-
Αρχική > Ελλάδα > 6 υγιεινές τροφές που χάνουν τη θρεπτική τους αξία στο φούρνο μικροκυμάτων

6 υγιεινές τροφές που χάνουν τη θρεπτική τους αξία στο φούρνο μικροκυμάτων

«Είμαστε ό,τι τρώμε» λένε οι ειδικοί, αρκεί οι τροφές που καταναλώνουμε να μαγειρεύονται και με τον σωστό τρόπο.

Ο φούρνος μικροκυμάτων προσφέρει αναμφισβήτητα ταχύτητα και ευκολία στη μαγειρική, δεν ενδείκνυται όμως για όλα τα τρόφιμα, καθώς πολλά από αυτά χάνουν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία όταν μαγειρευτούν με ραδιοκύματα.

Κάποιες από αυτές είναι:

Μπρόκολο

Το θρεπτικό αυτό λαχανικό, όταν μπει στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να χάσει μέχρι και των 97% των πολύτιμων αντιοξειδωτικών του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the science of Food and Agriculture. Αντίθετα όταν το βράζετε σε νερό χάνει μόλις 11% αυτών των ουσιών. Ο γενικός κανόνας για το μαγείρεμα των λαχανικών είναι η χρήση όσο το δυνατόν μικρότερης ποσότητας νερού.

Κόκκινες πιπεριές

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε σίδηρο, μαγνήσιο σελήνιο, που καταστρέφονται στον φούρνο μικροκυμάτων. Επιπλέον, η καψαϊκίνη που απελευθερώνουν μπορεί να τσούξει τα μάτια σας και να «κάψει» τον λαιμό σας όταν θα ανοίξετε τον φούρνο.

Έξι υγιεινές τροφές που χάνουν τη θρεπτική τους αξία στο φούρνο μικροκυμάτων

Σπαράγγια

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C σπαράγγια, θα χάσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και Β), οι οποίες καταστρέφονται από το νερό, τη θερμότητα, τον αέρα και το φως.

Μητρικό γάλα

Αν είστε νέα μητέρα και θηλάζετε, μην επιχειρήσετε ποτέ να ζεστάνετε το μητρικό γάλα που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων. Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, προκαλώντας αναστάτωση στο μωρό αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του μωρού, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Σχετική έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το μητρικό γάλα που ζεσταίνεται σε υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη του βακτηρίου E. Coli.

Έξι υγιεινές τροφές που χάνουν τη θρεπτική τους αξία στο φούρνο μικροκυμάτων

Σκόρδο

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι η τοποθέτηση του σκόρδου στο φούρνο μικροκυμάτων ακόμη και για 60 δευτερόλεπτα, αδρανοποιεί την αλισίνη, την πολύτιμη ουσία που έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει την καρδιά, το ανοσοποιητικό και τα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι χαρίζει μακροζωία.

Φρούτα

Εκτός του ότι θα χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους, παραμονεύει και ο κίνδυνος ατυχήματος. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν».

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks