-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Κορονοϊός μας χτυπάει την πόρτα . . .( Δώρα Κωτσοπούλου )

Καστοριά : Κορονοϊός μας χτυπάει την πόρτα . . .( Δώρα Κωτσοπούλου )

Εύλογη ανησυχία, χωρίς ευτυχώς ακόμα να υπάρξει πανικός, επικρατεί σε όλους τους κατοίκους της Καστοριάς για την έλευση του κοροναιού στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες.

Η ανησυχία που επικρατούσε έτσι και αλλιώς με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων έχει πολλαπλασιαστεί κατακόρυφα στην περιοχή μας λόγω δυο συγκεκριμένων γεγονότων: την μεγάλη συμμετοχή καστοριανών γουναράδων στην έκθεση του Μιλάνου και την πενθήμερη εκδρομή της Γ’ Λυκείου του ΓΕΛ Άργους Ορεστικού στην ίδια πόλη.

Όπως είναι φυσικό, η επιστροφή των συντοπιτών μας από μια περιοχή που έχει βρεθεί στο κυκλώνα του ιού έχει κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των καστοριανών. Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας ενισχύεται από αστοχίες και ολιγωρίες, τόσο σε εθνικά όσο και σε τοπικά επίπεδα, και γεννά επιπλέον ερωτηματικά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στις τηλεοράσεις μεταδίδονται εικόνες με κατοίκους και δημοσίους υπαλλήλους να φοράνε μάσκες στο Μιλάνο , χωριά ολόκληρα να μπαίνουν σε καραντίνα και δημοφιλή φεστιβάλ καρναβαλιού να ακυρώνονται στην Βενετία, εδώ στην Ελλάδα, και ακόμα ειδικότερα στην Καστοριά δεν γίνεται απλά τίποτα πέρα της εγρήγορσης! Όπως δήλωσε ο κ. Τσούκας πρόεδρος του συνδέσμου γουνοποιών ο Προφήτης Ηλίας, κανένας έλεγχος απολύτως δεν τους πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, στην Γερμανία και φυσικά στην Ελλάδα. Παρομοίως, η επιστροφή των μαθητών δεν συνοδεύτηκε με καμία δέσμη προστατευτικών μέτρων, τόσο για τους ίδιους όσο και για του υπόλοιπους κατοίκους και μαθητές που θα έρθουν σε επαφή.

Σε τοπικό επίπεδο οι αντιδράσεις ποικίλουν. Πολίτες και φαρμακοποιοί, μέσα κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητούν πληροφορίες και ενέργειες από το Δήμο Καστοριάς, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι στιγμής.

Οι περισσότεροι αιρετοί κρατούν στάση αναμονής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που με το γνωστό στυλ του πάνσοφου προβαίνουν σε άστοχους συλλογισμούς πως τα θύματα του φονικού ιου δεν είναι και τόσο πολλά αναλογικά του πληθυσμού στην γη και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πιο σοβαρές αντιδράσεις. Μπροστάρης για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Άργους , όπου συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ζητήθηκε επίσημα να υπάρξουν συναντήσεις και εξαγγελίες από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος επίσης έβγαλε μια ανακοίνωση εξηγώντας τα συμπτώματα όσο και μέτρα προφύλαξης και σωστών ενεργειών στην περίπτωση που υποπτευθούμε κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Αναμένοντας λοιπόν τυχόν ανακοινώσεις και ενέργειες, καλό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να λαμβάνουμε σωστά όλες τις προφυλάξεις πρόληψης που συστήνουν οι γιατροί.

Φωτογραφία από το fb toy Bασιλη Ευαγγέλου

Top
Enable Notifications OK No thanks