-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > Αποδεκατισμένα δύο δημοτικά της Κοζάνης από την εποχιακή γρίπη-Λείπει το 1/3 των μαθητών

Αποδεκατισμένα δύο δημοτικά της Κοζάνης από την εποχιακή γρίπη-Λείπει το 1/3 των μαθητών

Στο 6ο και 8ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης λείπουν σε τάξεις ακόμα και οι μισοί μαθητές, οι οποίοι νοσούν από την εποχιακή γρίπη. Από τους 200 περίπου μαθητές του κάθε σχολείου απουσιάζουν οι 70, δηλαδή το 1/3.

Σε άλλα δημοτικά σχολείο όπως το 10ο, 19ο, 50, 2ο 18ο απουσιάζουν μαθητές, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, μόλις 1-2 σε κάθε τάξη ή και λιγότεροι.

Επειδή υπάρχει μεγάλη έξαρση καλό είναι οι γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι με καλή ενυδάτωση και αντιπυρεττικά ,όταν διαπιστώνουν ότι έχουν εμφανή συμπτώματα ,τονίζει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Μπάμπης Τσεβεκίδης. «Δεν πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά. Αν επιμείνουν τα συμπτώματα πάμε στο γιατρό , δεν πρέπει να τα αφήνουμε στην τύχη».

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

-Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

-Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

-Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πρωινός Λόγος
Top
Enable Notifications OK No thanks