Πολύς κόσμος και ιδιαίτερα οι γυναίκες γνωρίζουν το δυσάρεστο συναίσθημα του φουσκώματος, το πρήξιμο ή ακόμη και το οίδημα στην περιοχή της κοιλιάς. Σε ελάχιστο χρόνο το στομάχι σας διογκώνεται και το αισθάνεστε σαν μπαλόνι ενώ ο πόνος και το «φούσκωμα» το συνοδεύουν.
Μια σειρά από παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν αιτία για αυτό το αποτέλεσμα / αντίδραση του σώματος, όπως συγκεκριμένα τρόφιμα, στρες, άγχος και άλλα.
Τα πρήξιμο στο στομάχι είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει 1 στους 5 ανθρώπους σε τακτική βάση. Για πολλούς αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους και έχουν μάθει να ζουν με αυτό καθώς το βιώνουν για χρόνια.
Ως φούσκωμα ορίζεται η διόγκωση ή η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής περιοχής. Ο πόνος προκαλείται επειδή το στομάχι σφίγγει και υπάρχει έντονο αίσθημα πληρότητας. Η κατάσταση μπορεί να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκης ή άλλης δυσανεξίας σε τροφές.
Τις περισσότερες φορές, τα αίτια του φουσκώματος είναι αβλαβή και δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία.
Υπερβολικά αέρια
Το αυξημένα αέρια στο έντερο είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο, είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο.
Δυσκοιλιότητα
Τα αέρια και ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, μπορεί να αποτελούν σημάδι δυσκοιλιότητας. Τα αδρανή κόπρανα στο έντερο, προκαλούν πόνο στην κοιλιά, δυσφορία και αέρια.
Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάτε στη ρύθμιση του πεπτικού και την αποφυγή του φουσκώματος.
Η άσκηση είναι επίσης χρήσιμη στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Μόλις 20-30 λεπτά περπατήματος τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου.
Κατάποση αέρα
Η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Για να το αποφύγετε, μην μιλάτε ενώ τρώτε, μην τρώτε όρθιοι και μην πίνετε αεριούχα ποτά και αναψυκτικά.
Η κατάποση αέρα μέσω των παραπάνω ενεργειών, δεν δίνει χρόνο και χώρο στο πεπτικό να λειτουργήσει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα.
Τροφικές δυσανεξίες
Ο πόνος στο στομάχι θα μπορούσε να είναι ένδειξη τροφικής δυσανεξίας, συνήθως στη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά. Η τροφική δυσανεξία προκαλεί φούσκωμα λόγω της παραγωγής αερίων κατά την πέψη των τροφών ή όταν το έντερο δεν εκκενωθεί σωστά.
Οι ένοχες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, η γλουτένη, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) και τα τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερκατανάλωση απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Εάν, εκτός από το φούσκωμα, έχετε κι άλλα συμπτώματα, όπως είναι τα αέρια, κυρίως μετά το γεύμα, ο πόνος στην κοιλιά, που υποχωρεί μετά την κένωση, η εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, καθώς και το αίσθημα της επιτακτικής ανάγκης για κένωση, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου -που επηρεάζεται από το άγχος- και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί πάνω από το 19% των Ελληνίδων και το 8% των Ελλήνων. Παρόλο που τα συμπτώματά του προκαλούν δυσφορία, εντούτοις δεν είναι ανησυχητικά. Συχνά, μάλιστα, γίνονται ηπιότερα μετά την καθησυχαστική διαβεβαίωση του γαστρεντερολόγου ότι δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό.
Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πόνους στο στομάχι και λήθαργο και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και κάποιες μέρες.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, αλλά η μείωση της γλουτένης στη διατροφή βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων.
Συχνές αιτίες που προκαλούν φούσκωμα, πρήξιμο και κατακράτηση
Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα είναι να προσδιορίσουμε την αιτία ή τις αιτίες που το προκαλούν. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε δεν υπάρχει γενικός κανόνας.
Το πρήξιμο και το φούσκωμα στην κοιλιά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αέρια του εντέρου. Ωστόσο όταν μιλάμε για το σύμπτωμα «φούσκωμα» συζητάμε για τις αιτίες που το προκαλούν.
Αιτίες που προκαλούν φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά:
1. Διατροφή με πολλά λιπαρά και πολλά σάκχαρα.
2. Όξινα τρόφιμα και ποτά που δημιουργούν φλεγμονές.
3. Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.
4. Προβλήματα στη χλωρίδα του εντέρου
5. Πεπτικές διαταραχές.
6. Τοξίνωση του οργανισμού, ιδιαίτερα στον πεπτικό σωλήνα.
7.Κακή διατροφή. Η πιο συχνή αιτία του προβλήματος.
8. Προβλήματα χώνεψης και οι παρενέργειες.
9. Τρώμε πολύ γρήγορα
Το γεγονός αυτό επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα και μεσομακροπρόθεσμα δημιουργεί τροφικές δυσανεξίες και προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα όπως:
- φούσκωμα
- πόνος στην κοιλιά
- κατακράτηση υγρών
- οίδημα
- αύξηση βάρους
- φαγούρα
- λιγούρες
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
- αέρια
- κακοσμία σώματος
- εξάντληση, ανεξήγητη κόπωση
Παρακάτω ακολουθούν 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε ή να σταματήσετε το φούσκωμα:
1. Πίνετε αρκετό νερό. Ναι, παρόλο που γίνετε κατακράτηση υγρών. Το νερό καθαρίζει τον οργανισμό σας και βοηθάει στην κινητικότητα των οργάνων το οποίο βοηθάει ειδικά όταν έχετε συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Επίσης, τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά μιας και περιέχουν σχεδόν 80-90% νερό.
2. Αποφεύγετε το αλάτι. Κόψτε το αλάτι, ειδικά την εβδομάδα πριν την περίοδό σας γιατί το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών.
3. Το ασβέστιο κάνει καλό. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 1000 mg ασβεστίου την ημέρα,(καταναλώνοντας άπαχα ή χαμηλής λιποπεριεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα) βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος. Το ασβέστιο βοηθάει γιατί απορροφάει το περισσευούμενο νερό στο έντερο.
4. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, όταν έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν σχεδόν τις μισές. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φράουλες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα. Εάν όμως το παρακάνετε θα αισθάνεστε περισσότερο φουσκωμένοι από ποτέ. Προσθέστε σταδιακά φυτικές ίνες και αυξήστε την κατανάλωση νερού στη διατροφή σας έτσι ώστε να εξοικειωθεί ο οργανισμός σας στην επεξεργασία τους.
5. Μην μασάτε τσίχλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει γιατί μασώντας τσίχλα, απορροφάτε μεγαλύτερη ποσότητα αέρα η οποία πηγαίνει στο στομάχι. Επίσης, μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη η οποία περιέχει γλυκαντικά υποκατάστατα, προκαλείται επίσης φούσκωμα, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα τις επεξεργασμένες αυτές ουσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια.
6. Άσκηση. Ένα περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνιση του φουσκώματος μέσα σε 10-15 λεπτά. Η άσκηση βοηθάει τα αέρια να περάσουν στον πεπτικό σωλήνα πιο γρήγορα, και έτσι αισθάνεστε καλύτερα πιο γρήγορα. Η αεροβική γυμναστική δεν θα σταματήσει το φούσκωμα για πάντα αλλά η επίπεδη κοιλιά θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα όταν έχετε φούσκωμα.
7. Διαχωρισμός γαλακτοκομικών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα γιατί τείνουν να προκαλούν αέρια σε αρκετούς ανθρώπους. Μπορείτε να αρχίσετε να εκπαιδεύεται τον οργανισμό σας να ανέχεται τα γαλακτοκομικά καταναλώνοντας σταδιακά μικρές ποσότητες και αυξάνοντάς τις στην πορεία. Εάν δεν βλέπετε διαφορά, δοκιμάστε τα τρόφιμα χωρίς λακτόζη.
8. Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Πολλά φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού όπως αντισταμινικά, συμπληρώματα σιδήρου, αντικαταθλιπτικά ακόμα και συμπληρώματα ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και φούσκωμα, ειδικά όταν τα παίρνετε για πρώτη φορά. Θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιο φάρμακο.
9. Πίνετε τσάι. Έρευνες έχουν δείξει πως το τσάι από μάραθο – βότανο fennel είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των αερίων και του φουσκώματος ηρεμώντας και ανακουφίζοντας το έντερο. Είναι ιδιαιτέρως καλό για ανθρώπου που αντιμετωπίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
10. Καταναλώνετε πικρά βότανα. Δεν θα είναι ευχάριστο – δεν έχουν ωραία γεύση- αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα πικρά βότανα βοηθάνε στην αντιμετώπιση της “κακής” χώνεψης, άλλη μια αιτία του φουσκώματος, εάν καταναλώνεται ένα κουταλάκι του γλυκού σε νερό, πριν από το κύριο γεύμα κάθε ημέρα(συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας). Πικρά βότανα είναι τα : Aloe Vera και η Echinacea.
Εάν το φούσκωμα διαρκεί τις περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γιατρό.