-
Αρχική > Διεθνή > Εκλογές θρίλερ στη Βόρεια Μακεδονία: Οριακή νίκη Ζάεφ

Εκλογές θρίλερ στη Βόρεια Μακεδονία: Οριακή νίκη Ζάεφ

Αποστολή του ethnos.gr στη Βόρεια Μακεδονία: Κυβερνοεπίθεση στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή

Τίμος Φακαλής

Με δύο κοινοβουλευτικές έδρες παραπάνω από  το VMRO-DPMNE, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα SDSM και ο συνασπισμός “Μπορούμε”  αποτελεί το νικητή των δέκατων κοινοβουλευτικών εκλογών της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως είπε ο Ζάεφ το κόμμα του κερδίζει 49 έδρες έναντι 47 της σημερνής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το μέλλον κερδίζει! Η δικαιοσύνη έρχεται! Η πορεία προς τα εμπρός έχει επιβεβαιωθεί» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, φωνάζοντας τρεις φορές δυνατά τις λέξεις «Οικονομία-Δικαιοσύνη. Αυτές οι λέξεις θα είναι οι προτεραιότητες της διακυβέρνησής μου» πρόσθεσε. Ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα σχηματίσει συνασπισμό και αν είναι δυνατόν να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, οΖάεφ είπε ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα και την κατανομή των εδρώ

Στο 95% των καταμετρημένων τμημάτων και συγκεκριμένα στα 3.399 τμήματα από τα 3.480 συνολικά, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, συγκεντρώνει ποσοστό 35,85%, έναντι ποσοστού 34,51% που συγκεντρώνει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα παρακάτω ποσσοτά: DUI 11.70%, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 82%, το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» 4.08%, και το ο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» DPA 1.57% Αβέβαια, ωστόσο, παραμένει η ακριβής κατανομή των εδρών που είναι κρίσιμος παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

Τουλάχιστον μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Κρατική Εκλογική Επιτροπή  δεν μπορούσε να ανακοινώσει επίσημα τελικά στοιχεία, αν και τα αποτελέσματα έφταναν σε αυτήν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπήρξε ένα πρόβλημα στο λογισμικό, ωστόσο, πληροφορίες ανάφεραν ότι η Κρατική Εκλογική Επιτροπή δέχτηκε κυβερνοεπίθεση από χάκερ. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσαν στο ethnos.gr και διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια.  Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 16 Ιουλίου. 

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν εμφανίστηκε δημόσια μετά το κλείσιμο της κάλπης. Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE, Igor Janushev, δήλωσε ότι οι εκλογές θα είναι μια νίκη του λαού έναντι της σημερινής κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι το VMRO σε πολλά εκλογικά τμήματα είχε πλεονέκτημα έναντι του κυβερνώντος SDSM.

Συνολικά, με μικρότερη συμμετοχή από τις εκλογές που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία το 2016 αλλά μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν – λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού – έκλεισαν οι κάλπες. Σύμφωνα με την Κρατική Επιτοπή των εκλογών, το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες άγγιξε το 51%.

ΕΘΝΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks