-
Αρχική > Τοπικά νέα > ΟΛ.Τελιγιορίδου : Απαιτούνται έργα εξωστρέφειας για την ανάπτυξη της περιοχής μας (Ελένη Μελά εφημερίδα Ν.Κ )

ΟΛ.Τελιγιορίδου : Απαιτούνται έργα εξωστρέφειας για την ανάπτυξη της περιοχής μας (Ελένη Μελά εφημερίδα Ν.Κ )

Σε μια αρνητική κατεύθυνση βαδίζει η Καστοριά τους τελευταίους επτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. επεσήμανε μέσα από πρόσφατη συνέντευξη της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό Καστοριάς Ολυμπία Τεληγιορίδου.

-ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Όπως η ίδια τόνισε το πρώτο ισχυρό πλήγμα για την περιοχή μας ήταν η κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων. ‘’Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου μας’’, δήλωσε η κα Τελιγιορίδου και συμπλήρωσε ότι: ‘’Δυστυχώς, όμως η ΝΔ με το που ανέλαβε την κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καταργήσει τα δύο διετή τμήματα, τα οποία θα στεγάζονταν στο πρώτο γυμνάσιο Καστοριάς. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό τόσο για την περιοχή μας, όσο και για τα παιδία που ήταν απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η προσπάθεια μας αυτή συκοφαντήθηκε πάρα πολύ. Βασικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης, όπως φάνηκε, είναι να ευνοήσει τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, αυξάνοντας την πελατεία τους. Για την περιοχή μας το δεύτερο μεγάλο χτύπημα ήταν και η κατάργηση του τμήματος φροντίδας και αγωγής υγείας στην πρώιμη παιδική ηλικία’’.

Η βουλευτής Καστοριάς δεν παρέλειψε, ωστόσο να αναφερθεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο εξισώνει τα κολέγια με τη ανώτατη εκπαίδευση. ‘’Χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις έλεγχου, μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει ένα κολέγιο και να σπουδάζουν όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και έτσι να αποκτούν πτυχία ισάξια με τα πανεπιστήμια. Αυτός ο σχεδιασμός είναι καθαρά υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που υπονομεύει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και το μέλλον των νέων της χώρας μας. Πλέον η ΝΔ ξεκάθαρα δείχνει την αντίληψη της ,ότι η παιδεία είναι δικαίωμα των λίγων, αυτών που μπορούν να πληρώνουν. Το χειρότερο βέβαια όλων είναι ότι οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης μας δεν αντιδρούν. Και δεν αντιδρούν γιατί είναι ενταγμένοι στην κομματική τους γραμμή, αμφισβητώντας το συμφέρον της πόλης και των πολιτών μας’’.

Η βουλευτής Καστοριάς υποστήριξε ότι η περιοχή μας διαθέτει συγκεκριμένους τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν, ενώ δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα μεγάλα έργα του νομού. ‘’Υπάρχει υποκρισία και παραπλάνηση του κόσμου’’, δήλωσε η κα ΤελΙγιορίδου και τόνισε ότι: ‘’Για επτά ολόκληρους μήνες η νέα περιφερειακή αρχή και η νέα κυβέρνηση λέει ότι η προηγούμενη δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι μια τακτική υπονόμευσης όλων όσων έχουν ξεκινήσει από τη δική μας κυβέρνηση. Δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και στο τέλος έρχονται και λένε ότι θα γίνει, για να δείξουν ότι αυτό είναι δικό τους έργο. Η τακτική αυτή είναι παραπλανητική και την εφαρμόζουν και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο’’.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου η κα ΤελΙγιορίδου ενημέρωσε ότι το 2016 το υπουργείο ενέργειας σε συνεννόηση με τον ΤΑΠ, δρομολόγησε το έργο και έτσι με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης μετέπειτα, η Καστοριά και τα Γρεβενά να δικαιούνται  πλέον φυσικό αέριο. Για το ζήτημα αυτό η βουλευτής Καστοριάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: ‘’Με το που αναλαμβάνει η καινούργια κυβέρνηση και η νέα περιφερειακή αρχή αρχίζει ένα γαϊτανάκι ψέματος που λέει ότι δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προσπάθησαν για επτά μήνες να βρουν εναλλακτικές ιδιωτικές εταιρίες. Όταν εμείς παρουσιάσαμε όλα όσα είχαμε κάνει, αναδεύοντας το θέμα, παραδέχθηκαν τελικά ότι μάλλον, ναι θα το προχωρήσουν. Δεν ξεχνάμε, όμως το περιφερειακό συμβούλιο, παρουσία του προέδρου της ΔΕΔΑ , που έλεγε ότι τίποτα δεν υπάρχει και ξαφνικά όλα βρέθηκαν. Αυτά είναι μια προσπάθεια χαλιναγώγησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης’’.

Ένα ακόμη παράδειγμα που ανέφερε η βουλευτής Καστοριάς ήταν και αυτό του έργου της κατασκευής του φράγματος της Διποταμίας. ‘’Η επικαιροποίηση του φακέλου έγινε το 2019, από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, στο οποίο ήμουν υφυπουργός και σε συνεργασία με την τότε δημοτική αρχή Νεστορίου’’, υποστήριξε η κα ΤελΙγιορίδου και συμπλήρωσε ‘’Ήταν όλα έτοιμα. Παρέμενε μόνο η τελική υπογραφή. Μετά τις εκλογές, ειπώθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα. Μετά από λίγες μέρες μπήκε και η τελική υπογραφή και η νέα κυβέρνηση παρουσίασε το έργο ως δική της επιτυχία’

Το μεταναστευτικό από την άλλη πλευρά, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και την περιοχή μας. Η βουλευτής Καστοριάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: ‘’Είναι ένα παγκόσμιο και διεθνές πρόβλημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα ακροδεξιά ακροατήρια της, έλεγε ότι με το που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα. Κατάργησε, λοιπόν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και το δεύτερο βαθμό ασύλου, τον οποίο και επανέφερε όταν διαπίστωσε ότι δεν γινόταν διαφορετικά. Διογκώνει, όμως το πρόβλημα στα νησιά και δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση, την οποία οι κάτοικοι δεν μπορούν να δεχτούν. Και αυτό γιατί σταμάτησαν τη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων. Να θυμίσουμε ότι το 2015 πέρασαν από τη χώρα μας ένα εκατομμύριο μετανάστες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το σταμάτησε η ΝΔ και έρχεται τώρα μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δεν ξέρει πώς να χειριστεί. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι το χειρίζεται με αστείο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάει για πλωτό φράχτη κόστους 500 εκ. ευρώ. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Θα πρέπει με σοβαρότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του διεθνές δικαίου και σε συνεννόηση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουμε στην μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων’’.

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα η βουλευτής Καστοριάς δήλωσε ότι: ‘’Η κυβέρνηση σιγά, σιγά προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Βέβαια εγώ της εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με το ακροδεξιό ακροατήριο και θέλω να δω ειδικά για την Καστοριά ποιο είναι το πρόγραμμα τους, γιατί φάσκουν και αντιφάσκουν. Εγώ για μια ακόμη φορά επισημαίνω την υποκρισία τους, αλλά και τη ανικανότητα τους’’.

Σε ότι αφορά τον αντιπολιτευτικό της ρόλο η βουλευτής Καστοριάς υπογράμμισε τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρόκειται να συνεχιστούν. Όπως είναι τα φράγματα , τα αρδευτικά, αλλά και η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου. Πράγμα που σημαίνει αναβάθμιση του αεροδρομίου Καστοριάς και σύνδεση του με τη σιδηροδρομική γραμμή. ‘’Το έργο προχωρά και το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα μπορέσει να δώσει μια διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας’’, τόνισε η κα ΤελΙγιορίδου και υπογράμμισε ότι: ‘’Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ώστε τα έργα που θα γίνονται να είναι εξωστρεφή. Όπως είναι το έργο της αναβάθμισης του αεροδρομίου, για το οποίο περιμένουμε να δούμε τελικά την προκήρυξη για τις άγονες γραμμές. Τα έργα αυτά τα οφείλει η πολιτεία στην Καστοριά και δεν μπορούν να νοούνται ως ρουσφέτια. Έτσι μας είχε κατηγορήσει η κα Κεραμέως αναφορικά με την ίδρυση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Καστοριά. Της απαντώ λοιπόν, εάν κάναμε ρουσφέτια , σε εισαγωγικά πάντα μιλώντας και φέραμε πέντε πανεπιστημιακά τμήματα, εγώ αισθάνομαι περήφανη για αυτό. Γιατί είναι κάτι που ωφελεί την πόλη μου και την προκαλώ να κινηθεί και η ίδια αναλόγως’’.

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks