-
Αρχική > Διεθνή > Κορονοϊός-Βρετανία: Εφιαλτικό “σενάριο” για τον χειμώνα με 85.000 νεκρούς

Κορονοϊός-Βρετανία: Εφιαλτικό “σενάριο” για τον χειμώνα με 85.000 νεκρούς

Διέρρευσε μελέτη εμπειρογνωμόνων της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης, Sage, η οποία κάνει λόγο για το “λογικό χειρότερο σενάριο” με τους νεκρούς από τον κορονοϊό

να φθάνουν τον χειμώνα σε όλη τη Μ. Βρετανία τους 85.000 νεκρούς.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι παρ’ όλο που θα πρέπει να επιβληθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, τα σχολεία θα ήταν καλύτερο να παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι πρόκειται για “σενάριο και όχι πρόβλεψη” και πως τα δεδομένα υπόκεινται “σε σημαντική αβεβαιότητα” . Πάντως, κάποιοι επικρίνουν το συγκεκριμένο μοντέλο λέγοντας ότι είναι ήδη ξεπερασμένο. Το έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του BBC Newsnight, συνετάχθη από την επιτροπή Sage, που στόχο έχει να προετοιμάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις δημοτικές Αρχές ώστε να κάνουν σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο, όπως σε νεκροτομεία και γραφεία τελετών, για τους χειμερινούς μήνες που έρχονται. Το μοντέλο επιχειρεί να υπολογίσει τον μέγιστο αριθμό νεκρών σε Αγγλία και Ουαλία από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Αυτοί οι θάνατοι είναι πέρα από αυτό που αναμενόταν κανονικά στη διάρκεια της περιόδου. Το μοντέλο έχει προσαρμοστεί ώστε να αντιστοιχεί σε άτομα που θα αναμενόταν να πεθάνουν επειδή είχαν άλλες ασθένειες.

Ενδέχεται σε Αγγλία και Ουαλία οι θάνατοι που θα καταγραφούν να αγγίξουν τους 81.000 λόγω κορονοϊού και άλλοι 27.000 λόγω αιτιών που δεν σχετίζονται με το COVID-19. Στη Σκωτία θα μπορούσαν να καταγραφούν 2.600 νεκροί με άμεση σχέση με τον κορονοϊό και στη Βόρεια Ιρλανδία 1.900. Εκτός από τον ενδεχόμενο αριθμό νεκρών το μοντέλο καταγράφει και πόσοι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν νοσοκομειακή θεραπεία μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, περιλαμβανομένης και της Εντατικής. Κι ενώ επισημαίνεται ότι το υπολογιστικό μοντέλο δεν αποτελεί πρόβλεψη και περιέχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, το “λογικό χειρότερο σενάριο” χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

 

Μετά τη διαρροή του εγγράφου, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επεσήμανε: “Ως λογική κυβέρνηση έχουμε καταστρώσει σχέδια και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ευρύ φάσμα σεναρίων, περιλαμβανομένου και του λογικού χειρότερου σεναρίου. Ο σχεδιασμός μας δεν αποτελεί πρόβλεψη ή η πρόγνωση του τι θα συμβεί. Αντανακλά την υπευθυνότητα της κυβέρνησης, που διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο”. Επεσήμανε ακόμη ότι τα προγραμματισμένα σχέδια υπόκεινται σε αναθεώρηση και τροποποιούνται καθώς εξελίσσεται η επιστημονική και η ιατρική συμβουλή σχετικά με τον Covid-19.

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks