-
Αρχική > Τοπικά νέα > Kώστας  Λιάντσης : Διαπιστώνω ότι  αυτά που εμείς αφήσαμε το 2010 έμειναν τα ίδια 10 χρόνια μετά.

Kώστας  Λιάντσης : Διαπιστώνω ότι  αυτά που εμείς αφήσαμε το 2010 έμειναν τα ίδια 10 χρόνια μετά.

 Η Καστοριά ζει μια από τις δυσχεροτερες περιόδους της ιστορίας της και μάλιστα φαίνεται να ισχύει κάθε πέρυσι και χειρότερα, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Παρόλο όμως που όλοι συμφωνούν στην διάγνωση δεν βλέπουμε να γίνεται κάποια σημαντική παρέμβαση εδώ και χρόνια από τους άρχοντες του τόπου. Πώς αξιολογείται την κατάσταση αυτή;

Πριν πολλά χρόνια είχαμε ετοιμάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της Καστοριάς, , είχε ξεκινήσει επί Γιώργου Καπαχστή και το συνέχισα  μετά εγώ . Επισημαίναμε ότι το πρόβλημα ήταν  η συγκεντρωτική απασχόληση με την γούνα καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ασχολούνταν με αυτή αποκλειστικά. Απέδιδε πολλά έδωσε πολλά στον εθνικό κορβανά αλλά έπρεπε να δοθεί μια άλλη διέξοδος.

Λέγαμε με τις κρίσεις ότι η γούνα αρρωσταίνει όμως δεν πεθαίνει. Η κατάσταση είναι όμως τραγική με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή. Προσπαθήσαμε τότε να ετοιμάσουμε την μεταγουνοποιητικη περίοδο. Ο πρωτογενής τομέας ο τουρισμός ήταν οι τομείς που στραφήκαμε. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος με πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται κάποιος να μπορέσει να συνθέσει τις δυνατότητες και αν μπορέσει να προωθήσει δράσεις επ ωφελεία της περιοχής.

Χρειάζεται σωστή διαχείριση. Αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης είναι τα προβλήματα που έχουμε και στον τουρισμό και στην επικοινωνία. Βέβαια η άρση της απομόνωσης χάριν στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού δεν βοήθησε αρκετά, το αεροδρόμιο δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε, ο πύργος ελέγχου εδώ και 10 χρόνια δεν προχωρά.

Το αναπτυξιακό σχέδιο τηρήθηκα έως εκείνη την περίοδο. Από το 2010 και μετά δεν είμαι αρμόδιος να σας πω τι έγινε και τι δεν έγινε, ανέλαβαν άλλοι. Εκείνο όμως που διαπιστώνω ότι  αυτά που εμείς αφήσαμε το 2010 έμειναν τα ίδια 10 χρόνια μετά.

Από την συνέντευξη στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Δώρα Κωτσοπούλου

Top
Enable Notifications OK No thanks