-
Αρχική > Ελλάδα > Πόνος στην πύελο: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται

Πόνος στην πύελο: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται

Ο πόνος στην πύελο, δηλαδή στην περιοχή από τα γεννητικά όργανα μέχρι κάτω από τον ομφαλό, είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο παραπονιούνται κυρίως οι γυναίκες.

Δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία αν είναι χρόνιος πόνος και σχετίζεται με άγχος ή συγκεκριμένη διατροφή. Αν όμως εκδηλωθεί ξαφνικά, είναι οξύς και συνοδεύεται από άλλα στοιχεία φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, οίδημα, πυρετό, ή και μεγάλη ευαισθησία στη κοιλιακή χώρα, πρέπει να σας δει γιατρός.

Αίτια

Ο πόνος στην πύελο μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όλες όμως οδηγούν στον ερεθισμό του περιτοναίου. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με διάτρηση κάποιου εσωτερικού οργάνου, είτε με διόγκωσή του, καθώς και με επέκταση μιας φλεγμονής από γειτονικές περιοχές.

Οι πιο συχνές αιτίες γυναικολογικής φύσεως είναι:

-Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου με συμμετοχή της ωοθήκης, μια κατάσταση που συνήθως προκαλείται από μόλυνση των γεννητικών οργάνων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με ενδομητρίωση, περιτονίτιδα και περιηπατίτιδα.

-Εμφάνιση νεοπλάσματος στην ωοθήκη. Ένα νεόπλασμα στην ωοθήκη μπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να προκαλέσει πόνο. Σε πιο ακραίες καταστάσεις μπορεί να αιμορραγήσει, να συστραφεί, ή και να σπάσει, προκαλώντας πολύ έντονο πόνο και απειλώντας ακόμη και τη ζωή της γυναίκας.

Ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι από τις βασικές αιτίες του πυελικού άλγους. Ο πόνος συνδέεται με τον κύκλο της γυναίκας και τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται κατά τη σεξουαλική πράξη.

Δυσμηνόρροια. Η δυσμηνόρροια είναι συνηθισμένη κατάσταση που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών. Είναι αιτία πυελικού άλγους, που σχετίζεται όμως με τον κύκλο της γυναίκας.

Σύνδρομο ωοθηκικής υπερευαισθησίας. Εκδηλώνεται σε γυναίκες που παίρνουν φαρμακευτικά σκευάσματα για να βοηθήσουν την γονιμότητά τους.

Έκτοπη εγκυμοσύνη. Κάποιες φορές η εγκυμοσύνη αναπτύσσεται σε λάθος σημείο με αποτέλεσμα να πιέζει τις φυσιολογικές δομές και να προκαλεί πόνο.

Άλγος στη πύελο μπορεί να εμφανιστεί επίσης σε περιπτώσεις όπως η σκωληκοειδίτιδα, η οξεία κυστίτιδα, η νεφρολιθίαση και απλά τραύματα του κοιλιακού τοιχώματος.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks