-
Αρχική > Τοπικά νέα > Δημήτρης Σαββόπουλος : Μέλημά μας η εξυγίανση της λίμνης ( εφημερίδα Ν.Κ.Ελένη Μελά φωτογραφίες )

Δημήτρης Σαββόπουλος : Μέλημά μας η εξυγίανση της λίμνης ( εφημερίδα Ν.Κ.Ελένη Μελά φωτογραφίες )

Επειδή όμορφη λίμνη σημαίνει πάνω από όλα καθαρή λίμνη, οι φορείς της Καστοριάς ξεκίνησαν με εντατικούς  ρυθμούς μια προσπάθεια καθαρισμού και εξυγίανσης των νερών της λίμνης

. Ήδη εδώ και λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί και το πολυμηχάνημα καθαρισμού της λίμνης. Τα αποτελέσματα της χρήσης του φάνηκαν αμέσως, γεγονός που ικανοποίησε τοπικούς φορείς, αλλά και πολίτες της Καστοριάς.

«Ενόψει της υποδοχής της εθνικής ομάδας κωπηλασίας από τη Ρωσία, πήραμε την έγκριση να κόψουμε τα χόρτα που βρίσκονται στους αγωνιστικούς στίβους», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος και συμπλήρωσε  «Είναι γεγονός ότι για τη διαχείριση των υδρόβιων χόρτων και των καλαμώνων θα πρέπει να υπάρχει η σχετική έγκριση από το φορέα διαχείρισης της Καστοριάς, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον αντίστοιχο φορέα των Πρεσπών. Έτσι σε συνεργασία και με το Δήμο Καστοριάς, ξεκινήσαμε τον καθαρισμό της λίμνης. Το νέο πολυμηχάνημα είναι ένα καινούργιο μηχάνημα, το οποίο ξεκίνησε τώρα τη δοκιμαστή λειτουργία του. Υπάρχουν μικροπροβλήματα, αλλά μόλις ξεπεραστούν, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω εξυγίανση της λίμνης. Η κύρια αποστολή του θα είναι η διαχείριση των καλαμώνων. Από εκεί και πέρα εμείς θα προχωρούμε σε ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες που θα παίρνουμε από τον φορέα διαχείρισης».

Ο κος Κώστας 60 ετών, είναι χρόνια ερασιτέχνης ψαράς στη λίμνη της Καστοριάς. Όταν τον συναντήσαμε μας είπε τη γνώμη του για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η λίμνη. Χαρακτηριστικά τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ψαρεύω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Υπήρξαν εποχές άκρως απαγορευτικές για το ψάρεμα. Τα νερά της λίμνης πέρασαν από πολλές φάσεις. Σήμερα βλέπω και ο ίδιος μια εντυπωσιακή διαφορά σε σύγκριση με παλιότερα χρόνια. Αν συνεχιστεί ο καθαρισμός, η λίμνη θα φτάσει σε καθαρότητα όπως τότε που ήμασταν εμείς μικροί και κάναμε εκεί μπάνιο».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς υποστήριξε ότι: «Πράγματι η λίμνη μας έχει παρουσιάσει μια πολύ σημαντική βελτίωση, όσον αφορά την ποιότητα του νερού. Σε αυτό συνέβαλαν πολλοί παράγοντες. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για τον καθαρισμό της. Βλέπουμε ήδη κόσμο που κολυμπάει, γεγονός που μας χαροποίει ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι, εφόσον ξεκαθαρίσει και το καθεστώς της  προστασίας, θα πάμε ακόμη καλύτερα. Συνεχίζονται οι αναλύσεις, αλλά και οι μετρήσεις που μας δείχνουν συνεχώς την ποιότητα των νερών και με τη διαχείριση όλων των καλαμώνων που βρίσκονται στην περίμετρο της λίμνης, η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες εξυγίανσης της λίμνης είναι και ο βιολογικός καθαρισμός, Μετά την ολοκλήρωση του και τη σύνδεση όλων των σπιτιών της πόλης της Καστοριάς, κάθε είδους μόλυνση των νερών της λίμνης έχει περιοριστεί σημαντικά. Σύντομα ολοκληρώνεται και ο βιολογικός καθαρισμός στην Κορησό, ο οποίος αναμένεται να παίξει τον δικό του καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς «Η λίμνη μας πάει πού καλά , αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και αυτό γιατί το στολίδι της Καστοριάς είναι η λίμνη της. Είναι ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο προκειμένου να τον αναπτύξουμε και να προσθέσει με τη σειρά του στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Έχουμε πολλά σχέδια κατά νου, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε πρώτη φάση το νομικό πλαίσιο για να έχει και τη δυνατότητα ένας ιδιώτης με δικό του βαρκάκι να πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια μέσα στη λίμνη. Ως προς αυτό, είμαστε ήδη σε συνεργασία με την κτηματική και με τις δικές μας υπηρεσίες που εμπλέκονται. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε σύντομα και να δοθεί, επιτέλους μια οριστική λύση».

Παράλληλα στα σχέδια και τον προγραμματισμό της αντιπεριφέρειας είναι να υπάρξουν περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες  στη λίμνη. Ακόμη  έργα τα οποία έχουν παγώσει εδώ και χρόνια φαίνεται ότι ήρθε τελικά ο καιρός να προχωρήσουν. Όπως για παράδειγμα η εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 74.000 ευρώ που εκκρεμεί από το 2013 και αφορά στην κατασκευή δύο νέων προβλητών. Οι προβλήτες αυτές είναι απαραίτητες τόσο για τις ανάγκες της κωπηλασίας, όσο και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Ο διαγωνισμός έχει γίνει και το μόνο που απομένει είναι να απεμπλακεί νομικά το έργο για να δρομολογηθεί άμεσα.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks