-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Χτυπάει κόκκινο η ανεργία στην περιοχή μας : Απέραντη  αδράνεια της περιφέρειας( Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Χτυπάει κόκκινο η ανεργία στην περιοχή μας : Απέραντη  αδράνεια της περιφέρειας( Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Στον καίδα της αδιαφορίας  και της αδράνειας  των κυβερνόντων  οι θέσεις  εργασίας  για την περιοχή μας

 

Ρεπορτάζ Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Επειδή για πολλά χρόνια οι πολιτικοί μας άρχοντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι στραβός ο γιαλός, ειδικά στα θέματα ανεργίας και ανάπτυξης, αποδεικνύεται τελικά ότι είμαστε εμείς, μαζί και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας, που στραβά αρμενίζουμε.

Πρόσφατο, και πολύ φοβούμαστε όχι τελευταίο, παράδειγμα της απέραντης αδράνεια  μας σαν περιφέρεια είναι η ανακοίνωση δυο ειδικών προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στις περιφέρειες ΗΠΕΙΡΟΥ και ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ή με άλλα λόγια σε όλες τις περιοχές της δυτικής Ελλάδος πλην της δικής μας περιφέρειας.

Την ώρα που εμείς στην Δυτική Μακεδονία και στην Καστοριά, ακόμα και σήμερα, έχουμε χαθεί στις ερμηνείες, στις δηλώσεις και τις αψιμαχίες μεταξύ ”συμβούλων-αυθεντία επί παντός επιστητού” της νυν και της πρώην περιφερειακής αρχής για το κατά πόσο το Business Plan αφορούσε 300 ή 500 θέσεις, ήταν για την γουνοποιία ή για όλους τους κλάδους, για νέους ή μεγάλους κοκ, η περιφέρεια Ηπείρου εξασφάλισε πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας για 500 και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για 1100 νέους.

Είναι τραγικό την ώρα που η περιοχή μας αιμορραγεί από νιάτα γιατί δεν έχει δουλειές να προσφέρει, να χάνονται προγράμματα προεργασίας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για νέους 18-30 ετών. Και όλα αυτά να γίνονται μέσω ΟΑΕΔ, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να θυσιάσουμε λεφτά από τα δικά μας προγράμματα του ΠΕΠ και του ΕΣΠΑ, τα οποία φυσικά θα μπορούσαν να δράσουν συμπληρωματικά και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ανέργων νέων που θα έβρισκαν δουλειά στην περιφέρεια και στην Καστοριά

. Επειδή λοιπόν δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε σαν Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σαν Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς , θα πρέπει κάποια στιγμή βουλευτής,  Περιφερειάρχης και οι λοιποί εκλεγμένοι να δουν  το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα, και επιτέλους ”κάτι να γίνει” και για την Καστοριά μας, πριν μπούμε στην μεταλιγνητική εποχή και πάψει κάθε ενδιαφέρον για την ξεχασμένη περιοχή μας.

ΟΙ αντιδράσεις τριών  πρόεδρων

Τον προβληματισμό τους αλλά και τις ανησυχίας τους εκφράζουν  στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ οι τρεις πρόεδροι των παραγωγικών  συλλόγων Καστοριάς, κάνοντας λόγο για μεγάλη αδιαφορία της πολιτείας σε μια περιοχή που έρχεται πρώτη στην ανεργία.

Επιμελητήριο χαράλαμπος Καραταγλίδης

 

«Το Επιμελητήριο ως Παρατηρητής της Επιχειρηματικότητας, μετά το κτύπημα της πανδημίας, έχει διαπιστώσει ότι η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα υπάρξει εκτίναξη της ανεργίας  καθως  θα ακολουθήσει ως τον Δεκέμβριο ένα κλείσιμο μια σειράς επιχειρήσεων,, δήλωσε ο πρόεδρος του  ο Επιμελητηρίου  Καστοριάς  Χαράλαμπος Καραταγλίδης, Επισήμανε ωστόσο ότι τα μέτρα δεν έχουν να κάνουν με μια αναπτυξιακή πολιτική αλλά,  με μέτρα διατήρησης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Από κει και πέρα  πρόσθεσε « ότι οι μηχανισμοί που θα επιβάλλεται  να δημιουργηθούν θα πρέπει να είναι προς την διάσωση της επιχειρηματικότητας στην διατήρηση των θέσεων που υπάρχουν, στην ανάπτυξη της, στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, με επιδοτήσεις των κεφαλαίων κίνησης, δηλαδή  μια συνολική παρέμβαση».

Πρόεδρος ΣΓΚ Αποστόλης Τσούκας

 

Όπως  ενημέρωσε ο Πρόεδρος του  ΣΓΚ Αποστόλης Τσούκας η ομοσπονδία είχε  ζητήσει 500  θέσεις εργασίας, οι θέσεις  τελικά είναι πολύ λίγες 170  όμως  ενημέρωσε ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθούν και  θέμα γραφειοκρατίας

 «Εμείς ως Σύνδεσμος Γουνοποιών κάνουμε ότι μπορούμε, έχουμε δρομολογήσει πρόγραμμα για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα στον Ιούλιο, θα το δείτε αυτό, νομίζω ότι χρειάζεται υπομονή και σιγά σιγα θα τρέχει ένα ένα το πρόγραμμα, από το σύνολο των προτάσεων για την περιοχή μας». 

 

Εργατικό κέντρο Γιώργος Μαλέας

 

Δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση απηύθυνε μέσα από την ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Καστοριάς κ Γεώργιος Μαλέας,  τονίζοντας  μεταξύ άλλων « Οι θέσεις εργασίας που έχουν πάρει άλλες περιοχές, το συγκεκριμένο πρόγραμμα το είχαμε ζητήσει εμείς , αυτό πρέπει να προβληματίσει πολλούς, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση από την κεντρική πολιτεία, κάτι φταίει, κάποιος φταίει, έχουν προτεραιότητες άλλοι, εκπλήσσομαι. Και λυπάμαι ταυτόχρονα».

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks