει.

Αναφορικά με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα είναι πολύ λιτό, παρά το γεγονός, ότι σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις, υπολογίζεται φέτος τουλάχιστον κατά 8% φθηνότερο.
Πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε την καθιερωμένη γαλοπούλα να αγοράσουν, πόσο μάλλον άλλα κρέατα, χοιρινό, αρνί κ.ά., πάντως όπως υποστηρίζουν κρεοπώλες οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα ή και λίγο χαμηλότερα από πέρυσι.
Λίγο καλύτερη φαίνεται να είναι η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία και εν γένει στα γλυκά, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν για αυτές τις ημέρες τα καθιερωμένα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες κ.α. Οι τιμές είναι καλές στα ζαχαροπλαστεία της Καστοριάς , τα οποία αναμένουν αύξηση της κίνησης, όσο πλησιάζουν οι εορταστικές ημέρες.
“Με δέκα   πέντε ημέρες να απομένουν για τα Χριστούγεννα, η αγορά της Καστοριάς  εξακολουθεί και ελπίζει. Μπορεί ο τζίρος και οι αγορές φέτος να μην προβλέπονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά η κίνηση και μόνο στην αγορά μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ψυχολογία καταστηματαρχών και καταναλωτών, που πάντως περιμένουν πώς και πώς κάποια χρήματα στην πραγματική οικονομία για να πάρουν βαθιά ανάσα” δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς κ. Βαγγέλης  Πανταζής.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks