-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ

Για να κάνεις άλμα μπροστά, πρέπει να πας πίσω και να πάρεις φόρα! Σίγουρα είχε στο νου του αυτή τη ρήση ο Δημήτρης Γαρούφας, όταν επέλεγε την ύλη και τον τίτλο του βιβλίου του

. “Βλέμμα στο μέλλον” λοιπόν, αφού κατέχεις καλά κι έχεις εκτιμήσει δεόντως όσα έγιναν στο παρελθόν. Αφού άφησες για πολύ χρόνο το βλέμμα σου να περιδιαβαίνει στις ατραπούς της Ιστορίας…

Λόγοι που εκφωνήθηκαν σε σημαντικά ακροατήρια περιλαμβάνει αυτό το βιβλίο και κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε πανελλήνιας εμβέλειας έντυπα, με ποικίλα κοινωνικά και ιστορικά θέματα. Κι αφού εισέπραξε το χειροκρότημα ως ομιλητής και δέχτηκε την ευαρέσκεια των αναγνωστών του ως κειμενογράφος εφημερίδων,  είχε την καλή ιδέα να συμπεριλάβει τα παράγωγα της γραφίδας του σ’ έναν τόμο-παρακαταθήκη για τους παρόντες και τους επερχόμενους!
Ευθύς – εξαρχής, διαπιστώνει ο αναγνώστης πως ο συγγραφέας χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα, εκμεταλλευόμενος όλες τις δυνατότητες έκφρασης που του παρέχει, αποδίδοντας εύστοχα και τα πιο λεπτά νοήματα που συναντάει στις πιο απαιτητικές διαδρομές της η σκέψη. Στόχος του συγγραφέα είναι να προσεταιριστεί τον αναγνώστη του. Και να τον κάνει κοινωνό πολύ λεπτών αποχρώσεων του λόγου, με εργαλείο τη γλώσσα!…
Περιτρέχοντας στα κεφάλαια του βιβλίου, που είναι αυτούσια κείμενα, έχουμε μια άριστη ξενάγηση στην ύλη του: Να μερικοί τίτλοι κεφαλαίων, “Μηνύματα και διδαχές από τον Θουκυδίδη…”, “Δικαιοσύνη και ΜΜΕ”, “Η Θεσσαλονίκη και η βαλκανική ενδοχώρα της”, “Το νόμιμο και το ηθικό”, “Το οικονομικό έγκλημα”, “Τουρκία και ΕΕ”, “Η ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια”, “Η γενοκτονία του Ελληνισμού της Αν. Μακεδονίας”, “Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον της Ευρώπης”, “Πολιτικές γέφυρες στα Βαλκάνια”, κ.α.
Διακρίναμε ακόμα και στις αντίθετες με τις δικές μας θέσεις, μια ευγένεια από τον συγγραφέα και σαφή προσπάθεια να μην θίξει τον ιδεολογικό του αντίπαλο. Ή εκείνον που θα είχε μια διαφορετική προσέγγιση σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα, μια διαφορά μικρής κλίμακας, δηλαδή!
Ο “Ελληνισμός” και τα παράγωγά της είναι η λέξη που απαντάται περισσότερο από κάθε άλλη στα κείμενα, αλλά ποτέ ως συγγενής με τον εθνικισμό και πολύ περισσότερο με τον σοβινισμό.
Ο Δημήτρης Α. Γαρούφας γεννήθηκε στην Αμφίπολη Σερρών και είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης, παντρεμένος, πατέρας δύο κοριτσιών. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2005- 2008) και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2007- 2010). Αρθρογραφεί σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος” της Θεσσαλονίκης αλλά και σε εφημερίδες των Αθηνών, ενώ συμμετείχε με εισηγήσεις του για θέματα βαλκανικής συνεργασίας, δικαιοσύνης και πολιτισμού σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με πλούσια κοινωνική προσφορά (μέλος της Επιτροπής Διάδοσης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που συνεστήθη το 1994 από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εταίρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου των Σαρακατσάνων, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων κ.λπ.), έχει τιμηθεί για την εθνική και κοινωνική του προσφορά με τιμητικές διακρίσεις από συλλόγους και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διετέλεσε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού “Φιλελεύθερη έμφαση” του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κ. Καραμανλής” την περίοδο 1998 – 2006, μέλος του δ.σ. του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Παπανικολάου” (199Ο – 1992), της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (1995-1998) και ήταν για 13 χρόνια (1995-2008) μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ένωση Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων.
Στο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας της Ένωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων, έχει επισκεφτεί κατ’ επανάληψη όλες τις βαλκανικές χώρες, ενώ την περίοδο που ήταν πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ υπογράφτηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας με ανταλλαγές παραστάσεων με τα εθνικά θέατρα βαλκανικών χωρών. Με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού τότε υλοποιήθηκε απόφαση λειτουργίας Ένωσης Θεάτρων Ν.Α Ευρώπης, με στόχο συνάντηση κάθε 2 χρόνια των εθνικών και κρατικών θεάτρων από τις βαλκανικές χώρες με παραστάσεις αρχαίου δράματος. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα και την οργάνωση των ελληνικής καταγωγής πληθυσμών στις βαλκανικές χώρες και κυρίως με την οργάνωση των Ελλήνων Σαρακατσάνων που ζουν στη FYROM και τη Βουλγαρία, συμβάλλοντας στην ίδρυση και λειτουργία 18 πολιτιστικών συλλόγων σε ισάριθμες βουλγαρικές πόλεις. Έχουν εκδοθεί άλλα 5 βιβλία του: 1)”Ο λαϊκός μας πολιτισμός”, εκδ.1980, 2)”Η Σαρακατσάνικη παράδοση”, εκδ. Αφων Κυριακίδη, 1982, β’ έκδοση 1999, 3) “Οι Σαρακατσάνοι ομογενείς μας στη Βουλγαρία και την περιοχή Σκοπίων”, εκδ. Αφων  Κυριακίδης, 1992, 4) ” Όραμα και στρατηγική για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια”, εκδ. “Κυρομάνος”, 1996 και 5) “Με ανοιχτούς ορίζοντες”, εκδ. “Ερωδιός”, 2006.
Απόσπασμα:
Γι’ αυτό υπάρχει επικίνδυνη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του, με άλλες επικίνδυνες παρενέργειες…Γιατί οι κάθε λογής ηγέτες μας  ξεχνούν ότι πρέπει να λειτουργούν ως “λυχνία επί όρους κειμένη”, δίνοντας με το προσωπικό τους παράδειγμα τον τόνο λιτότητας,  αξιοπρέπειας και θυσίας για το γενικότερο καλό, ενώ θα πρέπει να έχουν κατά νου καθημερινά ότι πρέπει να υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων στη ζωή τους κι ότι πριν ζητήσουν θυσίες από τους πολίτες, θα πρέπει να υποβάλλονται οι ίδιοι σε αυτές…
Το βιβλίο ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ
Top
Enable Notifications OK No thanks