-
Αρχική > Απόψεις > Κορονοϊός : Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (θεοδώρα Κωτσοπούλου )

Κορονοϊός : Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (θεοδώρα Κωτσοπούλου )

Ανήμερα της διπλής αυτής εορτής της πατρίδας μας, Θρησκευτικής και Εθνικής συνάμα, ο τίτλος ενός από των κορυφαίων ποιητικών συνθεμάτων του Διονύσιου Σολωμού φαίνεται να περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που βιώνουμε ατομικά σαν πολίτες και συλλογικά σαν έθνος.

Έως ένα βαθμό συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία – αλλά και περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιημένη για την κατάσταση την οποία βιώνει – προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ‘’παγκόσμιο αόρατο εχθρό’’, ακόμα και μέσα από τα πρωτόγνωρα για την ιδιοσυγκρασία του μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και επαγγελματικής του ζωής.

Οι Έλληνες ήδη αισθανόμαστε «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», κλεισμένοι στα σπίτια μας και προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε πώς θα είναι η ζωή μας τις επόμενες ημέρες. Προέχει το κοινό καλό και η προστασία της κοινωνίας μας από έναν ιό που έχει σκοτώσει χιλιάδες.

Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, όπως και αντιλαμβάνονται ότι μια μικρή μειοψηφία που δεν υπακούει στις εντολές, οδήγησε στην γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σήμερα το πρόβλημα που βιώνουμε είναι πολυποίκιλο. Στα όρια μιας πανδημίας που απειλεί την ίδια μας την ζωή και ύπαρξη. Αλλά και στα όρια μιας οικονομικής καταστροφής καθώς τίποτε δεν λειτουργεί πλέον και είναι σίγουρο ότι αυτή η κρίση θα αφήσει ανοικτές πληγές σε όλους μας.

Παρόλα αυτά, ένας λαός, μια ψυχή που έχει επιβιώσει από πάνδεινα και καταστροφές στην ιστορία του στέκεται αγέρωχος, πειθαρχημένος και οραματίζεται το μέλλον του.

Και είναι ακριβώς αυτό το ηθικό μεγαλείο των Ελλήνων που θα μας οδηγήσει με πλήρη συνείδηση σε όποια θυσία και αν απαιτηθεί για το δικό μας και το κοινό καλό, για την κατάκτηση της πνευματικής και πραγματικής μας ελευθερίας.

Για άλλη μια φορά, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Έλληνες, υπό την σκέπη Της Παναγίας μας και με την ψύχραιμη και ενωτική μας στάση θα ξεπεράσουμε και αυτό τον σκόπελο για την κατάκτηση της ελευθερίας μας.

Χρόνια πολλά σε όλους και πάντα ελεύθεροι.

 

Top
Enable Notifications    Ok No thanks