-
Αρχική > Πολιτισμός > Πίσω από Πόρτες Κλειστές Ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία (φωτογραφίες )

Πίσω από Πόρτες Κλειστές Ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία (φωτογραφίες )

Πριν από επτά μήνες, με πρωτοβουλία της υποτρόφου του προγράμματος START – Create Cultural Change 2019/20, Αθηνάς Κιορπελίδου, σχηματίστηκε στην Καστοριά μία ομάδα δημιουργικών ανθρώπων,

η οποία ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε συνεντεύξεις γυναικών που έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου και που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας «Αξιολόγηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της ευημερίας : Η περίπτωση των γυναικών θυμάτων βίας του Συμβουλευτικού Κέντρου του Δήμου Καστοριάς» που διεξήχθη το 2019 για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Νηπιαγωγών από την κα. Παπαλαμπροπούλου Μαρία, υποψήφια διδάκτορα κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα.  Μιχάηλ Δόμνα. Μέσα από τον διάλογο, τη βιωματική εμπειρία και την Τέχνη, η ομάδα προσπάθησε να καταλάβει την έμφυλη βία σαν βιωμένη εμπειρία, να βρει μία κοινή γλώσσα για να εκφραστεί και να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, για όλα όσα δεν τολμάμε να μιλήσουμε: τις διαφορετικές μορφές της έμφυλης, ενδοοικογενειακής βίας.

Σιγά-σιγά, η πρωτοβουλία ξεπέρασε τα όρια της ομάδας και απλώθηκε σε όλη την Καστοριά. Περισσότεροι από εκατόν πενήντα ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα και συμμετείχαν σε μία σειρά βιωματικών εργαστηρίων, απάντησαν στο διαδικτυακό ανώνυμο ερωτηματολόγιο  και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, σε μία συλλογική, πλέον, προσπάθεια σύνδεσης με το φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Η συμμετοχή των εθελοντών υπήρξε πολλές φορές καθοριστική για την συνέχιση των δράσεων της πρωτοβουλίας. Περισσότεροι από τριάντα άνθρωποι της πόλης προσέφεραν εργασία, γνώσεις,  υλικά και αντικείμενα απαραίτητα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Οι δράσεις της πρωτοβουλίας κορυφώθηκαν σε μια εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση και με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μιχαήλ και την εικαστική επιμέλεια του Μάρκου Ντέμκα. Από τις 20 μέχρι τις 28 Ιουνίου οι πόρτες του αρχοντικού Μπασάρα άνοιξαν και μέσα σε διάστημα 10 ημερών πάνω από 600 επισκέπτες περιπλανήθηκαν  ελεύθερα μέσα σε εικαστικές, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, με φράσεις αυτούσιες από τις συνεντεύξεις των γυναικών και τα προσωπικά τους αντικείμενα, με τις απαντήσεις που δόθηκαν  στο ανώνυμο ερωτηματολόγιο,  το Πίσω από Πόρτες Κλειστές αποτύπωσε την κακοποίηση σαν βιωμένη εμπειρία. Σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της εικαστικής εγκατάστασης η αυλή του αρχοντικού Μπασάρα  μετατράπηκε σε ζωτικό χώρο συζήτησης, προβληματισμού και συνύπαρξης των συντελεστών, των εταίρων και των επισκεπτών της, ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία στην Καστοριά.  Σας ευχαριστούμε από καρδίας.

 

Ευχαριστούμε θερμά τις και τους: Μένη Κόκκινου, Μαρία Σέκιου, Λίλη  Αμανατίδου, Σπύρο Αναγνώστου, Ρήμο Κωνσταντίνo, Γρηγόρη Τσολάκη, Γιώργο Διαμαντόπουλο,  Λούλα Χαριζοπούλου,  Λεωνίδα Μαυροβίτη, Μελίκα Σανταλίδου, Αγνή Κιορπελίδου,  Αναστάσιο Μιχαήλ,  Κλαίρη Τσίκου και Φίλιππο Σαμανόπουλο,

Τη δημιουργική ομάδα που δόθηκαν ψυχί τε και σώματι και πάνω από όλα στις ίδιες τις γυναίκες που μας εμπιστεύθηκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ελπίζουμε να φανήκαμε αντάξιοι/ες της εμπιστοσύνης τους.

 

 

 

 

Περισσότερα για το project:

Facebook page: https://www.facebook.com/pisoapoporteskleistes

Facebook event:

Instagram:https://www.instagram.com/piso_apo_portes_kleistes/?hl=el

YouTube:https://www.youtube.com/channel/UCGOAIUizrMLPTjd2tLOuXkg

START-Fellows:https://www.startgreece.net/fellows/athina-kiorpelidou

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Top