-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΣΕΝΤΟΜΙΛ ΜΙΓΙΑΤΟΒΙΤΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΣΕΝΤΟΜΙΛ ΜΙΓΙΑΤΟΒΙΤΣ

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τον Τσέντομιλ Μιγιάτοβιτς και το βιβλίο του “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”.

Και φτάνουμε στην 29η Μαΐου 1453. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Για τους Έλληνες η Άλωση “Της πάλαι ποτέ Βασιλίδος των Πόλεων”, είναι ακόμη και σήμερα ένα γεγονός, το οποίο, προκαλεί θλίψη και πόνο.

Μια ημερομηνία καίριας σημασίας καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Τσέντομιλ Μιγιάτοβιτς συνοψίζει την οθωμανική ορμή και μας παρουσιάζει ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.
Για όσους δεν γνωρίζουν ο Σέρβος Τσέντομιλ Μιγιάτοβιτς  (1842- 1932) υπήρξε πολιτικός, ιστορικός, συγγραφέας και διπλωμάτης. Διετέλεσε έξι φορές υπουργός Οικονομίας του τότε Βασιλείου της Σερβίας, τρεις φορές υπουργός Εξωτερικών και πληρεξούσιος πρέσβης στη Βασιλική Αυλή της Αγγλίας, της Ρουμανίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μιγιάτοβιτς έγραψε συνολικά 19 βιβλία. Το βιβλίο του “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος” γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στις χώρες που μεταφράστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Περίληψη:
Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που ρίχνει φως στο ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε τον μεσαιωνικό κόσμο, επηρέασε και επηρεάζει την ιστορία της Ευρώπης.
Αυτόπτες μάρτυρες και ιστοριογράφοι της εποχής συνθέτουν μέσα από μοναδικές πηγές – πληθώρα κειμένων που δεν υπάρχουν στα Ελληνικά πάρα μόνο στη γλώσσα συγγραφής τους – ένα έργο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Με βαθιά γνώση, ο Τσέντομιλ Μιγιάτοβιτς, υπουργός Εξωτερικών Σερβίας- Μαυροβουνίου στα τέλη του 19ου αιώνα, δημιούργησε μία συναρπαστική ιστορική μελέτη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η οικογένεια των Παλαιολόγων, το υπόβαθρο της διαδοχής μέχρι τον Κωνσταντίνο, η βασιλεία του αλλά και η Άλωση μέσα από τη ματιά διαφορετικών χρονικογράφων των οποίων τα έργα είναι δυσεύρετα- Φραντζή, Δούκα αλλά και Barbaro – κάνουν το ιστορικό αυτό βιβλίο μοναδικό.
…Ο θρύλος λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, ένας άγγελος τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει για αιώνες ο “Μαρμαρωμένος Βασιλιάς” να ξανάρθει η κατάλληλη στιγμή, το πλήρωμα του χρόνου…
Απόσπασμα:
Πριν από την άφιξη των Τούρκων, το ιερό είχε γεμίσει με Έλληνες ιερείς. Όταν οι γενίτσαροι έσπασαν την κεντρική είσοδο, οι ιερείς είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Αργότερα κυκλοφόρησε ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο μόλις πλησίασαν οι γενίτσαροι έναν από τους τοίχους, εκείνος άνοιξε σαν από θαύμα, χώθηκε εκεί ο ιερέας που κρατούσε το άγιο δισκοπότηρο, και μετά ο τοίχος έκλεισε και πάλι. Όπως συνεχίζει ο θρύλος, την ημέρα που ένας ορθόδοξος αυτοκράτορας θα πάρει την Κωνσταντινούπολη από τα χέρια των Τούρκων, ο ίδιος ιερέας θα εμφανιστεί και πάλι, θα βγει από εκείνο τον τοίχο και θα συνεχίσει τη λειτουργία που διακόπηκε.
Ένα βιβλίο που έχει να ομολογήσει πολλές αλήθειες. Απαντάει με στοιχεία και ντοκουμέντα στο, ποιοι ήταν οι λόγοι της ταχείας ανόδου των Οθωμανών και της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Για την στρατιωτική οργάνωση των Τούρκων, για τις παραμονές της Άλωσης για να περάσουμε στις τελευταίες ημέρες, τη τελευταία νύχτα και τι συνέβη τις τελευταίες ώρες.
Ο αναγνώστης μαθαίνει άγνωστα στοιχεία για την εποχή που πραγματεύεται μέσα από τη δύναμη της αφήγησης. Παρά τον τίτλο του βιβλίου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως θα περίμενε κανείς. Έχει επίγνωση της σημασίας της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ως ιστορικού γεγονότος που δεν μπορεί να περάσει στη σκιά κανενός προσώπου. Αλλά μέσα από την εξιστόρηση αναδεικνύει την κυρίαρχη μορφή, ενός αυτοκράτορα, ενός πολιτικού άντρα με μεγάλες αρετές.
Ένα ανάγνωσμα με έντονο χαρακτήρα, που δεν ξεφεύγει, από την επιστημονική καταγραφή γεγονότων.
Και η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζεται…
 
Top
Enable Notifications OK No thanks