-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά Κορονιός : Στις καλένδες τα μέτρα

Καστοριά Κορονιός : Στις καλένδες τα μέτρα

Είναι μεγάλο το ρίσκο, μόνο που θα πρέπει εξάπαντως να το πάρουμε. Να παλέψουμε να συνδυάσουμε δυο κατ’ αρχήν ασυμβίβαστα πράγματα.

  • Και την διατήρηση των αναμεταξύ μας αποστάσεων για λόγους υγείας- και τον συγχρωτισμό με τους ξένους για λόγους τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης.
  • Αυτή την στιγμή το ιικό φορτίο στην χώρα μας είναι σχεδόν εκμηδενισμένο, αλλά το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να αλλάξει αυτή την συνθήκη δραματικά. Όλα τα μέτρα που προτείνονται προς λήψη και εφαρμογή, στην πραγματικότητα αποτελούν ημίμετρα, με μεγάλα κενά και περιθώρια λάθους και δεν είναι σε θέση κατ’ οιονδήποτε τρόπο να εγγυηθούν πως δεν θα διαφύγουν και δεν κυκλοφορήσουν ανάμεσα μας διάφοροι ασυμπτωματικοί. Αν –ό μη γένοιτο- κάτι τέτοιο συμβεί, δεδομένης της ψυχολογικής κόπωσης που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία και δεδομένου του μεγάλου βαθμού χαλάρωσης των μέτρων αυτοπροστασίας που παρατηρείται, ένας νέος κύκλος μόλυνσης δεν θα μπορέσει επ’ ουδενί να αποφευχθεί.
  • Στην πραγματικότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά πιθανό και αναμενόμενο. Θα πρέπει μάλλον να προεξοφλείται! Γι αυτό και το όλο Σύστημα προετοιμάζεται απλώς για μια ταχεία και δραστική ανταπόκριση, με αποκλεισμό της περιοχής Χ από την οποία θα ξεπηδήσει η νέα μόλυνση, σε μια -όσο γίνεται πιο περιορισμένη- διάμετρο. Ο ΕΟΔΥ εργάζεται προς την κατεύθυνση του να μπλοκάρει διαμερίσματα, ξενοδοχεία, γειτονιές, αστικά τετράγωνα, συνοικίες και καταυλισμούς ακόμα και ολόκληρα νησιά.
  • Φυσικά εκφράζονται ήδη διαφωνίες επί ενός τέτοιου σχεδίου και -αν βρεθούμε στην ανάγκη τέτοιου είδους μέτρα να ληφθούν πραγματικά- τότε θα προκύψουν ακόμη πιο έντονες και εκτενείς ενστάσεις. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει την δουλειά του να διαλύεται, να εξανεμίζεται, να χάνει τους καρπούς των κόπων του και να κινδυνεύει σε τελική ανάλυση, αντί να πεθάνει από τον ιό, να πεθάνει από την ανέχεια και την πείνα

. • Ομως είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα συμβεί, μιας και οι φραγές θα καταστούν επιτακτικές προκειμένου να αποτραπεί μια ανεξέλεκτη διασπορά.

  • Για να μη φτάσουμε ως εκεί αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Χρειάζονται συμβιβασμοί και ευλαβική τήρηση των μέτρων.
  • Συμβαίνει? Όχι. Γιατί όχι? Επειδή, δυστυχώς, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλοι την κρισιμότητα των στιγμών… • Μια βόλτα στα καταστήματα αναψυχής της νότιας και βόρειας παραλίας αρκεί για να δείτε τον τεράστιο βαθμό καταστρατήγησης των προταθέντων μέτρων.
  • Κανείς δεν φαίνεται να τα παίρνει στα σοβαρά και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να τα εφαρμόσει.
  • Μόνο που αν προκύψει ένα, δυο, δέκα νέα κρούσματα και αν πλακώσουνε ξανά τα υγειονομικά κλιμάκια και οι Τσιόδρες και αν ξαναμπεί όλη την περιοχή σε καραντίνα, τότε θα αρχίσουν και πάλι οι κραυγές και οι λυγμοί και οι κατάρες για έναν δήθεν εσκεμμένο στιγματισμό και μια στοχοποίηση.
  • Συνεργασία και συμμόρφωση συμπολίτες πριν να είναι αργά. Αυτό μας χρειάζεται!

 

Κάλλιο κορωνόδενε παρά κορωνογύρευε. Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks