-
Αρχική > Ελλάδα > Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αντιφλεγμονώδεις τροφές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων-ΦΩΤΟ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αντιφλεγμονώδεις τροφές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων-ΦΩΤΟ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο χόνδρος των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων τους.

Λόγω της φλεγμονής στις αρθρώσεις, αυτές εμφανίζονται θερμές, διογκωμένες, πονούν, μπορεί να είναι ερυθρές και έχουν μειωμένο εύρος κίνησης.

Η διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη βοήθεια της διατροφής δεν ενέχει κινδύνους και είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική στρατηγική.

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, κάποιες τροφές επιβραδύνουν την εξέλιξη της αυτοάνοσης νόσου και μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Για την καλύτερη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι επιστήμονες συνιστούν σε γενικές γραμμές μια διατροφή που να βασίζεται στα φυτικά και όχι στα ζωικά προϊόντα. Απαραίτητες είναι επίσης οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενώ το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται σε ελάχιστες ποσότητες ή να αποκλείεται από τη διατροφή.

Οι τροφές που ακολουθούν έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) και οι οποίες προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στις αρθρώσεις. Παράλληλα, μειώνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να απομακρύνει ευκολότερα τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες.

Δείτε Επίσης:   9 τροφές που βοηθούν τα παιδιά να ψηλώσουν

Φρούτα: Αποξηραμένα δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, μύρτιλα, ρόδι, μάνγκο, μπανάνα, ροδάκινο, μήλο

Δημητριακά & προϊόντα ολικής άλεσης: Σιτάρι, ρύζι, βρόμη, καλαμπόκι, σίκαλη, κριθάρι, κεχρί, σόργο, καναρόσπορος

Έλαια: Ελαιόλαδο, ιχθυέλαια

Γαλακτοκομικά: Γιαούρτι, μαλακά λευκά τυριά (τυρόπηγμα)

Όσπρια: Μαύρη σόγια, μαύρα φασόλια

Μπαχαρικά: Πιπερόριζα (τζίντζερ), κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

ΠΗΓΗ: Onmed  —-.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks