-
Αρχική > Ελλάδα > Εκλογικός νόμος: Εως και 50 έδρες το μπόνους

Εκλογικός νόμος: Εως και 50 έδρες το μπόνους

Στο Μαξίμου θεωρούν πλέον βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην τελική μορφή του εκλογικού νόμου, που όπως έχει γίνει γνωστό θα έρθει εντός Ιανουαρίου στη Βουλή, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου, με το μεγάλο ενδιαφέρον να εστιάζει στα σημεία που θα υπάρξει –ή όχι– σύγκλιση με το Κίνημα Αλλαγής, με τις προτάσεις του οποίου «είμαστε πολύ κοντά», όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης.

Στο Μαξίμου, πάντως, φαίνεται πως έχουν ξεγράψει το σενάριο να υπάρξουν 200 βουλευτές που θα «κάψουν» την απλή αναλογική από την επόμενη εκλογική διαδικασία και θεωρούν πλέον βέβαιο πως οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, αφού οι πρώτες θα διεξαχθούν με τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η πρόταση του Μαξίμου θα προβλέπει ένα κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα ξεκινά από το 25% –με μικρότερο ποσοστό δεν θα προβλέπεται μπόνους– και θα δίνει 20 επιπλέον έδρες. Η πρόταση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση είναι, από εκεί και πέρα, για κάθε 0,5% να υπάρχει ένας επιπλέον βουλευτής. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν το κόμμα ξεπεράσει το 40%, θα πάρει σύνολο μπόνους 50 εδρών. Και εδώ ξεκινά η δύσκολη εξίσωση.

Διαφωνία ΚΙΝΑΛ

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι πράγματι πολύ κοντά σε όσα έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, υπάρχει μία κομβική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει το μάξιμουμ του μπόνους να είναι 35 έδρες, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος θα πρέπει να ευνοεί τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας «με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή». Προφανώς, με την πρόταση αυτή επιδιώκει να εξασφαλίσει έναν ρόλο-κλειδί για τον εαυτό του. Το Μαξίμου, αντιθέτως, θεωρεί πως ένα κόμμα που συγκεντρώνει 40% δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θεωρεί «απολύτως δίκαιο» να υπάρχει σχετική δυνατότητα. Μετά τη χθεσινή δημοσίευση της κυβερνητικής πρότασης στον ιστότοπο iefimerida, στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά σχολίαζε πως το ΚΙΝΑΛ εμμένει στη θέση του και «είναι θέμα αρχής να μην δεχθεί μπόνους άνω των 35 εδρών».

Συνεπώς, στην παρούσα φάση υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και αρκετός δρόμος για να καλυφθεί. Κομβικό, πάντως, είναι το ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία υποχωρήσεων, όπως έγινε με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί από 158», σημείωσε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης αποτυπώνοντας ακριβώς αυτή την πρόθεση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στη Βουλή με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, καθώς ο πρωθυπουργός δεν θέλει να υπάρξει σύνδεση με την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, χθες, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το νέο έτος, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι το 2020 ξεκινά με ρεαλιστική αισιοδοξία, γιατί, όπως είπε, «στο δεύτερο μισό του 2019, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε σειρά στοιχείων, όπως η παγκοσμίως κορυφαία σε αποδόσεις θέση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η βελτίωση του δείκτη του οικονομικού κλίματος.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks