-
Αρχική > Ελλάδα > «Ακέφαλη» η Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος – Παραιτήθηκε ο ηγούμενος

«Ακέφαλη» η Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος – Παραιτήθηκε ο ηγούμενος

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ενημερώθηκε επίσημα σήμερα για την παραίτηση του ηγούμενου, αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου. Την Κυριακή 12 Ιουλίου η εκλογή νέου ηγούμενου από το σώμα της αδελφότητας.

Ο ιερομόναχος Νικόλαος, το αρχαιότερο μέλος της αδελφότητας της Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, είναι ο τοποτηρητής της Μονής και αυτός που καλείται να βγάλει σε πέρας όλη τη διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγουμένου. Οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για παραίτηση του 78χρονου αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου, επιβεβαιώθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν ο 78χρονος ηγούμενος υπέβαλε και εγγράφως την παραίτησή του στη σύναξη (γεροντία) της Μονής.

Άγιον Όρος: Παραίτηση του ηγούμενου της Μονής Κουτλουμουσίου

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τα μέλη της αδελφότητας της Μονής Κουτλουμουσίου, έκαναν δεκτή την παραίτηση του ηγουμένου, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και πλέον διαμένει τον περισσότερο καιρό στη Θεσσαλονίκη, όπου υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Με καταγωγή από την Δαμιά της Εύβοιας ο αρχ. Χριστόδουλος βρίσκεται εδώ και 45 χρόνια στο Άγιον Όρος και το τελευταίο διάστημα, που η υγεία του δεν του επιτρέπει να βρίσκεται κοντά στην αδελφότητα, περνά δύσκολα. Αλλά και στους μοναχούς λείπει ιδιαίτερα, καθώς ήταν αυτός που σύνδεσε το όνομά του με την άνθιση και την ευημερία της Μονής. Είναι ένας ιερομόναχος μορφωμένος, έξυπνος, διαλλακτικός και η θητεία του συνέβαλε στην εξωστρέφεια του μοναστηριού, το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή -και οικονομική θέση- μέχρι τη δεκαετία του 1980.

hristodoylos-koytloymoysi.jpg
Ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος

Η επιστολή παραίτησής του διαβάστηκε το Σάββατο 27 Μαΐου στην σύναξη της Μονής και σήμερα (29/6) ο αντιπρόσωπος του μοναστηριού, π. Φιλόθεος, ενημέρωσε την Ιερά Κοινότητα, ενώ αύριο με επιστολή της η Κοινότητα θα γνωστοποιήσει το θέμα και επίσημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η κάλπη για την εκλογή νέου ηγουμένου θα στηθεί την Κυριακή 12 Ιουλίου και την ευθύνη για όλη τη διαδικασία θα έχει ο τοποτηρητής, ιερομόναχος Νικόλαος Κουτλουμουσιανός-δεν αποκλείεται να είναι και ο διάδοχος του αρχ. Χριστόδουλου. Δικαίωμα εκλογής έχουν όσοι μοναχοί το επιθυμούν, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 6 χρόνια στην αδελφότητα.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks