-
Αρχική > Αθλητικά > Κυριακή 25 Μαΐου 1980 ……40 χρόνια μετά…ΗΡΑΚΛΗΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2-5 ( φωτογραφίες)

Κυριακή 25 Μαΐου 1980 ……40 χρόνια μετά…ΗΡΑΚΛΗΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2-5 ( φωτογραφίες)

Η εκπληκτική ομάδα των γουναράδων μέσα σε αποθέωση κατέκτησε υπεράξια το πανάκριβο Κύπελλο Ελλάδος

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (36ος)

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ “ΤΡΕΛΑΝΕ” ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Με σούπερ-στάρ τον Τσιρώνη “πάτησε” τον Ηρακλή με 5-2
Το κύπελλο Ελλάδος φόρεσε, μέσα σε αληθινή αποθέωση, πανάκριβη γούνα και “καθρεπτίζεται” με περίσσεια, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη περηφάνια, στα νερά της ειδυλλιακής λίμνης της Καστοριάς.
Η ομάδα των γουναράδων, υπεράξιος εκπρόσωπος του επαρχιακού ποδοσφαίρου, έδωσε μοναδικό χρώμα και προεκτάσεις στο μεγάλο τελικό και ανέβασε τη στάθμη του ελληνικού ποδοσφαίρου σε φανταστικά ύψη, κάνοντας εκατομμύρια τηλεθεατές να ζήσουν έντονα πρωτόγνωρες εικόνες, που ζήλευαν, γιατί μέχρι τώρα τις έβλεπαν μόνο στα γήπεδα της Αγγλίας.
Η “μικρή” και άπειρη Καστοριά μπαίνοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν το “αουτσάϊντερ”. Ωστόσο η απόδοση της ήταν τέτοια που ξάφνιασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Ήταν κάτι που σίγουρα δεν το περίμενε κανείς. Περισσότερο από όλους ξαφνιάστηκε ο Ηρακλής που στο τέλος έβλεπε ολόγυρα του…άστρα από την “πεντάρα”.
Το αποθεωτικό 5-2 είναι ένα σκορ που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για την τίμια και κρυστάλλινη επιβολή των “ερυθροκίτρινων”.

ΟΜΑΔΑ – ΜΟΝΤΕΛΟ
Η Καστοριά, έτσι όπως έπαιζε, όχι μόνο δεν είχα να ζηλέψει τίποτα από τους μεγάλους του πρωταθλήματος, αντίθετα πολλά θα πρέπει να διδάχτηκαν από την συναρπαστική εμφάνιση της, που άξιζε πολλά όσκαρ.
Ήταν μια ομάδα – μοντέλο, στην οποία κάθε παίκτης έπαιζε για όλους και όλοι για τον ένα.
Εκπληκτική σε δύναμη, αντοχή, πάθος εφάρμοσε “αποπνικτικό πρέσινγκ”, που έκανε τον Ηρακλή να αποπροσανατολιστεί και να μην έχει το κουράγιο να αντιδράσει. Κι όταν ακόμη οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με 1-0, δεν έπεισαν κανένα πως θα το διατηρούσαν.
Οι Καστοριανοί, όχι μόνο δεν κάμφθηκαν από την απροσδόκητη “ψυχρολουσία”, αλλά άντλησαν μεγαλύτερο πείσμα και κινούμενοι με υποδειγματική συνέπεια, εξουθένωσαν τους Ηρακλειδείς και τους ισοπέδωσαν.
Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, θαύμασαν και χειροκρότησαν με αυθορμητισμό τα παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη, γιατί πραγματικά άξιζαν της υψίστης τιμής να στεφθούν Κυπελλούχοι Ελλάδος!

“ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ”
Η πλάστιγγα του τελικού έγειρε στην πλευρά της Καστοριάς από την στιγμή που οι ποδοσφαιριστές της “βίδωσαν” τα ατού του “γηραιού”. Το “πρεσάρισμα” πάνω στους Χατζηπαναγή, Χατζηελευθερίου, Καλαμπάκα, έκανε “κομμάτια” τον Ηρακλή που περιοριζόταν σε ποδοσφαιρική φιλολογία και φλυαρία. Αυτή η τόσο μοντέρνα ομάδα κάθε φορά που επιχειρούσε επίθεση ήταν τόσο μεγάλη η σύγχυση που έκανε τον γκολκήπερ Παπαδόπουλο να βλέπει γύρω του εφιάλτες. Μοιραία δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί για πολύ το 1-0, αφού ο Ηρακλής έμοιαζε με ποδοσφαιρικό μωσαϊκό.

Πρέπει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι:
* Στη φάση του πέναλτι, οι Θεσσαλονικείς είχαν την ατυχία να χάσουν – ουσιαστικά – τον συντονιστή Χατζηελευθερίου, που συνέχισε, αφού χρειάστηκε να βάλει το χέρι του σε νάρθηκα.
* Όταν το σκορ διαμορφώθηκε σε 1-2 υπέρ της Καστοριάς, μια κουτή ενέργεια του Μιχαηλίδη, υποχρέωσε τον Ηρακλή να μείνει με 10 παίκτες επί 36 λεπτά.
* Ακόμα και στο 2-3, ο Τσιρίκας που είχε μπει σαν αλλαγή απεχώρησε τραυματισμένος, αφήνοντας την ομάδα του με “εννέα” και διευκολύνοντας την Καστοριά να φθάσει με μεγαλύτερη σιγουριά στο γύρο του θριάμβου, αφού πέτυχε τότε άλλα δύο γκολ.
ΤΙΠΟΤΑ πάντως δεν είναι δυνατόν να “σκιάσει¨ τον ολοκάθαρο και δικαιότατο θρίαμβο της Καστοριάς, που υλοποίησε το παράτολμο όνειρο της κατάκτησης του Κυπέλλου, επειδή το πίστεψε κι ακόμα γιατί πάλεψε με όλη την ψυχή της.
Για τον Ηρακλή δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογητικά, ούτε ελαφρυντικά. Ήταν μια χλωμή, υποτονική, κυριολεκτικά “νυσταλέα” ενδεκάδα, που προφανώς θα πρέπει να έκανε κακό υπολογισμό πριν μπει στο γήπεδο.

“ΣΟΥΠΕΡ – ΣΤΑΡ”
Ο 20ετής Τάκης Τσιρώνης, ήταν ο σούπερ-σταρ του ανεπανάληπτου άθλου της Καστοριάς. Πραγματοποίησε ονειρώδη εμφάνιση και ανέβασε το “κασέ” του πολύ ψηλά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δεν είναι μικρό πράγμα, ούτε κι εύκολο να σημειώνεις τρία γκολ σε ένα τελικό. Ο Τσιρώνης, όχι μόνο το κατάφερε ,αλλά έκανε επίδειξη του σπάνιου ταλέντου του που τον τοποθετεί δικαιωματικά μεταξύ των κορυφαίων κυνηγών του ποδοσφαίρου μας. Η λάμψη της αποδόσεως του ήταν τέτοια, που σκίασε τους τέσσερις προβολείς του Σταδίου. “Λίμπερο” ευρωπαϊκής κλάσεως ο Παράσχος, “έσβησε” όλη την επίθεση του Ηρακλή.
Πολλοί είπαν ότι ο Σαργκάνης θα έπρεπε να ήταν μέσα στην αποστολή της Εθνικής για την Ιταλία και δεν είχαν άδικο. Έκανε περίφημες αποκρούσεις και κράτησε ανέπαφη την εστία του σε κρίσιμα σημεία του τελικού. Οπισθοφύλακας με σπάνιες αρετές ο Σιαπανίδης, καθήλωσε τον Καλαμπάκα, όπως κι ο Αλεξιάδης τον φλύαρο Χατζηπαναγή.
“Πνεύμων” στο κέντρο ο αεικίνητος Κόπανος που μαζί με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου έκαναν σπουδαία δουλειά. Θαρραλέοι μαχητές οι Δίντσικος, Αργύρης Παπαβασιλείου και Βοϊτσίδης είχαν τεράστια συμβολή στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Σημαιοφορίδης άνοιξε νέους ορίζοντες στο σκοράρισμα. Ο άνθρωπος με το πιο δυνατό αράουτ στον ελληνικό χώρο, πέτυχε την ισοφάριση με ένα τρόπο, που έκανε τον κόσμο να μην πιστεύει στα μάτια του.

ΟΛΟΙ σχεδόν στον Ηρακλή “φώναζαν” πως ήθελαν αλλαγή. Από τον γκολκήπερ Παπαδόπουλο, μέχρι τον Χατζηπαναγή, κανείς δεν είχε θέση στην “κυανόλευκη” ενδεκάδα. Ο τερματοφύλακας “κρέμασε” την ομάδα του στα δύο πρώτα γκολ. Στο 1-1 έστειλε μόνος τη μπάλα στα δίκτυα του. Αν την άφηνε δεν θα “μετρούσε” το γκολ. Στην κεφαλιά του Δίντσικου είχε κάνει απελπιστικά άστοχη έξοδο. Στάθηκε απλώς ο Μαυροδουλάκης και προξένησε κατάπληξη η απόφαση του Καραπατή να τον αντικαταστήσει αμέσως μετά την επιτυχία του 2ου τέρματος.

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΣΩΟΥ
Ο τελικός πρόσφερε έκτακτο σώου, αφού σημειώθηκαν 7 γκολ, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο συχνά.
Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με πέναλτυ που κτύπησε εύστοχα ο Καλαμπάκας (14΄). Σε βαθιά σέντρα του Ξανθόπουλου, διεκδίκησαν τη μπάλα οι Σαργκάνης-Χατζηελευθερίου. Ο πρώτος με εξοντωτική ενέργεια σήκωσε τα πόδια του και έπεσε πάνω στον Χατζηελευθερίου, που κτύπησε στο χέρι. Ο Βουράκης κατελόγισε αμέσως την εσχάτη των ποινών και οι “κυανόλευκοι” πανηγύρισαν για την πρωτοπορία στο σκορ(1-0).

Η Καστοριά ισοφάρισε στο 40΄.Ο Σημαιοφορίδης εκτέλεσε από αριστερά αράουτ. Η μπάλα έφθασε στην περιοχή. Την διεκδίκησαν οι Παπαδόπουλος-Βοϊτσίδης. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε λανθασμένα και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του(1-1).
Το 1-2 έγινε στο 49΄: Ο Αργύρης Παπαβασιλείου κτύπησε κόρνερ και ο Δίντσικος με φοβερή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αφού στο μεταξύ ο γκολκήπερ είχε πιάσει … αέρα.
Ο Τσιρώνης στο 69΄εδραίωσε την κατάκτηση του κυπέλλου. Προηγήθηκε μπάσιμο του Βοϊτσίδη, που απέφυγε τον Βούλγαρη και τροφοδότησε τον Τσιρώνη. Αυτός από πλάγια θέση, σημείωσε ένα πολύ δύσκολο γκολ (1-3).
Η διαφορά μειώθηκε στο 80΄. Ο Βούλγαρης κτύπησε φάουλ από δεξιά και ο Μαυροδουλάκης με κεφαλιά σκοράρισε (2-3).
Ακριβώς στο 87΄ο Τσιρώνης με πείσμα έφθασε στην περιοχή των Θεσσαλονικέων. Κάνοντας επίδειξη προσόντων και αποτελεσματικότητας δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει τον Παπαδόπουλο (2-4).
Ο Τσιρώνης ήταν και πάλι ο παίκτης που επισφράγισε το πελώριο 2-5: Κέρδισε πέναλτι, όταν ανατράπηκε βίαια από τον Αλεξιάδη. Το μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος με εύστοχο κτύπημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μπορεί να έλειπε το μεγάλο όνομα από τον τελικό. Ωστόσο, η Καστοριά με την συγκλονιστική εμφάνιση της, “τρέλανε” τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έσπασε το μονοπώλιο, χαρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας , για πρώτη φορά, στην επαρχία. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη νίκη του ποδοσφαίρου μας στις εσωτερικές διοργανώσεις. Τιμή και δόξα, λοιπό, στα γενναία παιδιά του Σάββα Βασιλειάδη. Όλοι οι Έλληνες – ανεξάρτητα από συλλογικές αποχρώσεις-εύχονται στην Καστοριά “καλή τύχη”, στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι Ηρακλειδείς, μόλις συνήλθαν από το σοκ, παραδέχθηκαν πως έχασαν από ανώτερο αντίπαλο και συνεχάρησαν τους νικητές.

Η διαιτησία του Πειραιώτη κ. Βουράκη (επόπτες οι κ.κ. Δέδες – Βασσάρας), χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Στην κρίση του ήταν να δώσει από ένα πέναλτυ σε κάθε ομάδα. Έδειξε, πάντως, την κλάση του στην περίπτωση της αποβολής του Μιχαηλίδη που σωστά δεν του χαρίστηκε. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σαργκάνης (13΄), Δίντσικος (18΄), Μαυροδουλάκης (32΄).

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80΄Αλεξιάδης),Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70΄Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88΄Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71΄Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.

  •  

 

Top
Enable Notifications OK No thanks