-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Νίκος Παναγιωτόπουλος : Το κράτος πρέπει να δώσει λύσεις στο πρόβλημα με τις αρκούδες (εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Νίκος Παναγιωτόπουλος : Το κράτος πρέπει να δώσει λύσεις στο πρόβλημα με τις αρκούδες (εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

  Το κράτος πρέπει  να δώσει λύσεις στο πρόβλημα με τις  αρκούδες και  να αποζημιώνει  όχι μόνο τους επαγγελματίες που  υφίστανται ζημιές αλλά  να στηρίζει και τους ανθρώπους που έχουν ένα  κήπο, η  δυο – τρία ζώα και  τα καταστρέφει η  αρκούδα

Για τις συχνές επιδρομές της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές  αλλά και στις καταστροφές  που υφίστανται οι συμπολίτες μας, καθώς και την φοβία που νιώθουν από την επιδομή των μεγαλόσωμων  ζώων,   αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο  πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων ζώων  κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτοπολος αναφέρθηκε και στο εγγονός ότι ο κορονοιος ήταν σύμμαχος για το περιβάλλον και βοήθησε την χλωρίδα και πανίδα στην Καστοριά .

 

Κύριε Παναγιωτόπουλε περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την εξάπλωση του κορονοιου, στην Καστοριά ευτυχώς τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση, κοιτάζοντας πίσω ως πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων ζώων και Πουλιών τι λάθη τι μαθήματα και θεωρείτε ότι πήραμε ως κοινωνία.

 

Ήταν εν μέσω πανδημίας, μια δύσκολη και για μας περίοδο, είδαμε ζώα να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά στην πόλη, να μπαίνουν μέσα σε οικισμούς, να είναι φιλικά σε ειδή που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, πχ είδαμε  ζώα σε κάδους  σκουπιδιών, στην Καστοριά αυτό συνέβη πολύ περισσότερο λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ως προς την αναζήτηση τροφής Η  προσέγγιση που έκαναν τα ζώα  δεν ήταν καλό για τα ζώα, όπως και για τον άνθρωπο. Τα ζώα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με μας ούτε και εμείς με αυτά. Η προσέγγιση που έκαναν τα ζώα εκείνη την περίοδο οφειλόταν στο κύμα της πανδημίας  τα πράγματα τώρα  είναι καλύτερα  και εύχομαι να μην έχουμε τα ίδια  περιστατικά.

 

Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα η πανίδα και χλωρίδα και σε τι κατάσταση βρισκόταν πριν

 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν πολύ με αυτό, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, το περιβάλλον βοηθήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την στιγμή που οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιορίστηκαν στο ελάχιστο το περιβάλλον ανέπνευσε από την ανθρώπινη παρουσία, που πέρα από τον σεβασμό που κάποιοι έχουν για το περιβάλλον πολλοί το υποβαθμίζουν και το καταστρέφουν. Υπήρξε ανάκαμψη της Φύσης, σε ένα σημαντικό επίπεδο. Αυτό θα μπορέσει να συνεχιστεί, να διατηρηθεί αυτό είναι και  το ζητούμενο από δω και πέρα. Η  χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μετά την έλευση της πανδημίας, έχει αλλάξει, το περιβάλλον βοηθήθηκε από αυτήν και  ανάκαμψε. θα πρέπει να συνεχιστεί  αυτό άλλωστε  θα πρέπει  να αποτελεί και τον  στόχο όλων.

Τι μέτρα λαμβάνονται η τι πρέπει να γίνει κ. Παναγιωτόπουλε ώστε να μην έχουν οικονομικές ζημιές οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και πάνω απ όλα να μην  έχουμε θύματα από την επίθεση της αρκούδας

 

Υπάρχουν ζώα που είναι απειλούμενα, ζώα που είναι γραμμένα στο κόκκινο βιβλίο α,β,γ ανάλογα με τον πληθυσμό που έχουν. Στην περιοχή μας έχουμε τέτοιου είδους ζώα όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και άλλα. Είναι απειλή, για μας και τα βλέπουμε ως ανταγωνιστή. Τα ζώα που θεωρούνται απειλή αλλά και συγκάτοικοι μας στην περιοχή όπως ο λύκος η αρκούδα κλπ, η αγρία πανίδα δηλαδή, δυστυχώς δεν θα πρέπει να τα ανταγωνιζόμαστε η να τα θεωρούμε απειλή, αλλά πρέπει να  δούμε σαν ανταγωνισμό ανάμεσα στο είδος και σε μας, αυτό συμβαίνει γιατί,  έφτασε ως την αυλή η την στάνη μας, γιατί συμπεριφέρεται έτσι;  γιατί υπάρχει  πρόβλημα τροφοληψιας του ζώου. Έχουμε πυκνότητες πληθυσμών σε λίγα χιλιόμετρα, είναι η ανεπάρκεια τροφής γι αυτό καταστρέφει και νιώθει απειλή, η μη επάρκεια τροφής το κάνει να κατεβαίνει χαμηλά και να καταστρέφει.

 

Ναι αλλά έχουμε πολλές ζημιές , τι θα πρέπει να γίνει

 

Οι καταστροφές γίνονται αλλά  εδώ χρειάζεται το κράτος να επέμβει, να δει τα προβλήματα που υπάρχουν  να στηρίξει την παράλληλη δραστηριότητα και όχι μόνο την κύρια. Όχι μόνο να αποζημιώνει τους επαγγελματίες αλλά και όσους έχουν ανάγκη να ενισχύσουν το εισόδημα τους με μια παράλληλη δραστηριότητα. Όπως τον κήπο, τα δυο η τρία ζώα που έχουμε, εδώ θα πρέπει να δώσει το κράτος μια λύση. Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν προγράμματα για την αρκούδα, όλα γίνονται εθελοντικά. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι από τον Παναγιωτόπουλο η τον κάθε  Παναγιωτόπουλο είναι από τα Υπουργεία τα ίδια. Για να μπορέσει και να αλλάξει η εικόνα προς τα ζώα αυτά και να μην τα βλέπουμε μόνο ως απειλή και να τα φοβόμαστε, πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα από το Κράτος, πρώτα.

Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η συμβολή της άγριας ζωής και της φυσικής ομορφιάς στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας και τι προτείνετε να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς ώστε η εικόνα να αλλάξει, αλλά και όλοι μας. μεμονωμένα

 

Ένα πολύ καλό ερώτημα, που όλοι θα πρέπει να κάνουμε  στον εαυτό μας. Όχι μόνο όσοι ασχολούμαστε με το περιβάλλον.  Να δούμε τι έχει ως πλεονέκτημα η περιοχή μας, τι μας δίνει και να το αναδείξουμε στο βαθμό που πρέπει με τον σωστό και κατάλληλο τρόπο. Έχουμε μια λίμνη με πλούσια χλωρίδα και ορνιθοπανιδα, αλλά και σπάνια, έρχονται πολλοί να κάνουν ορνιθοπαρατηρηση,  έχουμε τον Γράμμο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μονοπάτια, με σεβασμό. Δεν υπάρχει εκεί έντονη η ανθρωπινή παρέμβαση, αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αναδείξουμε με σεβασμό όμως. Να αναδείξουμε τα φυτά που έχει. Που είναι σπάνια, έχουμε ιστορικά στοιχεία σημαντικά, βυζαντινή έντονη παράδοση αυτό είναι το περιβάλλον. Έπρεπε να είχαμε αναδείξει σε μεγαλύτερο βαθμό  αυτά τα χαρακτηριστικά. Το πως μπορεί αυτό να αναδεχθεί σωστά, έπρεπε να μας απασχολεί, η ανάδειξη της πλούσιας και ξεχωριστής χλωρίδας και πανίδας , η ανάδειξη περιπατητικών δρόμων και διαδρομών, των ιστορικών περιοχών, και όχι να προσπαθούμε με βίαιο τρόπο να επέμβουμε στα βουνά όπως η τοποθέτηση ανεμογεννήτριας και η σύντομη και χωρίς οργάνωση εκμετάλλευση τους,  με ένα μη ωφέλιμο πρόγραμμα ως προς την Φύση.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks