-
Αρχική > Ελλάδα > Τσουνάμι για την αγορά εργασίας ο covid-19

Τσουνάμι για την αγορά εργασίας ο covid-19

Η πανδημία του covid-19 προκάλεσε ένα τσουνάμι στην αγορά εργασίας, φέρνοντας με ραγδαίο και βίαιο τρόπο αλλαγές που θεωρείται βέβαιο, ότι όχι μόνο επηρέασαν τους

 απασχολούμενους στη διάρκεια της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά θα αναδιαμορφώσουν και την επόμενη ημέρα στην Αγορά.

Η τηλεργασία ήρθε και θα μείνει για πολλούς εργαζόμενους, εκτίμησε στο GRTimes.gr o κ. Αντώνης Ταργουτζίδης, υπεύθυνος παραρτημάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας ( ΕΛΙΝΥΑΕ), μεταφέροντας και τα όσα ήδη έχουν δηλώσει πολυεθνικοί κολοσσοί, για να συμπληρώσει ότι το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς θα πρέπει σε επόμενο χρόνο να μελετήσει τις επιπτώσεις στην Αγορά Εργασίας.

Στη διάρκεια της κρίσης το ΕΛΙΝΥΑΕ, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και παρακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, κατέβαλε προσπάθειες για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και την ασφαλή σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Άλλωστε να μη λησμονούμε ότι το  EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Βεβαίως, όπως επισήμανε ο κ. Ταργουτζίδης, η τεχνολογική πρόοδος και οι νέες μορφές εργασίας είχαν ήδη αρχίσει να αλλάζουν το τοπίο στην απασχόληση, αλλά λόγω της πανδημίας η τηλεργασία κυριάρχησε σε όσους στη διάρκεια της καραντίνας συνέχισαν να εργάζονται.

Η τηλεργασία ειδικά σε συνθήκες καραντίνας, προκάλεσε προβλήματα αλλά και ανέδειξε κρίσιμα θέματα που αφορούν την εξ’ αποστάσεως απασχόληση. Πολλά από τα προβλήματα που ανέκυψαν οφείλονται στην εισπήδηση του χρόνου εργασίας στον προσωπικό χρόνο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ώρες της ημέρας, να είναι δουλειά, κάτι που επιβάρυνε σωματικά και ψυχολογικά τον εργαζόμενο.

«Η πανδημία του κορωνοϊού, ήρθε σαν τσουνάμι στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και προβλέπεται ότι θα τα αλλάξει όλα, αν και το μόνο που μπορούμε σε τούτη τη φάση να πούμε, είναι, ότι μας έριξε σε αχαρτογράφητα νερά», τόνισε ο κ. Ταργουτζίδης προσθέτοντας:

«Θα πρέπει να γίνουν μελέτες για να δούμε το πως επέδρασε η τηλεργασία σε συνθήκες covid-19 στους εργαζόμενους, όπως επίσης θα πρέπει να μελετηθού και ζητήματα τηλεκπαίδευσης και κατάρτισης που επίσης έλαβε έκταση. Ένα ζήτημα είναι λοιπόν οι επιδράσεις που υπήρξαν στα άτομα κι’ ένα άλλο είναι, σε πιο βαθμό οι τρόποι αυτοί εργασίας και εκπαίδευσης θα μείνουν στην πραγματικότητά μας».

Καταλήγοντας ο κ. Ταργουτζίδης συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι, πολλών κλάδων και πολλών ειδικοτήτων, βρίσκονται πλέον μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα η οποία θα έχει μακροχρόνιες και σε βάθος, επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

a/koinwnia/t

Top
Enable Notifications OK No thanks