-
Αρχική > Ελλάδα > Ο κορονοϊός νίκησε την εγκληματικότητα! Μείωση έως και 76%

Ο κορονοϊός νίκησε την εγκληματικότητα! Μείωση έως και 76%

Με εντυπωσιακό τρόπο μείωσε την εγκληματικότητα η πολυήμερη καραντίνα λόγω κορωνοϊού καθώς καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση έως και 76% σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις.

Ήδη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.500-3.000 αδικήματα λιγότερα. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» οι περιορισμένες μετακινήσεις, ο εγκλεισμός στο σπίτι αλλά κι οι περιπολίες των αστυνομικών στην άδεια Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας αφήνουν μικρά περιθώρια δράσης στους χιλιάδες κακοποιούς. Οι οποίοι βλέπουν τους δρόμους άδειους και τα σπίτια… γεμάτα, με τα περιθώρια εγκληματικής δράσης τους να μειώνονται. Με τον μεγάλο φόβο της ΕΛ.ΑΣ. μη στραφούν σε ληστείες στα σπίτια όπου πιστεύουν ότι κυρίως αδύναμοι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, ήδη η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται για την περίοδο μετά το τέλος της καραντίνας, οπότε εκτιμάται ότι και λόγω της ύφεσης που θα ακολουθήσει οι κακοποιοί θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν τη χαμένη λεία τους. Τα στοιχεία αυτά που καταδεικνύουν την κατακόρυφη πτώση της εγκληματικότητας αφορούν την περίοδο 15-31 Μαρτίου, με δεδομένο ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας και το πρόγραμμα «Μένουμε σπίτι» ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου.

Χρυσοχοΐδης: Επιστράτευση χιλιάδων αστυνομικών – Aνύπαρκτο το έγκλημα λόγω πανδημίας

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα , οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε όλη τη χώρα μειώθηκαν κατά 53%, που σημαίνει περίπου 1.800 περίπου λιγότερες σε όλη τη χώρα. Οι διαρρήξεις σε σπίτια μειώθηκαν κατά 65% (δηλαδή περίπου 600 λιγότερες) κι οι μικροκλοπές κατα 65% (περίπου 330 λιγότερες). Επιπλέον υπήρξε μείωση των ληστειών σε όλη τη χώρα κατά 46%, το οποίο ανάγεται σε περίπου 80-90 πιο λίγες. Οι ληστείες στον δρόμο μειώθηκαν κατά 64%, σε οδηγούς ταξί κατά 50%, οι αρπαγές τσαντών κατά 76%.

Μεγαλύτερη μείωση στην Αττική

Οι αριθμοί αυτοί της μείωσης είναι μεγαλύτεροι στην Αττική, όπου υπάρχει κι ειδικό πρόγραμμα περιπολιών. Οι διαρρήξεις σε σπίτια μειώθηκαν κατά 56% (περίπου 360 λιγότερες), οι ληστείες κατά 49% (περίπου 70 πιο λίγες), οι ληστρικές επιδρομές στον δρόμο κατά 65%. Ακόμη υπήρχε μείωση των ληστειών σε περίπτερα κατά 50%, ενώ υπήρχε και συρρίκνωση του αριθμού των επιθέσεων στα συγκοινωνιακά μέσα κατά 75% (περίπου 120 λιγότερες). Ωστόσο στην τελευταία περίπτωση, όπως και στις κλοπές σε άλλους χώρους, ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι πολλαπλάσιος γιατί οι πολίτες αποφεύγουν – για λόγους γραφειοκρατίας – να δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα κλοπής κι αναφέρονται σε «απώλεια» πιστωτικών καρτών.

 

Top