-
Αρχική > Ελλάδα > Μισθοί: Αυξήσεις για 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό

Μισθοί: Αυξήσεις για 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό

Από 684 έως 1.400 ευρώ οι νέοι μισθοί σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α – Τι προβλέπεται για τους ντελιβεράδες

Γιάννης Φώσκολος

Αυξήσεις 10 έως 15 ευρώ, δηλαδή 1,5%, έρχονται για χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό με την νέα κλαδική σύμβαση που υπεγράφη χθες. Οι νέοι μισθοί που κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς εκπαίδευση και κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής ισχύουν αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου του 2019 και για μια 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία διαιτητική απόφαση έληξε στις 20 Φεβρουαρίου φέτος.

Η σύμβαση ανοίγει «ομπρέλα» προστασίας και για τους διανομείς – ντελιβεράδες για τους οποίους προβλέπει ελάχιστο μισθό 741,66 ευρώ και ανώτατο 1.011 ευρώ για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσία, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τις προβλέψεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων που νομοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του νόμου 4611/2019 (ο νόμος για τις 120 δόσεις). Προσοχή, οι εν λόγω μισθοί ισχύουν μόνο για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Πρόκειται για την πρώτη κλαδική σύμβαση που υπογράφεται συναινετικά με τους εργοδότες μετά από 12 χρόνια, καθώς ο πολύπαθος όσο και πολυπληθής κλάδος του επισιτισμού ρυθμίζονταν στα χρόνια της κρίσης με διαιτητικές αποφάσεις και προσφυγές επί προσφυγών. Αυτή την φορά την σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά των εργοδοτών:
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
  • Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ)
  • Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη. Καταφέραμε να ρυθμίσουμε τους όρους αμοιβής και εργασίας στον χαώδη χώρο του επισιτισμού. Για πρώτη φορά υπάρχουν σαφείς προβλέψεις και για τους διανομείς ενώ μπαίνει τέλος στην κατηφόρα των μισθών με μια συμβολική αύξηση 1,5% για 2 χρόνια που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης», δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

 

https://www.ethnos.gr/oikonomia/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks