-
Αρχική > Τοπικά νέα > Τι γίνεται με το νερό τελικά; (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Τι γίνεται με το νερό τελικά; (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε όλους τους κατοίκους της Καστοριάς και του Βοίου η κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα του πόσιμου νερού.

Πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη από όσα εγράφησαν αλλά και οι θύμησες για όσα ζήσαμε στα γεγονότα του Δισπηλιού, των Αμπελοκήπων και των γύρω περιοχών με την μόλυνση του νερού, νέα, δυσάρεστα και άκρως επικίνδυνα γεγονότα βλέπουμε να διαδραματίζονται στην γειτονιά μας.

Πιο συγκεκριμένα, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, το νερό παραμένει ακατάλληλο τόσο για πόση όσο και για πλύσιμο στην Σιάτιστα και στο Καλονέρι, μετά την εμφάνιση του τετραχλωροαιθυλένιου, μιας ουσίας χημικής και καρκινογόνας, ιδιαίτερα βλαβερής για τον άνθρωπο.

Η υπέρβαση του ορίου του τετραχλωροαιθυλένιου κατά οκτώ φορές στη Σιάτιστα εγκυμονεί σοβαρή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, η οποία για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται σειρά δράσεων. Θυμίζουμε ότι η πρώτη μέτρηση έδειξε 82 mg/l στη Σιάτιστα και 31 mg/l στο Καλονέρι με ανώτατη τιμή τα 10 mg/l.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ένα άσχημο και απαισιόδοξο κλίμα και σενάριο που έχει να κάνει όχι με κάποιο θέμα μικροπολιτικής, αλλά με ένα καίριο και σημαντικό ζήτημα για την ίδια την ζωή μας, που είναι η κατανάλωση του νερού.

Το γεγονός ότι το «Νερό σημαίνει ζωή» είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς και η σημασία του στην ανθρώπινη ποιότητα ζωής και ανάπτυξης. Παρόλα αυτά βλέπουμε, ότι στις μέρες της τεχνολογικής αποθέωσης που ζούμε να κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη μας λόγω της μόλυνσης που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον Άλκη Στάμου, υδρογεωλόγο του ΙΓΜΕ, είναι ανησυχητικό το γεγονός της παρουσίας του τεραχλωροαιθυλένιου και στους δύο υδροφόρους ορίζοντες της Καστοριάς, παρότι δεν επικοινωνούν αφήνοντας το ενδεχόμενο της παράνομης απόθεσης τεραχλωροαιθυλένιου με βυτία. Και αυτό γιατί τα υπολείμματα από την επεξεργασία και τον καθαρισμό της γούνας δεν ανακυκλώνονται, αλλά εγκαταλείπονται στο περιβάλλον.

Το μέγεθος της ζημιάς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αυτό αποδεικνύει και η συνάντηση των γουναράδων της Καστοριάς με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το μείζον αυτό θέμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της επιδότησής τους για υποδομές τετραχλωροαθυλενίου, δηλαδή πλυντηρίων με κλοφέν, το οποίο περιέχει και το τετραχλωροαιθυλένιο!!!

Με άλλα λόγια συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, πως μια δική τους περιβαλλοντική υποχρέωση ζητείται τώρα να επιδοτηθεί από την Περιφέρεια, όταν για χρόνια η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τώρα η Σιάτιστα φαίνεται πως στερείται το δικαίωμα πόσης κατάλληλου νερού. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό γίνοταν γνωρίζοντας όλοι ότι το επικίνδυνο τετραχλωροαιθυλένιο εντοπίζεται κυρίως στα βυρσοδεψεία και τα πλυντήρια των γουναράδων.

Για αυτό το λόγο αυξάνουν συνεχώς οι φωνές που ζητούν όχι απλά αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης αλλά και μέτρα εξυγίανσης που θα διασφαλίσουν το ελάχιστο αυτονόητο του καθαρού και ασφαλούς νερού.

Πέρα από την αυστηρή κριτική της ΑΡιστερής ΣΥμπόρευσης που μιλάει για «ασύδοτη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των γουνοποιών που διοχετεύουν τα απόβλητα στη γη» και ζητάει αφενός να απαγορευτεί άμεσα η χρήση της επικίνδυνης χημικής ουσίας και αφετέρου προτείνει το κόστος της αποκατάστασης να επωμισθούν οι υπαίτιοι της μόλυνσης, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και η εκκωφαντική απουσία ορισμένων άλλων τοπικών αρχόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρης Κοσμίδης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Βοίου μίλησε για την ανάγκη παρέμβασης εισαγγελέα στο θέμα της ακαταλληλότητας του νερού, ενώ o δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής άφησε να διαφανεί ότι έγιναν εργαστηριακά λάθη στις μετρήσεις.

Σε επίπεδο Καστοριάς, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, ο οποίος παρευρέθηκε στην σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας με τον Περιφερειάρχη, και μετέφερε την προσωπική του αντιπαράθεση με «επιχειρηματίες του κλάδου» που ζητούσαν στην ουσία να μην τους ενοχλούν στην δουλειά τους ακόμα και αν αυτή προκαλεί ιδιαίτερη μόλυνση γιατί τυγχάνει να απασχολούν 150 εργαζομένους.

Το μοναδικό ξεκάθαρο σημείο λοιπόν σε αυτή την ομιχλώδη κατάσταση είναι πως «κάτι τρέχει» με το νερό. Υπάρχει θέμα και αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς στους χειρισμούς τους με σκοπό την διασφάλιση της παροχής καθαρού και πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα απαιτείται πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση προς το κοινό, τόσο για να γνωρίζει την υπάρχουσα κατάσταση όσο και για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks