-
Αρχική > Ελλάδα > Έως το Νοέμβριο κάθε δήμος και πολεοδομία –

Έως το Νοέμβριο κάθε δήμος και πολεοδομία –

Έλλειψη προσωπικού και παντελής απουσία οργάνωσης του αρχείου των υπηρεσιών δόμησης που έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά για μηχανικούς και πολίτες, καταγράφεται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ

της ΕΡΤ. Από την πρώτη Νοεμβρίου κάθε δήμος πρέπει να συστήσει δική του πολεοδομία.

Οπλισμένοι με υπομονή και ατσάλινα νεύρα πρέπει να είναι όσοι συναλλάσσονται με τις πολεοδομίες. Η έλλειψη προσωπικού και οργάνωσης αρχείου δημιουργεί ουρές και ο εκνευρισμός χτυπάει κόκκινο.

Εφιάλτης έχει καταντήσει για τους μηχανικούς το ψάξιμο στο αρχείο των υπηρεσιών δόμησης. Πληγή για όλες τις πολεοδομίες το αρχείο, κανένας δήμος δεν το έχει ψηφιοποιήσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες φάκελοι να αναζητούνται για μήνες.

Η τελευταία προσπάθεια ψηφιοποίησης έγινε το 1982 για το δήμο της Αθήνας, όταν καταγράφηκαν σε μικροφίλμ οικοδομικες άδειες έκδοσης πριν το 1960. Την ίδια ώρα η οδηγία από το υπουργείο Εσωτερικών είναι να αποκτήσει ο κάθε δήμος τη δική του πολεοδομία μέχρι το Νοέμβρη.

Στο δήμο Ραφήνας η πολεοδομία που εξυπηρετεί το Μάτι λειτουργεί μόνο μία ημέρα την εβδομάδα. Μπαλάκι ανάμεσα στο ανάλγητο πρόσωπο της γραφειοκρατίας και την έλλειψη οργάνωσης οι πολίτες προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους.

Με έγγραφο το υπουργείο περιβάλλοντος καλεί τις πολεοδομίες να εξυπηρετούν τους πολίτες άμεσα στέλνοντας τα έγγραφα των αρχείων ψηφιοποιημένα ακόμα και μέσω κινητών τηλεφώνων.

Όπως δήλωσε ο Ευθύμης Μπακογιάννης Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και δομημένου περιβάλλοντος: «Σε συνεργασία με υπουργείο Εσωτερικών, θα δούμε την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δόμησης με επιπλέον προσωπικό, υπάρχουν σκέψεις να απλοποιήσουμε περαιτέρω την έκδοση οικοδομικών αδειών».

Ωστόσο ακόμα και πολεοδομίες που λειτουργούν υποδειγματικά έχουν έλλειψη προσωπικού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Πηγή: ΕΡΤ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks