Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Φωκυλίδης, μας αναφέρει σε ένα από τα γνωμικά του, την ακόλουθη φράση “αιδείσθαι πολιοκροτάφους”, (πρέπει να σεβόμαστε τους γέροντες).
Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που οι περισσότεροι χρωστάμε πολλά ταξίδια σε εποχές περασμένες.
Αν σκεφτούμε λέξεις, όπως, αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, κατανόηση, αναμνήσεις, συμβουλές, το μυαλό μας, αυτομάτως θα οδηγηθεί σε εκείνους τους παππούδες με τις ρυτίδες και τα άσπρα μαλλιά, οι οποίοι, προσπαθούν να μας διδάξουν με το τρόπο τους, τις ηθικές και τις ανθρώπινες αξίες. Τότε που το σωστό, το δίκαιο, η καλοσύνη, η τιμιότητα και η ανθρωπιά δεν διένυαν κρίση.
Αν απαντούσαμε στο τι είναι αυτοί οι άνθρωποι για μας, θα λέγαμε ότι, είναι μία “γέφυρα” ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. Υπάρχει όμως, η δέουσα μέριμνα για την τρίτη ηλικία; Και τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων;
Αν τους κατατάξουμε σε κατηγορίες, θα λέγαμε ότι, οι περισσότεροι ζούνε στις οικίες τους, άλλοι σε κέντρα Ευγηρίας, και δυστυχώς υπάρχει και ένα ποσοστό αστέγων ηλικιωμένων, το οποίο, αποτελεί όνειδος για την ελληνική κοινωνία, αφού το κράτος θα έπρεπε να μεριμνήσει για την τροφή και τη στέγη τους.
Τα προγράμματα ” βοήθεια στο σπίτι “, “ολοκληρωμένη φροντίδα ηλικιωμένων” σε ΚΑΠΗ και σε οίκους Ευγηρίας, είναι προς θετική κατεύθυνση. Επιπλέον, όμως, χρειάζονται και θα χρειαστούν, προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας των ατόμων με ορισμένες δράσεις, όπως, κινητικές και σωματικές ασκήσεις, έτσι ώστε, να βελτιωθεί η σωματική υγεία.
Πνευματικές ασκήσεις, οι οποίες, αυξάνουν την οξυδέρκεια και βοηθούν στη λειτουργία της μνήμης. Ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες, να θυμίζουν στους ηλικιωμένους τη νεανική τους ηλικία, προς τέρψιν και χαρά.
Μεταλλαμπάδευση γνώσεων, πρώτων βοηθειών, σε περιπτώσεις ατυχημάτων για να τονωθεί το αίσθημα της ασφάλειας και η ικανότητα αυτοπροστασίας.
Μεταλλαμπάδευση γνώσεων σε σχέση με τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των φαρμάκων και τον τρόπο χρήσης τους, προκειμένου να μην υπάρχει παραλογισμός και αλόγιστη χρήση.
Θα μπορούσαμε, να αναφέρουμε και άλλες δράσεις που αφορούν, όχι μόνο τον ελεύθερο χρόνο των ηλικιωμένων, αλλά, και τον παραγωγικό, διότι οι ηλικιωμένοι μπορούν με βάση την εμπειρία τους να παράξουν, πολλά περισσότερα απ’ ό,τι οι ίδιοι νομίζουν και το κοινωνικό τους περιβάλλον περιμένει.
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, είναι απαραίτητοι σε μας, για την αγάπη, τις νουθεσίες και το καταστάλαγμα εμπειριών που μπορεί να μας προσδώσουν.
Οφείλουμε να τους χαρίσουμε μία ποιοτικότερη ζωή γεμάτη αγάπη, προσφέροντας ολοκληρωμένες φροντίδες γιατί το δικαιούνται και το αξίζουν.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι, όσο μπορούμε να μη ξεχνάμε, να επισκεπτόμαστε με αγάπη, τους ανθρώπους που στερούνται την θαλπωρή της οικογένειας, βιώνουν τη μοναξιά, ικανοποιούνται γιατί βρέθηκε και μία θέση γι’αυτούς, διότι δεν είναι στο δρόμο. Όταν κανείς επισκεφθεί έναν οίκο Ευγηρίας, θα νοιώσει ιδιαίτερα συναισθήματα στη ψυχή του. Δημιουργεί εντυπώσεις που οδηγούν σε σκέψεις και πράξεις ωφέλιμες.
https://ysterografa.gr