-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Γιώργος Μαλέας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ : Η Πανδημία έδωσε την χαριστική  βολή στην Καστοριά ( συνέντευξη βίντεο Δώρα Κωτσοπούλου )

Γιώργος Μαλέας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ : Η Πανδημία έδωσε την χαριστική  βολή στην Καστοριά ( συνέντευξη βίντεο Δώρα Κωτσοπούλου )

 Τις μεγαλύτερες πληγές από την οικονομική κρίση και την  πανδημία  – που έχει δώσει την χαριστική βολή στην ελληνική αγορά εργασίας – μετρά η  πολύπαθη Καστοριά,

η οποία και με την… βούλα της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας είναι η περιοχή που έχει την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιέγραψε  στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας  αναφορικά με την ανεργία αλλά και για την μεγάλη έξαρση του κορονιού  ο πρόεδρος  του Εργατικού Κέντρου, Καστοριάς κ. Γιώργος Μαλέας.

 

Μετά την πανδημία κοιτάζοντας πίσω τι λάθη έγιναν και τι μηνύματα περαστήκαν  μέσω της δύσκολης αυτής κατάστασης στην τοπική κοινωνία  

Κάποια στιγμή νηφάλιο ήρεμα να κάνουμε την αποτίμηση μας, κατά πόσο αυτά που κάναμε ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, κατά πόσο λειτουργήσαμε σωστά, να δούμε τα λάθη μας με αυτογνωσία,, πως διαχειριστήκαμε την κρίση, ως άνθρωποι και ως σύνολα. Πάντως  είναι βέβαιο ότι ο τουρισμός για την Καστοριά ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Τουλάχιστον για ένα με ενάμιση χρόνο. Εκ του αποτελέσματος, ο τουρισμός έδινε πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία, θα είναι επιτυχία αν σε ενάμισι χρόνο γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα, πολύ συγκεκριμένα όμως πρέπει να  δούμε το τι θα κάνουμε, για να ανακάμψει ο τουρισμός και στη Καστοριά αλλά και στην χώρα γενικότερα. Αυτό δεν γίνεται όμως με τηλεδιασκέψεις  η από μακριά , θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να συνειδητοποιήσουν ότι η πατρίδα μας δεν σταματά στην Νεάπολη, ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ήρθε μέχρι το Βόιο και δεν ήρθε  ως την Καστοριά. Κάθε εβδομάδα πρέπει Κυβερνητικά στελέχη να είναι εδώ, προκειμένου να περάσουν το μήνυμα ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί και ότι είναι εδώ για εμάς.

Πως ζήσατε την περιπέτεια αυτή πως την βιώσατε ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αλλά και ως πολίτης αυτής της περιοχής   

Είτε με ιδιότητα η χωρίς όλοι την βιώσαμε πολύ δύσκολα, με την ιδιότητα του Προέδρου ήταν ακόμη πιο δύσκολο, λόγω της ανεργίας, λόγω της απώλειας των θέσεων εργασίας, Δεν εξαρτάται μόνο από μας μακάρι να γινόταν και εύχομαι να είναι λίγες οι θέσεις που χάθηκαν, αλλά κυρίως να περάσαμε την δυσκολία αυτή και να μην αναγκαστούμε το φθινόπωρο να την ζήσουμε ξανά.

Τι ενέργειες πιστεύετε ότι θα πρέπει αν γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα της ανεργίας και να έχουμε αποτελέσματα και μείωση του ποσοστού ανεργίας για την περιοχή μας;

Να μην αυξηθεί, περισσότερο, η   ανεργία και να  γίνουν  σοβαρές παρεμβάσεις  σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, η Κυβέρνηση μονό στα λόγια βοήθα, πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον χώρο του επιχειρείν σωστές και μελετημένες  με μια ρευστότητα  που θα έχει ορθούς όρους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά που να δίνει προοπτική.

Τι πρέπει να γίνει και από ποιους ώστε να μιλάμε για επόμενη μέρα και από ποιους

Αρχικά η Κυβέρνηση, να θυμηθεί την αντιπολιτευτική της στάση, να έρθουν Κυβερνητικοί παράγοντες εδώ , έχουν αργήσει, έπρεπε ήδη να είναι εδώ. Δυστυχώς μπερδεύουν τα σύνορα των νομών με τα σύνορα της χώρας, είναι και θέμα ψυχολογίας για τον κόσμο, στον ενάμισι μήνα κανονικότητας δεν έχει έρθει κανείς καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.  Ο Τουρισμός πρέπει να στηριχτεί σοβαρά, είναι το εύκολο μεροκάματο, για την εποχή, δεν ζητάμε τον ουρανό με τα άστρα, στρατηγικό σχεδιασμό, ουσιαστική παρέμβαση που θα εξασφαλίσουν μια ισορροπία, θα σταματήσουν το κύμα της ανεργίας, επιδοτώντας το κόστος εργασίας, σε επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά σε άλλες για να κρατηθούν, για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά να υπάρξουν και νέες από τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Να δίνεται μια προοπτική, όχι για δυο η τρεις μήνες αλλά και μελλοντικά, μετά τον Ιούλιο με Αύγουστο θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα, Όσο δεν τα βλέπουμε η δεν θέλουμε να τα συζητήσουμε η έκπληξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Να ξεκινήσει το Φράγμα Νεστόριου, θα δώσει πεντακόσιες θέσεις εργασίας, η λύση είναι μπροστά στα μάτια τους, μην την ψάχνουν αλλού, επίσης τοπικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά την συνέχιση του έργου αυτού, βασιζόμενες πάνω του. Και τέλος μια ώθηση και προοπτική στον Πρωτογενή Τομέα.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks