-
Αρχική > Τοπικά νέα > Χρήστος Γκοσλιόπουλος( Δυο σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι την  υποχρηματοδότηση και  την έλλειψη προσωπικού.(Ελένη Μελά εφημερίδα Ν.Κ )

Χρήστος Γκοσλιόπουλος( Δυο σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι την  υποχρηματοδότηση και  την έλλειψη προσωπικού.(Ελένη Μελά εφημερίδα Ν.Κ )

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Οικονομικά ζητήματα θα απασχολήσουν έντονα και τη φετινή χρονιά το Δήμο Νεστορίου. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος υποστήριξε πως δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

‘’Οι δήμοι καταρρέουν οικονομικά’’, τόνισε ο δήμαρχος Νεστορίου και εξήγησε ότι: ‘’Αυτό συνέβη γιατί τα χρόνια της κρίσης έγιναν τεράστιες μειώσεις στις τακτικές χρηματοδοτήσεις των δήμων, πάνω από 70%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει τώρα μια κινητικότητα απόδοσης των παρακρατηθέντων σε διάφορες κατηγορίες, δεν ακούγεται τίποτα για τους δήμους. Θα πρέπει η Κ.Ε.Δ.Ε και η Π.Ε.Δ όλων των περιφερειών να ξεκινήσουν μια προσπάθεια, έτσι ώστε το κεντρικό κράτος να ενισχύσει οικονομικά τους δήμους’’.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Νεστορίου υπάρχει έλλειψη ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία του δήμου. Από την άλλη πλευρά σοβαρό πρόβλημα παραμένει και ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την εκπόνηση μελετών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κος Γκοσλιόπουλος ενημέρωσε ότι: ‘’Βάση του υπάρχοντος νόμου, είναι πολύ δύσκολο για έναν δήμο να μπορέσει να εκπονήσει μελέτη επιπέδου ΕΣΠΑ. Έτσι από την στιγμή που δεν έχει τα χρήματα, τον δυσκολεύει και το θεσμικό πλαίσιο, δεν γίνονται μελέτες και δεν απορροφώνται έργα από το ΕΣΠΑ. Για αυτό το ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα δεν παρουσιάζει μεγάλη πρόοδο. Γιατί οι δήμοι δεν μπορούν να παίξουν σωστά το ρόλο τους προς αυτή την κατεύθυνση’’.

Για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Νεστορίου υποστήριξε ότι για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων των δήμων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, καθώς απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος από όλους τους δήμους μαζί.

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε τα καθήκοντα της η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Νεστορίου κατάφερε σε πρώτη φάση να αυξήσει το προσωπικό της 8μηνης απασχόλησης από 20 άτομα σε 30. Παράλληλα σε φάση αναμονής βρίσκεται και σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα που πρόκειται να βγει τον επόμενο μήνα.

Σε ότι έχει σχέση μα τον μηχανολογικό εξοπλισμό ο δήμαρχος Νεστορίου δήλωσε ότι: ‘’Ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή ανανεώθηκαν τρία μηχανήματα. Εμείς πήραμε την έγκριση από το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ για την αγορά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ακόμη ετοιμάζουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ για δεύτερο απορριμματοφόρο, καθώς και για την αγορά ενός μηχανήματος γκρέιτερ’’.

Άξιο αναφοράς παραμένει ωστόσο και το γεγονός ότι ο Δήμος Νεστορίου εξακολουθεί να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. ‘’Εκτός από την προσπάθεια για χρηματοδότηση από το κράτος θα πρέπει να κάνουμε και εμείς μόνοι μας κάποιες κινήσεις’’, υπογράμμισε ο κος Γκοσλιόπουλος και τόνισε ότι: ‘’Οι κυβερνήσεις, δυστυχώς αφαίρεσαν από τους ορεινούς δήμους τη διαχείριση των δημόσιων βοσκοτόπων. Από αυτούς εμείς εισπράτταμε ως δήμος 120.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχουμε σήμερα. Δεν φτάνει που μας έκοψαν τις τακτικές χρηματοδοτήσεις, μας έκοψαν και τις πηγές χρηματοδότησης από τη δική μας περιουσία’’.

Τι μπορούν, όμως να κάνουν σήμερα οι δήμοι; Ο δήμαρχος Νεστορίου ξεκίνησε ήδη τον προγραμματισμό και ενημέρωσε ότι: ‘’Σχεδιάζουμε να μειώσουμε σε πρώτη φάση το ενεργειακό κόστος του δήμου. Ως Δήμος Νεστορίου πληρώνουμε πάνω από 250.000 ευρώ το χρόνο για την ενέργεια Δ.Ε.Η και πετρέλαιο. Αυτό είναι πού σημαντικό. Αν ο δήμος είχε αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Ακόμη ετοιμάζουμε και μια μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση δέκα κτιρίων και σχολείων. Δυστυχώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν έγινε ενεργειακή αναβάθμιση σε κανένα κτίριο, τη στιγμή που πολλοί δήμοι είχαν προχωρήσει σε παρόμοιες μελέτες. Σε αυτά τα κτίρια, έχουμε συνεννοηθεί με τη Δ.Ε.Η να προσθέσουμε επάνω και φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος ακόμη περισσότερο’’.

Παράλληλα το διάστημα αυτό ο Δήμος Νεστορίου, σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς προετοιμάζει τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας, η οποία δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα συμβάλει στη μείωση κάθε ενεργειακής κατανάλωσης και των δύο δήμων. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο δήμαρχος Νεστορίου ‘’Η ενεργειακή κοινότητα έχει προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες ενεργειακές επενδύσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων.  Εάν τελικά προχωρήσει εγκριθεί και βρούμε και τη χρηματοδότηση, πιστεύω ότι θα μειώσουμε σημαντικά τα ενεργειακά έξοδα και έτσι θα αυξήσουμε το  διαθέσιμο εισόδημα προς όφελος των δημοτών’’.

Σε ότι αφορά τα φράγματα ο δήμαρχος Νεστορίου ενημέρωσε ότι το φράγμα του Νεστορίου ενδέχεται να ξεκινήσει την άνοιξη. Αναφορικά με το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας, ενώ υπάρχουν οι μελέτες, η ένταξη του συγκεκριμένου έργου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νεστορίου ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το έργο αυτό αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου της ακριτικής αυτής περιοχής.

Τέλος σε ότι αφορά το χρέος των 263.000 ευρώ που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή από την προηγούμενη ο δήμαρχος Νεστορίου τόνισε ότι: ‘’Ενώ στην αρχή είχα χαρακτηρίσει διαχειρίσιμο το χρέος , τώρα διαπιστώνω ότι δεν είναι καθόλου, εύκολα διαχειρίσιμο. Δυστυχώς μας δεσμεύει και μειώνει επιπλέον δραστηριότητες σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Ήδη ξεκινήσαμε μια μελετητική προετοιμασία για τους αναπτυξιακούς τομείς που έχουνε επιλέξει για τη περιοχή μας, αξιοποιώντας προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, όπως είναι το LEADER και το ΕΣΠΑ’’.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks