-
Αρχική > Απόψεις > Τι συμβαίνει τελικά με τις Βασιλόπιτες ;Οι Έλληνες φορολογούμενοι τις πληρώνουν;;;(Δώρα Κωτσοπούλου ) 

Τι συμβαίνει τελικά με τις Βασιλόπιτες ;Οι Έλληνες φορολογούμενοι τις πληρώνουν;;;(Δώρα Κωτσοπούλου ) 

Μεγάλος σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, ειδικά εδώ στην Καστοριά, με το θέμα της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τις καταγγελίες της πρώην υφυπουργού κ. Τελιγιορίδου για το υπερβολικό ποσό που κόστισε.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τελιγιορίδου ήταν κόλαφος κατά του κ. Βορίδη για την έγκριση δαπάνης 12.000€ για τα “έξοδα Πρωτοχρονιάτικης Πίτας” την ώρα που η ίδια είχε δαπανήσει μόνο 30€ την περσινή χρονιά, και μάλιστα από δικά της έξοδα! Ο ντόρος που δημιουργήθηκε ανάγκασε τον υπουργό να “αυτό-ακυρώσει” την απόφαση του αρχικά και να “αυτό-πληρώσει” κατόπιν την κοπή της πίτας στο Υπουργεί του.
Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει ένα μικρό κομμάτι μοναχά από τα πόσο τραγελαφικά συμβαίνουν στην κακόμοιρη ελληνική δημόσια διοίκηση και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή της χώρας μας
Μια απλή αναζήτηση εάν επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε στην Διαύγεια με την λέξη “βασιλόπιτα” θα βρει χιλιάδες διοικητικές πράξεις από κάθε λογής δημόσιο φορέα και οργανισμό. Καλούνται δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν ακόμα και τις εκδηλώσεις των υπαλλήλων και των αιρετών/πολιτικών προϊσταμένων τους. Και αν πρόκειται για τα 35€ της πίτας της Ένωσης Χημικών όλοι μας θα μπορούσαμε να δείξουμε μια ανέχεια, όταν όμως φτάνουν τα ποσά των 12.000€ σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι αναγκαίες για να μπορέσει η δημόσια αρχή να καλύψει άλλες δαπάνες, αυτές που “δεν περνάν” από τον έλεγχο.
Αλλά και πάλι δημιουργείται το ερώτημα: για ποιες δαπάνες μιλάμε; γιατί να χρειάζεται τέτοιος δόλιος τρόπος για να πληρωθούν έξοδα που απαιτούνται; και τέλος, αφού δεν περνάνε από τον προβλεπόμενο έλεγχο, πώς θα ξέρουμε αν πληρώθηκαν τελικά και δεν κατέληξαν κάπου αλλού;
Όπως και να έχει, σίγουρα το καλύτερο είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες και να ακολουθείτε ο προβλεπόμενος δρόμος και διαδικασία.
Από την άλλη, μια πίτα θα αντέξουμε να την κεράσουμε και στους ταλαιπωρημένους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά εκεί να μείνει, μια πίτα και όχι δαπάνη ίση με το εισόδημα μιας οικογένειας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks