-
Αρχική > Ελλάδα > Τριχόπτωση στους άντρες: Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που εμφανίζει ένας στους δύο Έλληνες

Τριχόπτωση στους άντρες: Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που εμφανίζει ένας στους δύο Έλληνες

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε έναν στους δύο άντρες, κάποια στιγμή της ζωής του. Δεν εξαρτάται από την ηλικία.

Αν και είναι συνηθέστερη η εμφάνισή της σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε εφήβους. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο αρχικό της στάδιο, καθώς κάθε άνθρωπος «χάνει» καθημερινά 40 – 120 τρίχες, στο φυσιολογικό πλαίσιο αναπλήρωσής τους.

Η τριχόπτωση θεωρείται πρόβλημα μόνο όταν εντοπιστεί αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής ή υποχώρηση του ορίου τριχοφυΐας. Παρόλο λοιπόν που το να βρίσκει κάποιος αρκετές τρίχες στο νιπτήρα του ή στο μαξιλάρι του δεν είναι απαραιτήτως ένδειξη τριχόπτωσης, εν τούτοις είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά.

Πώς αναγνωρίζουμε την τριχόπτωση

Αυτός που βρίσκει καθημερινά «αρκετές» ή «ασυνήθιστα πολλές» τρίχες να έχουν πέσει από το κεφάλι του, χωρίς μάλιστα να διανύει περίοδο έντονου άγχους ή στρες, θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν πρόκειται για πρώιμη ένδειξη τριχόπτωσης και να αναζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπισή της. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσει ένας άντρας σε σχέση με τα μαλλιά του είναι το αν «χάνει» τρίχες από την κορυφή του κεφαλιού του, αλλά και το εάν εντοπίζει σημάδια υποχώρησης του ορίου τριχοφυΐας του. Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εξαρτάται από την κληρονομικότητα, αν και δεν κληρονομείται στο 100% των περιπτώσεων, ενώ ακόμα και όταν περνάει από τη μία γενιά στην επόμενη, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανιστεί με την ίδια ακριβώς μορφή.

Τι συμβαίνει κατά την τριχόπτωση

Πολύ απλά, κατά την τριχόπτωση διαταράσσεται ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας του κεφαλιού. Κάθε κύκλος ανάπτυξης της τρίχας περιλαμβάνει τη φάση ανάπτυξης (αναγένεση), τη φάση κατάπτωσης (καταγένεση) και τη φάση ανάπαυσης (τελογένεση). Κατά την τριχόπτωση όμως, οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται, ο χρόνος του κύκλου ανάπτυξης μειώνεται και τελικά σε κάθε κύκλο ανάπτυξης παράγονται λεπτότερες, πιο κοντές και λιγότερο ορατές τρίχες, ενώ καθώς περνάει ο χρόνος όλο και περισσότεροι θύλακες καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν καθόλου μαλλιά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ) και είναι η συχνότερη αιτία τόσο της ανδρικής, όσο και της γυναικείας τριχόπτωσης.

trixoptosi andres

Πώς αντιμετωπίζεται η κληρονομική τριχόπτωση

Η λύση στην αντιμετώπιση της κληρονομική τριχόπτωσης είναι η μινοξιδίλη, μια δραστική ουσία που διαστέλλει τους συρρικνωμένους θύλακες των τριχών, ώστε να αυξηθούν σε μέγεθος και να αναπτύξουν σταδιακά πιο δυνατά μαλλιά. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς η μινοξιδίλη ενισχύει τη ροή του αίματος προς τους θύλακες των τριχών, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του μεγέθους και της διαμέτρου τους. Παράλληλα, παρατείνεται η ανάπτυξη νέας τριχοφυΐας. Η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη είναι κλινικά αποδεδειγμένη, μη συνταγογραφούμενη και μπορεί, με την πάροδο του χρόνου να αναστείλει την τριχόπτωση και να οδηγήσει στην ανάπτυξης νέας τριχοφυΐας: Έχει αποδειχθεί ότι η ορθή χρήση μινοξιδίλης σταματάει την τριχόπτωση σε 9 στους 10 άνδρες και διεγείρει την τριχοφυΐα προσφέροντας πιο δυνατά και πυκνά μαλλιά.

Τα κατάλληλα προϊόντα

Η μινοξιδίλη είναι η δραστική ουσία που ενδείκνυται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης. Όμως, είναι πολύ σημαντική και η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος. Υπάρχουν δύο μορφές: Η πρώτη είναι τα διαλύματα, αλλά η πιο καινοτόμος λύση είναι ένας ειδικός αφρός, που εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα, σε στεγνά μαλλιά, στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα, δηλαδή την κορυφή του κεφαλιού και τα όρια της τριχοφυΐας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που η θεραπεία εφαρμόζεται ορθά και με επιμέλεια, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ορατά ακόμα και μετά από μόλις 12 εβδομάδες χρήσης, ενώ είναι πολύ σημαντικό πως όσο νωρίτερα ξεκινήσει η εφαρμογή της θεραπείας τόσο καλύτερα, εντυπωσιακότερα και αμεσότερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Τέλος, είναι καλό να γνωρίζει αυτός που θα ακολουθήσει θεραπεία μινοξιδίλης πως στην αρχή θα «χάνει» πολλά μαλλιά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, καθώς οι θύλακες του κεφαλιού αποβάλλουν τις παλιές αδύναμες τρίχες για την ανάπτυξη νέας υγιούς τριχοφυΐας. Στη συνέχεια, λοιπόν, τα αποτελέσματα θα έρθουν και θα είναι εμφανή.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks