Η Βρετανία δεν θεωρεί από τις 19 Μαρτίου τον ιό COVID-19 ως μια μεταδοτική λοιμώδη ασθένεια υψηλής επικινδυνότητας ή συνεπειών (HCID: High consequence infectious diseases) όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται αν και τον Ιανουάριο κηρύχθηκε ο κορωνοϊός ως «ασθένεια υψηλής επίπτωσης» από τις 19 Μαρτίου παύει αυτή η κατηγοριοποίηση γιατί όπως αναφέρεται τώρα είναι αρκετά περισσότερα τα πράγματα που γνωρίζουμε για την επιδημία ενώ η κλινική αντιμετώπισή του έχει βελτιωθεί και εν τέλει δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον βρετανικό πληθυσμό.
«Η επιστημονική επιτροπή για τους επικίνδυνους παθογόνους παράγοντες ACDP, έχει πλέον την γνώμη ότι ο COVID-19 δεν πρέπει να θεωρείται μεταδοτική ασθένεια HCID, δηλαδή υψηλού κινδύνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα, μαζί με την Ολλανδία και την Σουηδία αντιμετώπισαν υποδειγματικά την επιδημία.
Στην Βρετανία οι περιορισμοί είναι έτσι ή αλλιώς ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό (τα σχολεία έκλεισαν κατόπιν επιλογής των τοπικών κυβερνήσεων) και η Σουηδία, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.
Στην Ολλανδία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σύστημα των περιορισμών κυκλοφορίας δεν αποδίδει.
Στην Βρετανία σε ένα πληθυσμό 67 εκατ. έχουν 5.018 κρούσματα, 1035 νέα κρούσματα, 233 θύματα, εκ των οποίων τα 56 χθες.
Υπολογίζουν ότι τελικά θα έχουν τα διπλά θύματα από την γρίπη σε βάθος χρόνου (η γρίπη προκάλεσε 900 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο), άρα 1800.
diethnis-