-
Αρχική > Τοπικά νέα > Με λαμπρότητα  τα Θυρανοίξια  στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου( ρεπορτάζ φωτογραφίες Ανδριάνα Μάνου)

Με λαμπρότητα  τα Θυρανοίξια  στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου( ρεπορτάζ φωτογραφίες Ανδριάνα Μάνου)

Με κάθε  λαμπρότητα,  μεγαλοπρέπεια  και χριστιανική κατάνυξη ,τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου, από τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ Σεραφείμ και τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιο, τα θυρανοίξια του Ιερό Μεταβυζαντινού  Παρεκκλήσιο των ενδόξων και πρωτοκορυφαιων Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της ενορίας Ελεούσης.

 

Ο περικαλλής ναός είναι κτίσμα του 16ου αιώνα, με πλούσιο και εξαιρετικό διάκοσμο από τον Αγιογράφο Ουνουφριο, του οποίου είχε καταπέσει ένα τμήμα της οροφής και είχε υποστεί σοβαρές ζημιές λίγα χρόνια πριν, με αποτέλεσμα να κλείσει. Μέσω όμως του προγράμματος της 16ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΕΒΑ Καστοριάς, αποκαταστάθηκαν οι τοιχογραφίες και  το τέμπλο, σημαντικό  έργο που  ο  προϋπολογισμός άγγιξε τις 390.000ευρω.

Τα θυρανοιξια είναι μια ακολουθία που τελείται μπροστά στην κλειστή κεντρική πύλη  του ναού προκειμένου αυτός να παραδοθει στην λατρεία του Θεού. Την όλη Ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατιστης  κ.κ Αθανάσιος ως εξής Πρώτα τελέσθηκε ο Μικρός Αγιασμός, με εμβόλιμα από την ακολουθία των εγκαινίων και μετά τα θυρανοιξια, τα οποία αποτελούνται από μια ευχή από την Ακολουθία των Εγκαινίων, το γνωστό Αρατε Πυλας.

Ανοίχτηκαν οι θύρες και ο Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης, εισήλθε στον Ναό , ραντίζοντας τον με  Αγιασμό. Ακολούθως   χοροστάτησε της  Ακολουθίας του Εσπερινού.

 

Στην τελετή των θυρανοίξιων και στον εσπερινό που ετελέσθη συμμετείχαν αρκετοί πιστοί, οι όποιοι εξέφρασαν την χαρά τους και την συγκίνηση τους για την έκβαση του έργου.

 

Ο Σεβασμιότατος Καστοριάς στην ομιλία του εμνήσθη της ημέρας,  και εκκάλεσε όλους να δοξολογήσουν τον Θεό, ζήτησε δε μετάνοια ώστε να μας ελέη και να μας φυλάτει.

Στο τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ο Ναός να φτάσει εις πέρας.

Να σημειωθεί ότι  το επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθούν και τα  εγκαίνια του Ναού καλώς εχόντων των πραγμάτων  συμφωνώ με τον  Μητροπολίτη Καστοριάς τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks